Бихте ли разрешили на 12 годишно да гледа игралния "Игра на калмари"?

• 3 259
  • 93
  •   1
Отговори
# 30
Да, малката беше под 12 години, когато гледахме първия сезон заедно. Не е травмирана.

# 31
Di Soleil права си разбира се. Обаче в момента такава е реалността. Трябва сами да си отстояват да то и не то и вкусовете в средата в която са. С мама не ми дава ... само ще се чувстват по-зле.
А иначе моите бяха в началното у-ще когато имаха ден за посещения в клиниката за белодробни и ракови за превенция тютюнопушене.
Да не говорим за екскурзиите в концлагерите.
Аз лично по-бих изгледала някакъв тъп сериал , като мога да поглеждам или не някои сцени или да пропускам епизоди ... отколкото да ида в подобна клиника да ми представят болни, да ми прожектират филми и да ми дават съвети едва дишашщи хора на количка с маркучи. Да не говорим за концлагерите, където освен унищожението на човешки животи, съдби и мъката им се сблъскваш с мизерията и унищожението на човешките души , морал , съвест ... защото извършителите са хора като нас. Изобщо ... децата живеят в нашия свят.

# 32
Сигурно има и не много емоционални личности на които малко им въздействат нещата, даже май има хора напълно неемпатични и безразлични към почти всичко.
Но има други които неусетно могат да бъдат травмирани за цял живот. Със подобни сцени, и въобще със всякакви сцени. Запомнят се дори и не в детска възраст.
Сложно е, би трябвало да се подхожда според конкретното дете, но трябва и родителите много добре да си познават децата.

# 33
  • София
И според мен зависи от детето.

По принцип в общия случай съм много против такива ограничения, но в класа на сина ми има едно-две деца, на които въобще не бих пуснала такъв филм. Същевременно нямах проблем синът ми да го гледа.

# 34
да, обаче мероприятията на класа са за всички деца. явно не действат толкова с копринени ръкавици.

# 35
Всъщност родителите няма как да решат ще се отрази ли или не. Да, всеки родител отлично познава детето си, но някои травми (вече да му се повдигне на човек от тая дума) се проявяват по-късно и не е задължително да е точно това, което да кажем са гледали.
Скоро гледах една жена, която споделя, че изобщо не искала сватба, защото като била на 12 години сестра ѝ се женила и майката възложила на малката дъщеря да изглади 120 кърпички за гостите по един особен начин. Който помни навремето се закичваха гостите с кърпички. Та драмата била голяма и трябвало да се справи перфектно и сега има дългогодишна връзка, но не иска да чуе за сватба.
Мен също мисълта за сватба ми действа отблъскващо, защото първата асоциация, която правя е с един умирающ оранжев петел, закичен с гердани от пуканки, който го подмятваше на хорото един потен чичо с риза от пясъчна коприна наричан “келеш”. Цялата му роля беше да води всяко хоро с тоя петел. 40 години по-късно я виждам тая картина всеки път щом чуя сватба. А родителите ми са си мислили сигурно, че ще запомня булката. Изказвания от рода “нищо не им е станало” никога не ми говорят добре.

# 36
  • До хладилника, който обичам
О, да. На 6-7 майка ми ме остави да гледам Трилър на Майкъл Джексън, в края на който показват как са направени специалните ефекти. Изобщо не ми помогнаха обясненията, дълго време имах страх от зомбита и не исках да спя сама. С времето мина, но зомбитата са все още фантастика, а грозните страни на хората са навсякъде и редовно четем в новините за особено жестоки престъпления, включително извършени от деца, може би десенсибилизирани, обезчувствени от коте е правилно и грешно, или пък никога ненаучени на първо място.

# 37
Но да не забравяме травмите от забраните на неща в обкръжение в което тези неща се смятат за нормални.
Бу аз пък имам стрес от една тъничка книжка с разкази на Стивън Кинг. Не може всичко да се контролира.

# 38
  • София
Сложно е. Аз се имам за здравомислещ човек, не ми трябват два семестъра психология, за да знам, че досега със злото в детска възраст (особено с релефно описаното зло, че и забавно) нито формира характер, нито предоставя възможности за избор. Но съм приела, че има неизбежни неща, които трябва да осмисли той сам. Просто по отношение на тоя филм смятах, че повечето родители не биха одобрили гледане преди 16 примерно и затова забраних. Явно съм сгрешила, изглежда тоя тип насилие е нормализирано за деца 😥
Сигурна съм, че няма да забрави от самосебе си за тая боза.

# 39
Marisha* аз дори не съм гледала сериала и дори не знам за какво става дума, но ако питам моите момчета ще знаят сигурно, но вероятно няма да ги интересува . Та въпроса е защо някои се чувстват привлечени и какво ги привлича или ги бута натам

# 40
Бе ...много ги премисляте и драматизирате нещата ...насилието в филма е тип батман ,споко...
Лапетата така или иначе знаят всичко за тоя филм от нета .

# 41
  • София
Дечурлигата знаят много повече отколкото предполагаме, С такива неща може да са наясно 12 годишните, че този сериал е като лека нощ деца. Не се казва никъде тук че е здравословно да се гледа насилие, но то така или иначе е навсякъде около децата. Доверието между дете и родител е много важно тук, но то рухва когато едната страна е забраняваща и ограничаваща. Ще се задържи веднъж, два пъти и после ще се пропука, защото все някога детето ще се изкуши.Може да не е негова инициативата - подстрекатели и сред децата има колкото искаш. В случая хитруването  за да изгледа въпреки всичко филма е доказателство къде издиша ограничаването. Скришом също не е вариант да се правят нещата. Много е сложно наистина да се постигне баланс.

# 42
Още повече , че детето е поставено в зависимост от "приятелите" да гледа филма у тях. Също така прави избор между родители и тях и също така те знаят, че то мами родителите ... т.е. в тзаи среда става уязвимо за разни забранени неща. те ще знаят как да го работят.

# 43
Гледахме го с 9 годишния ни син.
Нищо му няма , той не изпитва страх от такива филми и сериали защото знае, че не е реално.
Децата така или иначе са запознати с всичко .
Ако го ограничите ще намери начин да гледа дори кратки клипчета със сцени . На 12 е , не е на 6.

# 44
  • София
И без друго насилието и злото били навсякъде, що за аргумент да покварявате детската душа с филми за развлечение, включващи какви ли не извращения? Аз не го виждам това в ежедневието. Моето ежедневие е и на децата ми е нормално, в семейството - любов, стремеж за разбирателство, възпитание, а не просто отглеждане, работа, учение, грижа за другия... Какви престъпления, игри с предизвикателства, които който не изпълни, го грози жестока смърт... Няма ракова нещо в живота, но един от ефектите на екрана върху хората като цяло е създаването на впечатление, че това, което се излъчва, е норма.
А то не е.
Аз лично не бих гледала такива неща за развлечение, нито бих позволила на детето си да гледа. Ако той сам поиска, бих говорила, обяснявала, аргументирала, но под моя покрив не бих допуснала.
Ако, както в случая, белята е станала - каквото такова, но вярвам, че за детето има значение родителят да е постоянен в решенията и вижданията си и да държи на тях. А той ако хитрува и мишкува - решението е негово.
Не говоря за страх от травми и т.н., говоря за възпитане в ценности. В тези филми, ценности няма.
И, да, признавам, синът ми играе фортнайт, всички я знаете, не съм във възторг. Филми - все още не се интересува от филми за големи.
Допълвам, гледах трейлъра на въпросния филм, ми отвратителен е.

Общи условия

Активация на акаунт