Нашите цветя - обща тема 24

• 33 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
Обзалагам се , че сакъзите и мушките сте ги сели с купешка тор . Ето за това може би са ти тия гъсеници и там каквото е . Гледаме сакъзи и мушки от както се помня и такова нещо не сме имали . Грешката ви е , че взимате купешка тор , а не пръс  . Това нещо от пръста няма как да се случи . Омесвайте ги двете, а не да е само тор . След време тази тор се разгражда ще наторите пак освен това за тях си има течни торове .  Нещо не правите както трябва . Зимата трябва да са на светло иначе изпарчават на горе .

# 631
Тези ларви от снимките са различни - първте са вероятно на майски бръмбар и ядат корени, а вторите са вероятно  на златка и се хранят само с изгнила материя и не са вредни за корените на растението. Вредните ларви на майския бръмбар, за да достигнат този размер от снимката, трябва да са престояли в почвата 3 години - те са с четиригодишен цикъл на развитие, т.е. толкова време ларвата остава в земята и се храни с корени. Колкото по-голяма става, толкова по-лакома и съответно унищожителна. Възможно е бръмбарът да си снесе яйцата в саксията, но при това положение за да стигне този размер, трябва да са минали повече от 2 години. При мен лозите са развъдник за майския бръмбар, защото възрастните насекоми се хранят от цвета на гроздето преди да си снесат яйцата.

# 632
Ето ги едните джобчетата, ползвани като етажерка на един от балконите да разсади, побират саксия размер 7 -9 см. По-малки са тези, отколкото изглеждат на снимката.

А ето ги франжипаните от семена.

И сред още 1 месец, навън като ги изкарах живнаха, стъблата се удебелиха. Но за цвят ще има доста да почакам.

# 633
Снимката, която качих е примерна от нета, не е моя. Ларвите, които намирам са след 2-3 месеца, нямам пръст на няколко години. Изглеждаха като тези сиво-белезникавите, дебели и извити. Не знам на какво насекоми са, нета каза Златка или майски бръмбар. Развиват се за няколко месеца, както казах.
Алиса, не разбирам съвсем какво ми казваш. Купувам сакъз/мушкато, след което го засаждам в саксия или сандъче в пръст за цъфтящи растения, купена от Лидл, Кауфланд или цветарски магазин. За каква тор ми говориш, не разбирам? Ако им слагам някаква тор, то тя е течна. Явно греша някъде, не знам...

# 634
Лолита, да не ме разбереш погрешно,но майка ти наистина ли е мислела,че ще успее да хване балийското цвете тук,на нашия климат? Аз също бях на Бали миналото лято и това,което разбрах, е че цветето е свещено за местните и не се къса.Закичвах се ,зад ухо , само със скоро паднал цвят Blush

# 635
  • In transit
Зари, супер е, ама както казваш, докато го докараш до цвят... Ще търся по-голямо растение да купя от някъде. Иначе семена и разсад намерих доста да се продава, ама не ми се чака толкова да цъфне.

Сладкодъвка, без да претендирам, че разбирам от гъсеници, само от лични наблюдения по растенията ми последните 4-5 години, но пък мога да напиша дисертация по въпроса. Stuck Out Tongue Winking Eye
Всяко лято първо се появяват едни пеперуди, шаренки, летят си и кацат по цветята ми. След това забелязвам първите отгризани листа и малки дупки в пъпките на цветовете. Говоря изцяло за мушкатата и сакъзите.
Първата година ги бях изтървала доста и листата бяха почти изядени. Гъсениците бяха станали едни хубави и тлъсти зелени, едва се забелязват в листата. На следващата година, като видях няколко гризнати листа, забелязах дупките в пъпките на цветовете и мънички гъсенички. С очилата ми беше трудно да ги различа. Ядосах се един ден и окъсах всички пъпки с дупки.  и прекратих популацията им, също изядените листа. Следващата пак същата работа, пеперуди, снасят си яйцата в основата, там откъде излизат цветовете, след това се излюпват бебета и излизат от пъпките. Хапвайки си листа растат бързо и станат големи зелени гъсеници. По-нататък не съм им проследила развитието, защото гледам да ги ликвидирам. Така съм ги намразила, че настръхвам, само като ги видя.
По същия начин действат и на босилека ми. Само, че там снасят върху най-малките листенца и излизат готови изядени. Много е гадно. Sad
Само при салвията са по-различни гъсеничките. Малки и кафяви,  правят листата на мрежа.
Затова тази година пръскам превантивно. Не мисля, че пръста е виновна. Винаги ползвам пръст от магазина.

# 636
  • Mostly in my mind
Лолита, да не ме разбереш погрешно,но майка ти наистина ли е мислела,че ще успее да хване балийското цвете тук,на нашия климат? Аз също бях на Бали миналото лято и това,което разбрах, е че цветето е свещено за местните и не се къса.Закичвах се ,зад ухо , само със скоро паднал цвят Blush
Ако си прочела всъщност внимателно питането е на Мики и тя желае да го отглежда тук. Та на нея отговорих, за да бъда полезна..А и явно не е само балийско цветето било то и свещено за тях. Simple Smile
Тя не е късала нищо. Екскурзоводката е била българка, която дълги години живее в Бали и тя й е дала от цветето.

# 637
Плумериите мисля, че идват от Карибите, има ги и в Азия и в целия тропичен пояс. Моите семена естествено са холандски.

Някой спомена, че трябва към кактуси да се насочваме. Снимка от Бачковския манастир.

# 638
Тази вечер забелязах доста бели налепи по храстите пред блока. Първо помислих, че е нашествие от памуклийка, но като се загледах и се ужасих - нашествие от бяла цикада. Младите клонки на няколко храста и дървета потънали в налепи и големи цикади. Ужас!

# 639
  • Mostly in my mind
ужас Sad

# 640
Снимката, която качих е примерна от нета, не е моя. Ларвите, които намирам са след 2-3 месеца, нямам пръст на няколко години. Изглеждаха като тези сиво-белезникавите, дебели и извити. Не знам на какво насекоми са, нета каза Златка или майски бръмбар. Развиват се за няколко месеца, както казах.
Алиса, не разбирам съвсем какво ми казваш. Купувам сакъз/мушкато, след което го засаждам в саксия или сандъче в пръст за цъфтящи растения, купена от Лидл, Кауфланд или цветарски магазин. За каква тор ми говориш, не разбирам? Ако им слагам някаква тор, то тя е течна. Явно греша някъде, не знам...

Представям си почвата от Кауфланд колко е хубава и тогава помисли какво искам да ти кажа.

# 641
Алиса, аз "помислих хубаво" какво искаш да ми кажеш и ще ти отговоря - ако не искаш да ми помогнеш със съвет, не е нужно да си саркастична. След още повече размисъл стигнах до извода, че тук си споделяме и помагаме както можем и не се заяждане.

Мики, благодаря Heart Плумерия си купих тази пролет от тук. Казаха ми, че ще цъфти след 3 години, сега има само листа. https://palmi.bg/product/1769/plumeria-sort-mojito-frandzhipani.html
Не съм сигурна дали Монои и Плумерия(Франджипани) е едно и също растение, но изглеждат доста подобни. За Плумерията съм чела, че е цветето на Хавай и от нея се правят традиционните венци, с които окичват туристите. Монои пък знам, че се използва в козметиката, даже имам масло за коса с Монои.

# 642
Алиса, аз "помислих хубаво" какво искаш да ми кажеш и ще ти отговоря - ако не искаш да ми помогнеш със съвет, не е нужно да си саркастична. След още повече размисъл стигнах до извода, че тук си споделяме и помагаме както можем и не се заяждане.

Мики, благодаря Heart Плумерия си купих тази пролет от тук. Казаха ми, че ще цъфти след 3 години, сега има само листа. https://palmi.bg/product/1769/plumeria-sort-mojito-frandzhipani.html
Не съм сигурна дали Монои и Плумерия(Франджипани) е едно и също растение, но изглеждат доста подобни. За Плумерията съм чела, че е цветето на Хавай и от нея се правят традиционните венци, с които окичват туристите. Монои пък знам, че се използва в козметиката, даже имам масло за коса с Монои.

Може почвата , която взимаш да не е хубава . Особено тази от Кауфланд . Ако имаш от къде да вземеш , вземи малко пръст от някъде и омеси с купената . Ще се развиват по - добре и няма да се въдят гадинки . Отделно пак си ги тори с течна тор . На колко време ги подменяш ? Сакъзите след около 2 - 3 години когато остареят стеблото им става дървовидно и трябва да се подменят с нови . Ако са в сандъчета по 3 4 най - много . Мушкатата много зависи ако са сортови се развиват много бавно , но пък цъфтят повече .

# 643
  • In transit
Сладкодъвка, права си. Грешката е моя. Монои/тиаре и плумерия/франджипани са две различни цветя, които доста си приличат. Даже монои се отнасяло за маслото на цветето тиаре. Blush

Алиса, в Кауфланд продават основно пръст на Лактофол. Не е уау, но не е и толова зле. За сравнение, вземала съм много по-скъпа пръст от Практикер, немска на Compo, която беше толкова заразена, че се наложи да я сменям от всички саксии. В лидл пръста, която продават хич не е лоша. Ти каква пръст купуваш, от която си доволна?

# 644
Аз се обърках, че са едно и също, сега като ги разглеждам имат малки разлики. Grinning отивам да се образовам повече за този растителен вид.
Сладкодъвка, на колко години купи твоята плумерия. Четох че цъфтят сред третата година.

Разгледай снимката на едната плумерия се вижда как листата са лъскави, това е от препарат, напръскала съм всичко със Симфония, предпазва от гадини.

За пръстта купувам от Баухаус, не съм имала досега проблеми. За кактуси и секуленти търся специално чешката agro,  от години я ползвам и ми се развиват по-добре растенията в нея, съдържа тор с бавно освобождаване и може да се изкара 8-9 месеца без торене. Спокойно мога да кажа, че поддържат качество след много употребени пакети пред годините.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 09:45 от zari65

Общи условия

Активация на акаунт