Бихте ли разрешили на 12 годишно да гледа игралния "Игра на калмари"?

• 2 458
  • 93
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Моят син гледа първи сезон 2022, когато е бил на 11. Ама той на 7 гледа Alien, на 12 изгледа целия Breaking bad, така че...

По отношение на страшните филми - отдавна съм обяснила какво е кино.

# 16
Всичките му съученици го коментирали, само той не го бил гледал (?!) Класът му е от амбициозни, умни и можещи деца, не допусках, че наистина са го гледали. Предполагах, че е някой негов приятел, инцидентно. Това приятелче, в което са пуснали Нетфликс, също е читаво дете със свестни родители.
Вижте, в киното има различни жанрове и хора от всяка социална класа могат да имат интерес към тях. Чета и гледам хоръри от 5 клас - нито съм неамбициозна, нито нереализирана Simple Smile

Успокойте се, всичко ще е наред.

# 17
Ние го гледахме и за мен е зарибяващ и интересен, особено първият сезон, но 12 - годишно дете - твърдо не.
След като вече го е гледал не виждам какво може да се направи освен наистина да го обсъдите добре.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 22:10 от Threemafan

# 18
  • София
Конкретният сериал не съм го гледала, но аз следя сериали със зомбита. Покрай мен и децата ми са ги гледали. Стараех се да ги гледам насаме през годините, но установих колко са изобретателни децата при прекрачване на забрани. Затова не ги спирам, но обяснявам как това е кино, не е истинско и колко лоши неща стават в истинския живот и защо да се пазят навън и т.н.
Но определено съобразяваме какво да гледат или не, което у нас е лесно без телевизия. Да гледат телевизия у приятели не е голяма драма, защото обикновено там не се събират с цел телевизия, а игра.

# 19
Като цяло не забранявам филми или сериали, освен ако не е нещо от типа - 50 нюанса, на откровено сексуална тематика. Дъщеря ни е на 13 години (без 1 месец). Смятам, че щом има интерес, ще намери как да го гледа. До момента изгледа два сериала, които аз не съм гледала, единият е криминален, другият май е доста нашумял. Аз гледам също, но предимно зимата, като сме затворени вкъщи. Харесвам сериали тип From, тя също е гледала няколко серии от него с мен, където сюе разговаряли и обсъждали.
Конкретния сериал не ми е попадал, но както казах в това отношение не бих наложила забрана.

# 20
  • Пловдив
Моите го гледаха с баща си. На 7 и на 10, даже малкият беше на 6 в началото. Поиска костюм като на героите, баща му му купи - от Алиекспрес май. Въодушевени са от филма и тримата с баща им. За мен идеята е отблъскваща и няма да го гледам, но смятам, че е отблъскваща и за пълнолетен. Така че не съм се противопоставяла на преценката му.

# 21
  • София
Няма как да разреша или забраня на моя син да гледа нещо. Мога да обсъдя с него да, но гледането ако го е решил ще се случи ако ще и на челна стойка да застана. Ще се завре при приятел, ще гледа с едно очо докато някой го стриймва докато са заедно - колкото и да съм забранила няма да има особен резултат. Обсъждам, съветвам, давам насоки, но тоталните забрани ги избягвам, за да не заостря интереса му към нещото. На всички филми има възрастова категория и тя е ясна. Доколкото виждам за Играта на калмари тя е над 18г, но какво по-точно ще спре в този виртуален свят в който живеят 12 или 15 годишните да го гледат. Нищо! Така е станало. Има ли желание, има и действия. Такива са децата - достъпа е лесен. Нашата работа е да ги съпътстваме, не да ги предпазваме забранявайки. Все някой ден ще се сблъскат не с филм, а с реалността и трябва да са достатъчно зрели сами да взимат решения.

# 22
Даааа....даже на 11 гледахме първи сезон заедно.Обаче той не е бил в саксия по отношение на филми и сме гледали всичко със зомбита и изобщо не се впечатли от калмарите.Филма се обсъжда в училище и всичко го има в нета ,така или иначе няма смисъл от забрани.
Ако случайно във филм има сексуално насилие,садизъм ,извращения -имам предвид всичко ,което силно наподобява истинския живот паузирам и спирам ,аз също не си ги причинявам.
Гледах Irreversable преди 20 години и още не мога да преодолея потреса и отвращението
Калмарите и зомбита се гледат като батман.

# 23
  • София
Истината е, че съм бясна, че ми се налага да се занимавам с някаква боза. Има толкова страхотни филми, последно беше гледал "Lost in Space", гледа го много дълго - той е три или четири сезона, а беше учебно време. Той си пада по такъв тип филми, "Марсианецът" и "Играта на Ендер" също ги коментираше много след гледането. С баща му бяха гледали "Игрите на глада", при все че има убийства, там има борба за свобода и някък фентъзи сюжета има смисъл.
Сега си давам сметка, че той е гледал няколкото серии на английски и по-фините психарийки едва ли ги е разбрал.
Ще видя кога и как да пуснем следващ епизод заедно и да поговорим. Или с таткото да погледат 🤔 Благодаря Ви за мненията 🪷

# 24
Всъщност човек трябва да гледа всякакви филми, за да си изгради вкус и предпочитания. Наистина - освен престъпената забрана, не разбирам яда ви. Иначе азиатските хоръри са пословични - има толкова брутални, че Игра на калмари е като разходка в парка.

# 25
Истината е, че съм бясна, че ми се налага да се занимавам с някаква боза.
За мен не е боза. Слагам го сред най-смислените, които съм гледала напоследък.
Засяга въпроси като неравенството в обществото (бедни-богати), отношенията/характеристиките на различните поколения, деца/родители/партньори, зависимости към хазарт и наркотици, наличието/липсата на морал в екстремни ситуации, включително при социална изолация, чувството за вина и т.н. В крайна сметка, спойлер:

Скрит текст:
Краят е оптимистичен, но не типичния хепи енд. В общи линии показва, че въпреки всичко човещината не е изчезнала.

П.П. Предпочитам дъщеря ми да гледа такива филми, в сравнение с роматични, например, които изкривяват тотално представата за живота.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 13:42 от Relax now

# 26
  • София
Да и от споменатите филми  детето си е с доста ок и ясно изразени предпочитания. Как ще разбере кое му харесва и кое не одобрява, като му се забранява. Доброто и лошото се разграничават като се разбере същността им, а това става единствено опознавайки ги, не от разкази за тях. Не намирам и аз причина да се притеснявате как ще му се отразят. Това че сте бясна, че се занимавате с бозата - свиквайте. Още на много бози ще попадне. Само новините да гледа е напълно достатъчно...

# 27
Ами то е пълно със смърт и избиване на деца в сериалите. Четох наскоро една книга, разбрах че има филм по нея , в която деца се избиват на някакъв манеж . Някаква империя беше с някакви окръзи . Ами на мен от книгата ми стана лошо.
Т.че явно се правят такива. Явно това повече разтърсва и се доближава в днешно време от разни пирати, изследователи, детективи и пр. Явно такова е времето. Аз гледам моите не клонят към такива, но не ги следя изкъсо какви клипове си пускат на талефоните. Като седнем вечер да гледаме филм харесват интересни и на мен филми и не шокиращи. Т.че явно е до среда. Не знам как се отразява на всеки поотделно.

# 28
Темата е голям барометър за настроенията сред родителите, за отговорността, която родителите поемат или не искат да поемат, за отношенията между децата и изобщо.
За мен е недопустимо малки деца да гледат подобни неща. Със същия аргумент не бих ги завела в кланница, не бих им пуснала клипчета с побои, не бих им дала да посетят психиатрична клиника, не бих ги оставила да гледат жертви при ПТП.
Да, за да изградиш вкус и предпочитания трябва да опиташ. Същото е с алкохола, пушенето и наркотиците. Но не започваме от 7, нито от 12.
За това как се отразява специалистите отдавна са се изказали. Мисля, че … и на моето нищо му няма не пазят никого, а са едно наивно оправдание за да не ни нарече някой “контролиращ родител.
Моето мнение съвпада напълно с това на авторката.
Знам, че сега някои може да повдигнат въпроса за контрола, прекаления контрол и как ги опазваме. Ами аз където живея няма онлайн теглене и гледане на филми, клипове в YouTube с насилие също са ограничени. Да, може да влезе с моя профил в Нетфликс, но после на мен ще ми излезе, че съм го гледала, ще ми предлага подобни заглавия.
Всички искаме добри и осъзнати деца, но им отваряме широко вратата да гледат насилие, а когато не го правим го наричаме това “гледане в саксия”.

# 29
  • София
Да, 10 годишното ми го изгледа целият, под мой надзор. Заедно седнахме и го гледахме, че беше изгледал много клипове в ютуб, предпочетох да го гледа с мен, а не зад моя гръб. Казах му на няколко пъти че ако му идват сцените в повече го спираме, имаше моменти в които даже му доскучаваше, но го изгледа. Предпочитам тези неща да са в мое присъствие, да обсъдим, да зная какво гледа, отколкото после да трепери от страх че е гледал нещо страшно и да чувства вина.

Общи условия

Активация на акаунт