За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 11

• 20 372
  • 727
  •   1
Отговори
# 15
Така е - той би трябвало да е повече управител, а съдийството е между другото. Все пак ван Хюлик е променил каквото му харесва. Много хора в самите книги коментират, че съдията е млад.

# 16
  • България
Някъде четох, че Ван Хюлик пише и за неща от по-ново време, съдия Ди е роден седми век.
Не са исторически книги и няма как да им се доверим съвсем за бита.
Интересни са ми криминалните истории, даже няма как да напиша, че и душевността на китайския народ. Все пак авторът не е китаец. Колкото и дълго да е живял сред тях, пак ще си остане различен.
Чета ги бавно, защото съм ги оставила в моето жилище, тук съм подготвила историите за съдия Бао, но в момента съм на Пратчет, а там има доста за четене.
Иначе и този сериал за съдия Ди гледах, но ставаше дума за съвсем различни неща.
Detective Dee (2017)

# 17
"Роберт Ханс ван Хюлик е нидерландски ориенталист, китаист, дипломат и писател. Става световноизвестен благодарение на поредицата исторически криминални произведения за съдията Ди, който правораздава в средновековен Китай през VII век, по време на управлението на династията Тан."
Така си спомням и аз- че се предполага действието да се развива в  7  век- горе долу с основаването на България. Добавям и няколко снимки на Хюлик и съпругата му. Той умира на 57 години, а колко по-възрастен изглежда на снимките. И негов портрет на съдията.

# 18
Той май е починал от рак, четох някъде, че е имал намерение да пише още книги за Ди, но просто не е имал възможност.

Книгите наистина са адаптирани за съвременни (негови съвременници) читатели - той споменава в предговора на Ди Гунан, че много от елементите на традиционните китайски романи не са подходящи за западния читател.
За разлика от романа за съдията Бао, който е от 19-ти век (т.е. не е много стар, но е основан на легенди) и който съдържа всички тези елементи. Той обаче си е предназначен за китайци, а не за западняци.

# 19
Благодаря, Роци newsm51.

# 20
  • пак на Рив Гош
Ако може сред моите семпли предпочитания да се добави  и ,,The Devil Judge"(2021)
Готово, добавих го!

# 21
  • София
Някой гледал ли е Beyond Evil (2021)? Излезе ми като предложение в тикток за криминална драма и много я хвалят. Може и да изневеря на китайските ми сериалчета лятото.

По повод умиращите като мухи китайци в сериалите - и аз не обичам такъв край. Достатъчно ми е напрежението в реалния живот, но си ги гледам. Понякога като ми хареса сериала, си спойлвам края в нета, поне да съм подготвена. Ако обаче е хубава историята, разказана е завлядяващо, тогава някак не ми пречи. И в един ит любимите ми филми - Гладиатор, умряха всички, но това не го прави по-малко добър.

# 22
  • пустинен пъпеш
Стигнах и до последната 12 серия на шоуто ,,Devil's plan"(2023), шоуто ми харесва, моят фаворит се отличава и с външност,и с ум,и с добре премерено поведение,и с елегантна и последователна игра.Интересна изглежда първата(изпълнявана в три рунда) от трите финални игри,когато единият от участниците бързо схвана печелившата тактика и с лекота блокира всички варианти за ответни ходове на противника си.10-рундовата втора финална игра беше за памет и доста изтощителна и за финалистите,и за наблюдаващите я техни поддръжници сред отпадналите играчи.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 23:36 от rududu

# 23
Забравих кой ден беше за  оплаквания. Нямам сериал за оплакване (гледам с мазохизъм съдията Ди , и аз не знам защо- губи време). Но да се оплача, че в нашия край липсват такива екземпляри като от снимката. И това ме наскърбява дълбоко...

(Нали не пускате мъжете си до бг мамма)
За мое удовлетворение намерих шортс, в което моят любимец е с очила и поне малко повече от обичайно се доближава до моята реална възраст. "Остаряваме бавно, неусетно почти..."

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 17:47 от victoria vassileva

# 24
  • България
Тъкмо изгледах шести епизод от Judge Dee's Mystery (2024), но и аз нещо не мога съвсем да го харесам.
Декорите са хубави, явно има добър бюджет, обаче не ми задържа много вниманието.
Бих могла да допусна, че е заради липсата на красиви актьори, но вече изгледах много добри сериали без красавци.
Книгите ми допадат много повече.

# 25
По-нататък има епизоди, които са силно вдъхновени от книгите, но все пак книгите са по-интересни.

# 26
  • пак на Рив Гош
(Нали не пускате мъжете си до бг мамма)
Моят не само, че не припарва тук, а даже и не може да чете на български Joy

Още един глас от мен за книгите за съдията Ди в сравнение с тазгодишния сериал. Аз го добутах някъде докъм 20ти епизод, после в дорама-та забавиха преводите за няколко седмици. Сега всички епизоди са преведени, ама на мен не ми се захваща отново...

Китайският Lighter & Princess (2022) получи от мен 7.5*
Започнах го заради участието на Zhang Jing Yi в главната женска роля. Нейната героиня, госпожица Му ми беше girl crush, докато гледах Fall In Love (2021). Тук героинята ѝ ми допадна малко по-малко, но поне не беше пълна лигла (след първите 5-6 епизода) и увяхващо мушкато. Имаха си хубава химия с Главния, макар и по-малка от тази с Чен Шин Сю. Главният също се справи добре с ролята си на надменен и затворен гениален програмист с проблеми в комуникацията и bordeline за*ник.
От Here to Heart (2018) насам, обаче, не се бях чувствала толкова бясна на сериал. На моменти ми идеше да рия с копита от безсилен гняв заради кофти решения на главните герои и проблеми с комуникацията на възрастни хора до степен да се нараняват взаимно. Много драма и мелодрама, антагонист, почти маниакално обсебен от това да бъде по-успешен от Главния, недоразумения, прибързани (лоши) решения, деспотична Майка... абе все преувеличени образи, но явно китайските сценаристи и публика си ги обичат такива.
Отделно, до последно стилистичното недоразумение на публичния девиз на ИТ компанията, основана от Главните (L&P) - "lucky & power" ми бодеше очите. Толкова ли не можеха да сложат и двете или като съществителни, или като прилагателни, защо трябваше да е тази адска смес?! А аз съм прост човек-биолог. Представям си как се е гърчела душата на филолозите, които са гледали сериала Joy
Накратко, може и да не го гледате, освен ако нямате 20ина часа за губене.

Пускам ви малко забавление в неделя следобед, за разпускане преди началото на работната седмица:

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 19:29 от Роца

# 27
https://www.facebook.com/reel/3109030095893622
Това е онзи Ухан, от който започна всичко през 2020г. Чак не е за вярване. Деветият по население град в Китай.
https://www.facebook.com/share/r/EyXBvvBYt3jsnTZV/

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 09:45 от victoria vassileva

# 28
  • гр. София
Роца, познах 4 сериала от първия клип. Вторият не се наемам Simple Smile
Вики, не се вижда клип или снимка.

# 29
  • пак на Рив Гош
OliaT, интересно, аз виждам клипчето, което Вики е пуснала (отворих го в private window на моя браузър, че Хром не обича да отварям линкове от бг-мамма). Впечатлих се от влакчето с "обратни" релси.

Общи условия

Активация на акаунт