Неспящо новородено

• 1 450
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,
бебето ми е на 6 дни
Първо раждане ми е
Притеснява ме това, че иска яде повече от нужното количество за хранене
Днес откарахме 4 часа в опит да го приспим след изядено накрая  70 80 мл мляко (40 изцедени от мен и от АМ още толкова) и накрая заспа в ръцете ми след като го сложих на гърда замалко
Не дава други признаци на неразположение освен тези за глад и докато не се нахрани колкото то иска не се спира съответно като му дам започват връщане на храна,хълцане ,акане и хоп после пак наново рев за храна.
Като заспи веднъж си откарва едни 3,4 часа дрямка даже сигурно и повече. Просто има негов режим.
Но дали е нормално да стои будно толкова време след като е изяло достатъчно храна и да търси още.
Най-много се успокоява в ръцете ми, но ме изцежда тотално тъй като онзи ден ми дойде кърмата и явно нямам толкова много ме използва за биберон…
Притеснява ме дали правя всичко правилно ..

# 1
Най-правилно е да се водите по детето, а не по етикета на млякото. Щом имате кърма, и ако искате да кърмите, просто го кърмете, когато то иска и има нужда. Количеството ще се регулира постепенно спрямо търсенето, а бебето ще получава всичко, от което има нужда - храна и прегръдката на мама. Режимът ще дойде по-късно и от самосебе си. Не се тревожете.

# 2
Свържете се с консултант по кърмене, за да си оптимизирате храненето и да се отървете от АМ при възможност.
И не се надявайте бебето да спи по часовник в легло на тази възраст. Правилното е да го гушкате и да го носите, както сте го носили и в предишните 9 месеца. Да го храните често.
Може да прочетете за "четвъртия триместър". Адаптацията към външния свят от защитено пространство с постоянна температура, където е имало 24/7 достъп до храна, отнема известно време.

# 3
Честито бебче! Ползването на гърдата като биба може да ти навлече неприятности. Всички в Мамата ще те посъветват да се водиш по бебето, но мен ме "спаси" една стара книга за хранене на деца, в която прочетох, че бебето се храни през 2-3 часа, като активно суче до 10 мин. Активното сучене ще го познаеш по преглъщането в синхрон с дишането. Останалото дъвчене на зърното може да доведе до разраняване (в някои случаи и до възпаление, кърмене с кръв и гной - което е абсолютно противопоказано) и съответно преустановяване на кърменето. Консултатите по кърмене на мен едно време не ми помогнаха особено. Единствения съвет, който получих, е да си мажа зърната с Лансилох. Силиконовите зърна - също не ми помогнаха. Едната ми гърда беше сериозно разранена от "воденето по бебето" и се наложи да пия антибиотик и да кърмя с другата гърда, докато заздравее зърното. И не казвам, че бебето е имало проблем с правилно захапване. Казвам, че от висене на гърдата и дъвчене, без активно сучене, става беля.
Другото което е - ти си мислиш, че нямаш кърма, а всъщност имаш. Колкото повече цедиш - толкова повече кърма ти идва. В един момент можеш да се събудиш мокра от свръх продукция. Затова е по-добре да регулираш кърмата със сученето, а не с цедене. Имай на ум, че състава на кърмата също се променя според нуждите на детето, затова е напълно нормално в първите дни да имаш по-малко кърма, но тя да е по-богата като състав, за бебето.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 04:06 от amy_nka

# 4
То на книга е едно, реалността е друга. Всяко бебе е различно и не винаги може да се действа според книгата. Особено бебето като е новородено е възможно да не може да издържи 2 часа до следващото кърмене. Стомахчето на бебето е малко и кърмата се усвоява по-бързо от АМ. Давай на бебето да суче толкова често, колкото поиска, дори да е през час, час и половина. Не се изцеждай, а го слагай на гърда. Това е най-добрият начин за стимулиране на кърмата. След кърмене се изцеждай само, колкото да омекнат гърдите. Трябва да не са твърди и да усещаш напрежение. С времето лактацията ще се регулира. По възможност спри адаптираното мляко и храненето с шише. В противен случай ще се отбие много бързо. И спри да гледаш милилитри. Често кърмене и гушкане. Друго не му е необходимо на едно новородено.

# 5
Не спирайте АМ без да сте сигурна, че бебето наддава.
Кърменето по час през час и пълните памперси при моето бебе не доведе до наддаване. Следете теглото и слушайте педиатъра, не формни истории.

# 6
Здравей, Симона, напълно нормално е едно новородено да иска да суче и да се гушка през цялото време. Имай предвид, че стомахчето му е съвсем мъничко в началото и поема много малко мляко, така че честото хранене е ключово за наддаване на тегло. На тази възраст бебето е прекалено малко, за да те "използва за биберон" - то просто следва инстинкта си за оцеляване и за него ТИ си равна на оцеляване под всякаква форма: хранене, гушкане, успокояване... Все пак е било част от теб цели девет месеца и в първите месеци след раждането, бебето дори не осъзнава, че е отделно същество.
Също така бебетата през първата година преминават през т. нар. растежни скокове, когато стават още по-гладни и неспокойни и тогава буквално могат да живеят на гърда. Ако ти е интересно, да научиш повече, ето тук съм писала по темата: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=122145990074313895&set=p … 2207520000&type=3

И последно, знам, че тези първи седмици и месеци са наистина изтощителни и могат да бъдат много фрустриращи, но е период. Всичко е период и отминава. Мен лично тази мантра ме спасяваше в тежки моменти: и това ще мине Wink

Успех Purple Heart

# 7
Най-доброто решение е да се свържете с консултант. Вероятно смесването на кърма и АМ не е в най-оптималното съотношение за бебето. Отделно, винаги дохранвайки с АМ си прецаквате кърменето, защото гърдите не могат да получат сигнал, колко реално мляко е нужно, когато бебето се дохранва. Също е важно дали наистина има нужда от дохранване или вие от страх да контролирате милилитрите предпочитате шишето и така гърдата остава на заден план. Нека консултант ви даде насоки, лекарите масово предпочитат на изпишат АМ и да не се занимават да настояват да се кърми.

# 8
Честито бебче! Ползването на гърдата като биба може да ти навлече неприятности. Всички в Мамата ще те посъветват да се водиш по бебето, но мен ме "спаси" една стара книга за хранене на деца, в която прочетох, че бебето се храни през 2-3 часа, като активно суче до 10 мин. Активното сучене ще го познаеш по преглъщането в синхрон с дишането. Останалото дъвчене на зърното може да доведе до разраняване (в някои случаи и до възпаление, кърмене с кръв и гной - което е абсолютно противопоказано) и съответно преустановяване на кърменето. Консултатите по кърмене на мен едно време не ми помогнаха особено. Единствения съвет, който получих, е да си мажа зърната с Лансилох. Силиконовите зърна - също не ми помогнаха. Едната ми гърда беше сериозно разранена от "воденето по бебето" и се наложи да пия антибиотик и да кърмя с другата гърда, докато заздравее зърното. И не казвам, че бебето е имало проблем с правилно захапване. Казвам, че от висене на гърдата и дъвчене, без активно сучене, става беля.
Другото което е - ти си мислиш, че нямаш кърма, а всъщност имаш. Колкото повече цедиш - толкова повече кърма ти идва. В един момент можеш да се събудиш мокра от свръх продукция. Затова е по-добре да регулираш кърмата със сученето, а не с цедене. Имай на ум, че състава на кърмата също се променя според нуждите на детето, затова е напълно нормално в първите дни да имаш по-малко кърма, но тя да е по-богата като състав, за бебето.
Здравейте! Може ли името на тази книга? Толкова специалисти и консултанти се навъдиха напоследък, че мисля да си гледам детето по старите методи. Искам да следваме режим и да го приуча към такъв, за мен това е правилното и за него и за мен. Да, на бебето му трябва период на адаптация, но да е закачено 24/7 за гърда ми е абсурдно, нали затова идва време за раждането, за да навлезе в света, извън мама и да има режим и нашата роля е да го насочим как.
Аз лично слушам лекарите, всякакви консултанти са ми дръж дрън. Щом лекарят е казал АМ, АМ ще е. Кърмене но всяка цена е мъчение и за майката и за детето.

# 9
Да не забравите да му откриете и една стабилна банкова сметка за психотерапията после Stuck Out Tongue

# 10
Защо, вие ходите ли? Едва ли сте отгледана с помощта на консултант Simple Smile

# 11
Аз не, но много други от моето поколение ходят. То не е срамно.

Все пак минавам за късметлийка, тъй като не съм първо дете, гледана съм от по-разумна и възрастна майка с опит и донякъде различно от начина, по който това масово се е случвало в средата на 70-те (сравнително по-близо до сегашните цивилизовани разбирания). Например: спала съм в едно легло с родителите си, а до 9 години - в спалнята им, и то не поради липса на детска стая.

За протокола: детето ми е почти пълнолетно, ползвала съм консултант преди 16 години Simple Smile

# 12
Ами браво на Вас Simple Smile

# 13
Аз добре ли разбирам, че бебето плаче от глад и не може да заспи от глад, но не търси друг начин да с успокои и приспи, който да не включва нахранване на бебето??

# 14
Здравейте! Може ли името на тази книга? Толкова специалисти и консултанти се навъдиха напоследък, че мисля да си гледам детето по старите методи. Искам да следваме режим и да го приуча към такъв, за мен това е правилното и за него и за мен. Да, на бебето му трябва период на адаптация, но да е закачено 24/7 за гърда ми е абсурдно, нали затова идва време за раждането, за да навлезе в света, извън мама и да има режим и нашата роля е да го насочим как.
Аз лично слушам лекарите, всякакви консултанти са ми дръж дрън. Щом лекарят е казал АМ, АМ ще е. Кърмене но всяка цена е мъчение и за майката и за детето.
Бебето не се ражда когато е готово за света извън утробата, а когато може да мине през родовия канал. Прочети за четвъртия триместър - през първите месеци бебето има нужда да усеща мама - топлината й, пулсът и мирисът й, за да се чувства спокойно и защитено. Не е нужно да е на гърда 24/7, но през голяма част от времето да. Разбира се кърменето не е на всяка цена, това си решаваш ти, но ако искаш да кърмиш е хубаво да даваш на поискване. Гърдата освен храна е и утеха, сигурност, болкоуспокояващо и т.н.
И последно - режим се гради при по-голямо бебе, обикновенно след четвъртия месец и то пак е хубаво да се водиш основно по бебето.

Общи условия

Активация на акаунт