Моля за мнение.Преместване обратно в чужбина / Шотландия

• 11 688
  • 266
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Той за да напусне другата страна и да се върне в България значи нещо не се е чувствал добре там. Сега пак обратно го съветвате живеещите в чужбина и така до кога? Той животът ще си мине. В София не се живее лошо със средната заплата, малко е сгъчкано, но и тук има безплатни градини, училища до 18 часа и т.н. При по-затворените западни общества съвсем ще се сдуха без среда. А тук поне има някаква, отделно нови контакти видно и от горния коментар се създават лесно, стига човек да е отворен.

# 76
  • Paris, France
Скрит текст:
Той за да напусне другата страна и да се върне в България значи нещо не се е чувствал добре там. Сега пак обратно го съветвате живеещите в чужбина и така до кога? Той животът ще си мине. В София не се живее лошо със средната заплата, малко е сгъчкано, но и тук има безплатни градини, училища до 18 часа и т.н. При по-затворените западни общества съвсем ще се сдуха без среда. А тук поне има някаква, отделно нови контакти видно и от горния коментар се създават лесно, стига човек да е отворен.

Безплатните градини и училища него не го греят. Тях ги има и във Франция, че и до 18.30ч, но не съм видяла да привличат имигранти, освен с деца. Той никъде не пише, че му липсва жена в живота и иска дете. Предполагам не му е приоритет и даже не му е важно.

Не е напуснал страната, защото нещо не му харесвало  а защото познатите му го подкокоросвали да се върне и мислел, че в България ще има повече приятели, познати и по-богат социален живот.

Западните общества не са по-затворени от българското. Там има големи общности от цял свят и по нещо за всеки. Ей това в България го няма в момента. Познавам българи(също индийци, пакистанци, нигерийци, сенегалци, бразилци и всякакви други), които извън работната си среда не срещат чужденци и си живеят сред себеподобни. Някои и работят единствено с хора от техния си етнос и даже езика не научават. Другото е, че в Шотландия има по-висока миграция и непрекъснато прииждат нови хора.

Аз не го съветвам да се връща, а да остане още малко, но максимум 2 години и ако дотогава не се почувства по-добре, да замине.

Ако беше писал, че не понася климата в Шотландия и затова се е върнал, щях да му пиша да не си помисля за връщане обратно.

# 77
Според мен момчето е младо и неоринтирано. Няма семейство да му дават кураж. Очеивдно и истински приятели не се намират.
Живота стана много труден навсякъде.

Малко по рзлична гледна точка авторе, опитай друга държава, не острова. Щом си бакълавър допускам, че си умно момче, амбициозен и трудолюбив. Направи си план, постави си цели и гледай напред към реализирането им. Другото ще дойде само.
И не оставяй без собствено жилище, където и да е то.

# 78
Да, не е само Шотландия. Може да смени града или държавата с Ирландия, Англия или друга англоговоряща страна. За какво човек с чуждестранна диплома, владеещ езика, ще се връща обратно или ще остава в България да работи за мизерни пари, ако няма семейство в България? Където, за да получаваш добро здравеопазване, си плащаш. За добро образование (градини, училища, уроци и тн) също. Приятелите му няма да избягат, винаги може дс поддържа връзка с тях по Фейстайм или да се връща от време на време, да ги кани нагости. Аз в неговото положение с бакалавър от Шотландия не бих се върнала, но всеки човек е различен и ако е нещастен зад граница, тогава не си заслужава.

# 79
  • София
То щастието идва отвътре навън, не отвън навътре. Просто когато външните фактори са твърде много, на човек му е трудно да пази баланса. Съвсем пресен пример давам - централен софийски квартал, един от най-добрите за живеене, зелена зона. До контейнерите за боклук, не вътре, хвърлени  буквално стотици списания, пръснати по такъв начин, че заемат едно паркомясто. Ми свинско е. Не се прави така. И да, в гадната чужбина  също живеят много простаци. Само че в т.нар. развити държави на подобно място, буквално на всеки ъгъл има камерка, или някой, който се грижи за обществения ред. Само че в милата родна държава обществен ред е мръсна дума. И така, завърта се цикъла.

# 80
  • Glasgow
Чистят, но месечната ни общинска такса е около 150£ на човек на месец. Предполагам има връзка 🤷🏻‍♀️

# 81
Стига вече с антибългарски вопли. Може ли да му се дава съвет без емигрантите да си демонстрират омразата? Добре, разбрахме, че ви е хубаво, а на нас ни било много лошо. Чудя се защо ли трябва да го повтаряте по 100 пъти.
Езикът, който знае автора, го знае всеки и  съвсем не е достатъчен (едно време се е говорило колко били важни езици...). Диплома от знаен или незнаен чужбински университет - също. При нас има върнали се - никой от тях не е с предимство - кой колкото покаже на интервюто. За това се говореше в предишни коментари - не е правилно автоматично емигрант да се мисли за повече от нас.

# 82
  • Швейцария
Айде, пак се почна колко сме антибългари емигрантите. Ми сори, като отида в София и видя целия блок изрисуван, всички опаковки от съседната пица на парче бодро разхвърляни по улицата...Като ме нахока лелката в общината, като ми искат пари за кръв в болницата и "благодарности" (сещате се какви) към докторите...Ми сори, не ми харесва, пък вие се правете колкото искате, че не съществуват такива неща.

# 83
Не става въпрос емигрантът да е повече, а това, че момчето само се е борило, трудило се е, завършило е, и има избор. В чужбина или в БГ да продължи. Нашите дипломи - по голямата част - в чужбина не се признават директно, по-трудно е да се намери работа с тях навън.

А това отношение към завръщащи се емигранти е много показателно. На моята роднина един неин колега й обяснявал колко били зле работещите в техните специалности в Англия, нещо в подигравателен стил. Роднината ми е реализирана, разчитала само на себе си и реши ли да се върне в Англия, веднага си намира отново работа там. С високи доходи по техен стандарт. Като ги слушам, май това ще се случи при тях. Ще приключат експеримента “прибираме се в БГ” и ще се върнат в Англия.

# 84
  • София
Има си слабите места България, но и държавите, в които живеете, също ги имат. И наистина прави впечатление как давате съвет, ама леко или твърдо да вмъкнете колко е гадно тук. Ето, за Швейцария, нали си там. Работя за швейцарска фирма от тук. Ами потрисам се от цените в ресторантите например, като пристигнат такива документи. Хотелски услуги също. Такси и таксички за знайни и незнайни обществени услуги да не говорим. И не е като и аз да не си казвам колко ли им е гадно на хората там, то пари за живот и удоволствия остават ли им. И там пият и карат. Да не се правим колко е лошо тук, пък навън всичко идеално. Като цяло много ме дразнят хора, които обиждат страната ни, а някои използват темата точно това да направят.

# 85
  • Швейцария
Ама аз нямам нищо против на хората да им е добре в България. Само че на автора очевидно не му е. То иначе тема нямаше да има.
Относно Швейцария, можем да си позволим ресторанти и развлечения, цените са други, но и заплатите също. Аз лично като видя някои цени в България, ми се виждат много високи спрямо доходите (например техника, храна), други пък (услуги) са по-достъпни.
Общо взето, никъде няма безплатен обяд и затова не може да се даде категоричен съвет да се връщаш или не. Всичко си има цена. Трябва да си прецениш плюсовете и минусите, а те за всеки са различни.

# 86
  • София
На автора в София проблем му е жилището. Ако искаш кажи там, където живееш, по-достъпни ли са.

# 87
Малък проблем ли е този с жилището? Млад, здрав работещ вишист твърди, че не може и няма да може в обозримо бъдеще да закупи жилище. А, ако един ден има деца? Едно дете малко ли струва? По-малък проблем ли ще е отглеждането на децата?

За протокола - в Англия моя позната си купи къща преди две години със заем от банката, със средни доходи. Извън Лондон. Така че, да, жилищата са по-достъпни. Абсурдно, но истина.

# 88
Малък проблем ли е този с жилището? Млад, здрав работещ вишист твърди, че не може и няма да може в обозримо бъдеще да закупи жилище. А, ако един ден има деца? Едно дете малко ли струва? По-малък проблем ли ще е отглеждането на децата?

За протокола - в Англия моя позната си купи къща преди две години със заем от банката, със средни доходи. Извън Лондон. Така че, да, жилищата са по-достъпни. Абсурдно, но истина.

Ама то и тук може да си купи жилище извън София, даже може и без заем.  Сравнявайте сравними неща, моля.

# 89
А колко по-малка е заплата извън столицата? Това отчита ли се като фактор?
Самият автор казва, че няма спестени пари за самоучастие, не може да очаква помощ от семейство.

Всичко това не променя факта, че в България млад, образован, работещ човек не може да закупи жилище, екзистенз минимума. Ако така ще привличат младите учили в чужбина да се завръщат “елате си и живейте под наем, за жилище забравете”, това е изключително плачевен атест за държавата и държавната политика в това отношение.

Общи условия

Активация на акаунт