Коя дестинация извън Европа бихте предложили като първа?

• 3 194
  • 74
  •   3
Отговори
# 45
  • София
Темата стана, кой къде е ходил, а не избор къде да отиде автора.
Видно е, че няма нищо отсято и е все едно дали се предлага САЩ, Австралия или Непал, Иран  или Пакистан, важно е да има писане.
Относно Тайван, хем нищо не знаеш, но пък питаш, все едно ще идеш, вярваш ли си.
Ще отидеш там където е най-модерно, ако ще се ходи изобщо някъде, защото мен лично ме съмнява.  Предполагам нещо от сорта на Дубай, Малдиви и т.н по ред на модерност в момента.
съвсем нормално е да споделяме къде сме били. Нали от личен опит се казва -там да, там не.... че как иначе?  Точно по реда на модерното е тъпо да се препоръчва, без да има лични впечатления .  Защо да не иде до Тайван...  ? не е чак толкова невероятно, ето аз ще кажа, че Хонг Конг си струва повече от Тайван, но и Тайван ще се хареса...  По тези места може и сам. В Индия препоръчвам с гид...но и Индия си струва..., просто има болести, опасности ...но е удивителна страна , Ню Делхи, Агра, Тадж Махал, храмовете Каджураху, Удайпур, Ганг и посрещане на изгрева... уникално

# 46
Няма кой да ти избере място, какво значи предложете страна, те да не са 5-10?
Най-малко трябва да кажеш какво искаш да правиш в тази страна, да ядеш, да гледаш градове, да гледаш природа, дали искаш да е по-евтина или не те бърка толкова цената, дали искаш плаж или планини и т.н. и разбира се за колко време става дума.
Чак след това може да се избере нещо, но като цяло вече са изброили най-интересните места според континента.
В зависимост от страна, не е без значение по кое време от годината се ходи
Темата стана, кой къде е ходил, а не избор къде да отиде автора.
Видно е, че няма нищо отсято и е все едно дали се предлага САЩ, Австралия или Непал, Иран  или Пакистан, важно е да има писане.
Относно Тайван, хем нищо не знаеш, но пък питаш, все едно ще идеш, вярваш ли си.
Ще отидеш там където е най-модерно, ако ще се ходи изобщо някъде, защото мен лично ме съмнява.  Предполагам нещо от сорта на Дубай, Малдиви и т.н по ред на модерност в момента.
съвсем нормално е да споделяме къде сме били. Нали от личен опит се казва -там да, там не.... че как иначе?  Точно по реда на модерното е тъпо да се препоръчва, без да има лични впечатления .  Защо да не иде до Тайван...  ? не е чак толкова невероятно, ето аз ще кажа, че Хонг Конг си струва повече от Тайван, но и Тайван ще се хареса...  По тези места може и сам. В Индия препоръчвам с гид...но и Индия си струва..., просто има болести, опасности ...но е удивителна страна , Ню Делхи, Агра, Тадж Махал, храмовете Каджураху, Удайпур, Ганг и посрещане на изгрева... уникално

Тъпо или остро не знам, аз също питах в началото, за да може да се даде насока, самоцитирам се, ама не видях отговор, затова и предполагам, че или няма да се ходи никъде или ще е на модерно, по простата причина, че не знае какво точно иска да види, къде, кога, колко пари и т.н.
В днешно време, ако не си от най-бедните прослойки и имаш мечта ,не мечти,  за ходене някъде на 95% от местата в сета човек може да отиде, ако наистина иска, изключвам места като Антарктида, Тристан да Куня и подобни.
Сега, ако покрай това желание има още 3-4 пера и други силни желания, става сложно.

# 47
  • Варна
почнете от всички съседи

# 48
  • София
Да , и съседите. И България. Удивителна е нашата Родина, малко я познаваме. Аз от съседите препоръчвам Северна Македония, близо е, ние ходим всяка година поне 2 пъти...Ама нали се търси извън Европа и то първа дестинация. Ето хрумва ми, Мароко! Чудесна идея, не е далече, може и сами. Ходете до Маракеш през март,  април... в голям комплекс с басейни, даже и за плаж става... и за екскурзии, и е екзотично, и през пустинята има сафари,  и не е толкоз топло в този сезон ...абе супер е...

# 49
  • Край морета северни и южни
Мароко и изобщо Близкия Изток и Африка, както и дори Индия по някаква причина изобщо не ме привличат толкова. Ако спечеля екскурзия от томбола бих отишла, иначе не. Да, Тадж Махал и пирамидите в Египет са внушителни, но не изпитвам онова вътрешно чувство като ги видя на снимка да ме накарат да настръхна.

Далечния Изток и Америките, където все още има останали останки от местните индиански култури много повече ме карат да се чувствам така.

Например, когато видя снимките на един El Castilo в Мексико, който е много по-малък и нов от египетските пирамиди винаги настръхвам:

Така съм и със снимки на Забранения град в Пекин например, или която и да е японска, китайска или корейска историческа сграда. За природата да не говорим.

Накрая ще избера на принципа на това коя оферта е по-добра измежду някое място с история в Латинска Америка или Далечния Изток. Уви, в САЩ и Канада почти нищо интересно не е запазено от индианските племена спрямо Мексико и надолу из континента. Модерни градове много, но искам съчетанието на история с модерност, която е по-вероятно да се срещне в Далечния Изток и Латинска Америка. Но все повече се настройвам, че е по-важно да видя историческите обекти, защото наблизо просто нямаме такива, които да представляват интерес за мен.

Това, което изпитвам към древните цивилизации на Източна Азия и Югоизточна Азия (т.н. жълта раса) и Америка не мога да го опиша с думи. Към Египет, Древна Елада, Рим, и дори Индия просто не мога да изпитам същото. Simple Smile

# 50
Ами явно знаете какво ви е интересно, така че си изберете от тях, не виждам смисъл от въпроса или не ми стана ясно какво всъщност се пита...
Всяко от тия места може да се посети лесно от човек със средни доходи. Или търсите предложения за тур. агенции?

# 51
  • Край морета северни и южни
Да, интересува ме кои агенции са по-добри за Латинска Америка и Източна Азия?

# 52
  • София
Била съм на пирамидите на Слънцето и Луната в Мексико. Забранения град в Бейджин / тук известен като Пекин/ също. Не очаквайте много, в смисъл , впечатляващо е., да , има история, но сега са туристически атракции до голяма степен. Пълно с народ и редици магазинчета,  всеки се снима от всички посоки. Групи, народ, разни търговци предлагат какво ли не. Замъглено е онова усещане..

# 53
Като се ходи с агенция, ходите само по такива места - много развити туристически атракции. Ако ходите самостоятелно, може да си избирате къде и кога. Аз уж най-популярните съм ги отхвърлил, ама сега възникна въпроса да покажем на децата Рим, Флоренция, архитектура, изкуство и хайде пак в киреча...
То след ковида има бум на туризма и по места, където преди нямаше никой освен мен съм виждал азиатски групи туристи, така че...

# 54
Филипините - райското кътче на земята.
Непременно посетете Ел Нидо, Корон, Боракай - райският остров на Филипините, обиколка на островите в Боракай, белият плаж на Боракай е един от най-красивите плажове в света,  остров Бохол и Шоколадовите хълмове.

Остров Сокотра, наречен още островът на блаженството в Африка - лагуната Детвах, Каленсия - рибарското селище, Фирмин - последната останала гора от "дърветата на драконовата кръв", каньона Дерхур, каньона Калисан, плажа Архер, лагуната Кария.

Китай - провинция Съчуан, където се намира най-големият резерват за мечета панди. Уникално преживяване! Ако оставите дарение на резервата, ще ви позволят да гушнете и подържите мече панда. Нямам думи да опиша преживяването.

# 55
  • Sofia
Аз ще добавя към дестинациите Сингапур. Ако пътувате към Азия отделите поти два дни за Сингапур.

# 56
  • София
...

Китай - провинция Съчуан, където се намира най-големият резерват за мечета панди. Уникално преживяване! Ако оставите дарение на резервата, ще ви позволят да гушнете и подържите мече панда. Нямам думи да опиша преживяването.
Това през коя година се е случило?
Последните години навсякъде в Китай е забранено да се гушкат панди. Ако знаете конкретно място, където това все още е разрешено, моля споделете - при следващото ми ходене ще го включа в плана.

# 57
  • София
Ние като бяхме , не ни предложиха такова удоволствие. Но може и да има. Панди видяхме това лято в Зоото във Виена. От 2 метра, но в клетката не се влиза,не ..Само при козлетата

# 58
Ние като бяхме , не ни предложиха такова удоволствие. Но може и да има. Панди видяхме това лято в Зоото във Виена. От 2 метра, но в клетката не се влиза,не ..Само при козлетата

Надявам се, че няма нужда да обясняваме защо не се влиза при мечки, а при козлета се влиза.

# 59
...

Това през коя година се е случило?
Последните години навсякъде в Китай е забранено да се гушкат панди. Ако знаете конкретно място, където това все още е разрешено, моля споделете - при следващото ми ходене ще го включа в плана.

Това се случи преди 18 години, в резервата в Съчуан. Бях на гости на моя първа братовчедка, омъжена за китаец. Той разговаря нещо с един от гледачите и те ни разрешиха за малко да ги гушнем и подържим. След това съпругът на братовчедка ми обясни, че е оставил и дарение за резервата, освен че доста дълго води преговори с гледача. Даренията отиват за пандите. Значи вероятно не дарението е било толкова причината да ни позволят това удоволствие, а преговорите, щом казвате, че не са Ви разрешили. А може вече и изобщо да не разрешават, нито с дарения, нито с преговори и гарант китаец или китайка.  Един вид китаеца, съпруг на братовчедка ми, е бил наш гарант за това, че няма да им навредим, нито с нещо ще ги заразим.

Жалко е това, че китайското правителство печели от отдаването под наем на мечета панди на зоологически градини извън Китай. Направо си е престъпление да извадиш панда от естествената и среда, за да печели държавата.
Доколкото знам, мечетата се дават под наем за определен срок, обикновено няколко години, обаче ако някое мече се разболее на територията на държавата, която го наема за определен срок, се плаща доста солена неустойка на Китай. За това и не позволяват отблизо да се гледат мечетата в зоологическите градини, на които са отдадени под наем. След изтичане на уговореният срок, мечето се връща обратно в Китай. Пандите са собственост само и единствено на Китай.

Надявам се, че няма нужда да обясняваме защо не се влиза при мечки, а при козлета се влиза.

Причината за това не е тази, която си мислите, а съвсем друга,/ вече обясних/, тъй като мечетата са абсолютно безобидни, дори и вече възрастните екземпляри са супер спокойни и дружелюбни.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 17:36 от PANDA_FuBao

Общи условия

Активация на акаунт