Коя дестинация извън Европа бихте предложили като първа?

• 3 092
  • 73
  •   1
Отговори
Досега винаги сме пътували само в Европа и вече започва да ми поомръзва от катедрали и църкви. Иска ми се нещо по-различно природно или като култура, или може би направо екзотично като пагодите в Източна Азия.

Винаги ме е вълнувала древната история на Китай, Япония, Корея и двете Америки от преди европейски крак да стъпи там - Инки, Ацтеки, Маи и много други народности. Австралия също ми допада с тяхната местна съвсем различна традиционна култура и екзотичната фауна, която не се среща никъде другаде.

Може би и Канада би ми била интересна, защото е нещо като Америка с малко Франция, но и доста местни различия, а и намирам хората там за доста приятни. Тя е и най-близката дестинация от другите.

Близък Изток, Африка, Западна Азия, Индия като цяло не ме привличат така както Източна Азия, Австралия и Океания и двете Америки.
Коя дестинация бихте предложили като за първо излизане от Европа?

# 1
  • Лавал-Пловдив
Здравейте, живея в Канада от 17 години и двете Америки са ми до болка познати.
Ще започна с Канада- аз съм в провинция Квебек, но и Онтарио е много близо.
Положителни страни:Канадският долар е 1,23 лева, не е много скъп. Не ви трябва виза за туризъм до 6 месеца, само ЕТА. За около седмица или 10 дни може да разгледате Монреал, град Квебек, столицата Отава и да отскочите до Торонто и Ниагарския водопад. Навсякъде има какво да се види, повече информация за атракции мога да дам ако ви нитересува.
Отрицателни страни: не идвайте преди май, защото зимата е дълга и студена, пролетта обикновено вали, лятото и ранна есен са перфектни.

Америка - в момента не е най-добрата страна за туризъм, заради политиката на президента им. Иначе от големите градове съм била в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Филаделфия, Кливланд, Чикаго, Лас Вегас, малките не ги броя.
Положитени страни: много неща за гледане
Отрицателни страни: логистиката е много по-трудна от Канада, огромни разстояние, тълпи хора навсякъде, трябва ви виза, долара е по-скъп.

Мексико - доста ме разочарова това лято, бяхме на Ривиера Мая, пътувахме до Чиченица и Тулум до археологическите им сайтове, да интересно е да ги видиш веднъж, разказват ти интересни истории, но не бих отишла пак. Цените са по-високи от американските, лъжат те навсякъде, че сувенирите са автентични, правени от ръцете на майски девици на лунна светлина, а пък етикиета Маде ин Чайна или Търки си седи. Там е хубаво да се ходи през зимата, водата е окена е по-чиста, сега беше отвратително кафява от водорасли. Маите са основно в провинция Юкатан (където е Чиченица), Ацтеките са в другия край на Мексико към Акапулко.

Инките са в Перу, но там не съм ходила още, една колежка ходи и имаше хубави впечатления от Мачу Пикчу.

Ако имаш въпроси - питай

# 2
Като почитателка на книгите на Луиз Пени аз бих избрала Канада. Фонът на развитие на повествованието е малко селце сред красивата природа на страната.А в една книга става въпрос за град Квебек. Докато я четях,  ми се прииска да отида там.

# 3
  • София
Северна Америка - Канада
Южна Америка - Аржентина
Африка - Намибия(ако трябва да е Северна Африка - Египет)
Азия - Китай
Близък изток - Узбекистан
Австралия и Океания - Нова Зеландия

Това е моят избор, като за Азия има много кандидати, но предвид интересите към историята, слагам Китай, но също можа да бъде и Япония. Изхождам от презумцията за лесна организация, сигурно пътуване и избор на много полети.

# 4
Извън Европа - всички арабски държави, в които няма война. Хумус, екзотика, камили, оуд.

# 5
Извън Европа, ако сега за първи път трябва да избирам, то ще е Тайланд. Има много места, които могат да се посетят, просто наемаш кола и обикаляш. На мен тази държава много ми пасва и се чувствах щастлива там.

# 6
^Благодаря Ви, за предложенията.

Tanya Valcheva, арабските страни изобщо не ме влекат нито като култури, нито като история. Помня как в Прага колеги от Египет ме заведоха на арабски ресторант и храната едвам я ядох, просто не е моето. Храната във виетнамските ресторанти там ми допадаше повече.

Може би някой ден бихме отишли до пирамидите в Египет, те все пак са наблизо и може би си заслужават поне веднъж да се видят. Но не искам някоя арабска държава да е първата ми дестинация извън Европа.

С пирамидите ще ми е защото са важни да се видят и може би внушителни, не защото мен ме влекат. Като се замисля за историята на Древен Египет, колкото и да е велика, просто не изпитвам онова чувство на топлина и привлишане както, когато мисля за Ацтеки, Инки, Маи и т.н. племена в Америка; Дори в Канада е имало такива племена до колкото знам, макар и да не са оставили много следи след себе си. Харесвам и древен и средновековен Китай, Япония, Корея и пр. Към Австралия пък изпитвам една топлина и спокойствие.

Като чета за културата и историята на Африка, Близкия Изток и Европа, дори Древен Рим и Елада просто не ми трепва така отвътре.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:17 от skodafan

# 7
На мен първото ми излизане от Европа беше в Китай. Бях много впечатлена. Там има прекалено много неща за гледане, така че проблемът е по-скоро да избереш. Simple Smile

# 8
Китай и Япония са ми на първо място. Там е просто друг свят. Много различно от всичко, което ние знаем. За един европеец е много интересно и обогатяващо.

# 9
Аз също не съм пътувала извън Европа. Последните месеци следя видеата на едно момиче, което близо 8 месеца пътува в Южна Америка. Много впечатлена останах от Аржентина. И разбира се Патагония, ама то това вече наистина е на края на света. И все пак, ако сега имах възможността да пътувам толкова далече, бих избрала Аржентина.
Другата ми мечта е Нова Зеландия заради изключително красивата природа.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 16:36 от dimi_

# 10
  • Варна
Първото ни по дълго пътуване беше тази пролет до Виетнам и Камбоджа. Много, много ни хареса. Много се притеснявах от дългите полети, но оцеляхме. Сега избирам отново далечна дестинация за пролетта. На далеко предпочитам организирана екскурзия и с полет от Варна .

# 11
Няма кой да ти избере място, какво значи предложете страна, те да не са 5-10?
Най-малко трябва да кажеш какво искаш да правиш в тази страна, да ядеш, да гледаш градове, да гледаш природа, дали искаш да е по-евтина или не те бърка толкова цената, дали искаш плаж или планини и т.н. и разбира се за колко време става дума.
Чак след това може да се избере нещо, но като цяло вече са изброили най-интересните места според континента.
В зависимост от страна, не е без значение по кое време от годината се ходи

# 12
Аз също не съм пътувала извън Европа. Последните месеци следя видеата на едно момиче, което близо 8 месеца пътува в Южна Америка. Много впечатлена останах от Аржентина. И разбира се Патагония, ама то това вече наистина е на края на света. И все пак, ако сега имах възможността да пътувам толкова далече, бих избрала Аржентина.
Безопасно ли е в Аржентина? Случайно да сте ги съчетали с Бразилия? И самостоятелно или с агенция?

# 13
Безопасно ли е в Аржентина? Случайно да сте ги съчетали с Бразилия? И самостоятелно или с агенция?

Аз лично не съм ходила. Може би не сте ме разбрали, но за Аржентина се впечатлих от видеата на едно момиче, което обикаляше доста време там. Може да я намерите в youtube- каналът й се казва "Около света със Стефи" и да добиете представа, макар че нейното си е малко екстремно, тъй като пътува сама. Иначе от държавите в Южна Америка тя има видеа от Аржентина, Чили, Перу, Боливия и сега последните са от Еквадор и Галапагос. Относно безопасността в Аржентина мисля, че споделяше, че не е имала проблеми.

# 14
Аз избягвам да гледам канали  на разни кукувици обикалящи сами тук и там, защото не е напълно обективно, освен ако и вие не ходите сами.
За първа дестинация е по-добре някоя страна по близка до Европа и белия свят и Аржентина е отличен избор.

Общи условия

Активация на акаунт