Бихте ли разрешили на 12 годишно да гледа игралния "Игра на калмари"?

• 2 446
  • 93
  •   1
Отговори
  • София
Сега, дискусията в училище по тоя филм и игра течеше още от пролетта. Категорично не разреших филма, след като го прегледах набързо - то не са убийства, не са драми и отчаяние... Както и да е, казах "не".
Вчера обаче разбирам, че гледането на сериала тече в приятел, в който детето ми е на гости. Как бихте реагирали на мое място? Разбрах, че са го гледали, не са се крили. Въздържах се от коментар за момента. Озадачена съм, че другите родители са ок с това. Аз ли прекалявам, че не приемам подобни филми, или просто безхаберието е масово? 🤨

# 1
  • До хладилника, който обичам
Сериалът определено не е за 12 годишни. Поне за над 15 бих казала. Много е брутален и показва много неприятни, макар съвсем истински, черти от човешкия характер. Не мисля, че е добър начин за учене за живия живот на подрастващи.

# 2
А какво давате да гледа 12-годишното дете?
Тъй като се замисля, като почнеш от новините и стигнеш до  общо взето който и да е сериал - все трябва да е забранено.
Единствено коледните филми на Халмарк стават 🤷

# 3
  • София/Севлиево
Не бих разрешила.Големият ми син преди 1-2 години бе намерил някакви клипове, свързани с този филм,в интернет,но аз му взех устройството и ММ успя да забрани достъпа до тях.Сега е на 17 и пак не бих му разрешила(но той и не проявява интерес, което ме радва, защото с играта Granny все още имаме проблеми/и забранен достъп до нея/). Просто детето ми е аутист, понякога проява страхотна агресия,и не смятам че трябва да гледа подобни неща (то аз на моменти едва издържам)...
Когато бе на 12 гледахме всякакви анимации,филми от рода на "Кучешки живот","Марли и аз",комедии.Не е като да няма какво да се гледа,но като цяло у дома много много не гледаме тв.

# 4
Има много подходящи филми и сериали за 12-годишни. Ако е в Нетфликс, ограничение по възраст ще вади само подходящи за тях.

# 5
  • София
Синът ми го гледа на 13 г. Не знам дали бих се опитала да го спирам, ако беше на 12.

# 6
Не мога да опеделя дали е подходящ или не за дете, което не е мое. Затова ще отговоря така - не бих разрешила да го гледат у нас деца, от чиито родители нямам съгласие.
Но щом вече го е гледало сте пред свършен факт. Не губете време, хубаво е да обсъдите смисъла му. Многопластов е и повдигна много важни въпроси, но не съм сигурна, че всяко дете ще го рзбере без допълнителна насока.
За целта обаче ще трябва да го изгледате непредубедено Simple Smile

П.П. Вкъщи всички сме фенове на сериала. На 16-17 г. беше дъщеря ми, когато излезе сезон 1 и преценихме, че е ок.

# 7
Имаше един японски, даже май с продължения, в който едни ученици оцеляват на остров и биват избивани, както и те се избиват помежду си. Гледал съм и други подобни, тази пазарна ниша продължава да се експлоатира.
При азиатците нещата са по особени, то и мисленето им е доста различно. Както и да е.
Тези филми не са за всеки, на повечето 12-13 г. едва ли ще им се отразят добре, особено както в последните години има една неадекватност, незрялост и психическа нестабилност, така че от 16г. нагоре даже по-добре и от 18г. И пак със условности. Един филм как да е ще премине а то сериал.

# 8
Не са само азиатци. Повелителят на мухите, Рицарите на 40-те острова на Лукяненко, в по-скоршно време Yellow jackets. Има пазар, защото отразява истината.

# 9
Сега, дискусията в училище по тоя филм и игра течеше още от пролетта. Категорично не разреших филма, след като го прегледах набързо - то не са убийства, не са драми и отчаяние... Както и да е, казах "не".
Вчера обаче разбирам, че гледането на сериала тече в приятел, в който детето ми е на гости. Как бихте реагирали на мое място? Разбрах, че са го гледали, не са се крили. Въздържах се от коментар за момента. Озадачена съм, че другите родители са ок с това. Аз ли прекалявам, че не приемам подобни филми, или просто безхаберието е масово? 🤨

Не, не прекаляваш, безхаберието е масово. Дори бих преосмислила ходенето на гости на този приятел. Недей да съсипваш детето си само защото повечето го правят.

# 10
Доста се зачудих кой е този сериал. Не, не бих разрешила. Не случайно има препоръчителна възраст. Мъжът ми започна да го гледа, гледах малко. Откровено да кажа нито видях многото пластове, нито се впечатлих от дълбок смисъл. Животът е твърде кратък за да го пропиляваме в точно този сериал. Вероятно има много повече дълбокомислени сериали, които не ни натоварват до такава степен с подобни сцени и чувството на потиснатост накрая.
Ако разбера, че е гледан няма какво повече да направя освен да го обсъдим и да опитам да направя всичко възможно да е наясно първо, че това е филм и второ да отработи неща, които на тази възраст не може да разбере, проумее и приеме така, както на друга. Точно за това е ограничението във възрастта.
Детето ми е около тази възраст и има профил в Нетфликс с ограничение. Гледа всичко подходящо за възрастта и има мноооого какво да се гледа без да са бебешки филми.
Имаме негативен опит с подобно нещо и за това не правим изключения. Когато беше малка често гледахме National Geographic и подобни научно-популярни. Обичаше за животни да гледа. Едно лято при баба и дядо пуснали някакъв канал и изобщо не гледали какво дават, вървяло нещо за животни. Е да, ама тя около 7-8 годишна гледала нещо поне за 12, в което се говорило за отровни паяци. Знаете, че дават възстановки на ухапвания, имало много за Австралия … Детето в момента има панически страх от паяци. Вече е достатъчно голяма да разбира, че това са били възстановки, че не сме Австралия, че нямаме отровни паяци. Види ли паяк настава драма. Чуе ли Австралия казва, че никога няма да стъпи там. Спомня си, че е било много страшно и после няколко нощи не спала защото го сънувала.
Та да, няма да разреша.

# 11
Станалото - станало. Детето го е гледало. Използвайте ситуацията, за да поговорите с него. Да споделите какви са били вашите съображения да сложите ограничение, да го питате има ли нещо, което му е направило впечатление и т.н.

# 12
Дали разрешаваш, или не, фактът е факт – гледал е вече. Всяка последваща забрана е излишна.
Но това не означава, че не трябва да говориш с детето. Много да говориш.
Ако трябва, седнете и гледайте заедно, като във всеки един момент обясняваш какво те притеснява и защо. Докато проумее защо това, което гледа, е опасно и до какви последици може да доведе.

# 13
  • София
Аз вече се усъмних в собствената си преценка тук. Тоз филм ни е тема от март-април. Много пъти обяснявах неща, които според мен са неприемливи в този филм, както и това, че чисто душевно има нюанси, за които трябва да порастне. Той е с богата фантазия и го е закачило това с играта, която може да е на живот и смърт 🤨
И друго, което беше началното. Всичките му съученици го коментирали, само той не го бил гледал (?!) Класът му е от амбициозни, умни и можещи деца, не допусках, че наистина са го гледали. Предполагах, че е някой негов приятел, инцидентно. Това приятелче, в което са пуснали Нетфликс, също е читаво дете със свестни родители.
Аз не виждам начин да му обясня някои от човешките слабости в тоя филм. Не виждам нормален начин да говоря с дете на 12 (даже още ги няма!) за желанието да си рискуваш живота за пари: зад нуждата от пари там стоят житейски драми, които той не може да разбере, и тоя начин на печелене - как да го изкоментирам?! 😥
И как да изкоментирам ваденето на органи от живи хора, простреляни в игра!?!
Вчера ми каза, че аз се престаравам като родител 🤔

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 20:33 от Marisha*

# 14
Аз не виждам начин да му обясня някои от човешките слабости в тоя филм. Не виждам нормален начин да говоря с дете на 12 (даже още ги няма!) за желанието да си рискуваш живота за пари: зад нуждата от пари там стоят житейски драми, които той не може да разбере, и тоя начин на печелене - как да го изкоментирам?! 😥
И как да изкоментирам ваденето на органи от живи хора, простреляни в игра!?!
Вчера ми каза, че аз се престаравам като родител 🤔

Ами точно по този начин му ги обясни. Не можеш да отглеждаш детето в саксия. Животът е жесток и повечето хора по света живеят в мизерия.
Не сте ли му чели приказки на това дете? Те правят същото – подготвят децата за житейските реалности.

А иначе не се връзвай на класическото „всички деца са правили това и това, само аз не съм (или не ми позволявате)“. Всички деца се пробват и където мине номерът... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт