Преместване в Кършияка

• 1 431
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, мили мами. Аз съм майка на две деца. Момче на 11 и момиче на 2.  Предстои ни преместване в Кършияка. Живяхме 5 години в Белгия и определено много ни даде, но вече почна да ни взима повече... Та относно въпросите ми. Има ли хубава детска градина? Основно училище? Детски кухни? Да не обидя някой, но се интересувам и от това дали няма много роми... Паркове и т.н. не съм запозната въобще с града, с кварталите също. Хвърлям се на сляпо. Мъжа ми си намери доста доходоносна работа там, та за това избрахме града. Благодаря на отзовалите се.

# 1
  • София
Ами това е почти в центъра на града. Отиди и го виж поне.

# 2
  • Пловдив
Кършияка е много общо казано. За много хора е всичко от северната страна на Марица.
Иначе има добри детски градини, начални училища (за добрите обаче има голям наплив и ви трябват точки за класиране.
Има магазини, заведения, градски транспорт.
Роми има навсякъде в Пловдив , май само в Кючюк Париж няма.
В район Северен те са в две махали по периферията, като цяло не създават проблем.
Има проблеми с паркирането и ако ще сте на квартира задължително да сте с паркомясто или гараж иначе ще ви е много трудно да си намерите места.
Паркове има няколко, както и детски площадки. Частни занимални, учебни центрове по езици и други. Достъпа до центъра е бърз, както и до магистралата.
Зависи вие къде ще живеете.
Кършияка е между реката  на Юг и бул. Дунав на Север, и бул. Цар Борис III на Изток и бул. Васил Априлов на Запад.
Иначе в район Северен са още Гагарин, Захарна Фабрика, Марица Север, Филипово, Тодор Каблешков, и ромските махали Шекер и Харман махали.

# 3
  • Пловдив
Кършияка не е в центъра, това е квартал, граничещ на север с промишлена зона. Ние живеем в него.
Гъсто населен е, има всичко, освен място за паркиране на коли на улиците, но то и в другите квартали стана така. Има училища и детски градини, за градина не съм сигурна доколко бързо ще намерите място, ако детето не е първа група, но то щом е на две години, ще е първа.
Детска кухня има.
Цигани има, но на две определени места. Едното, Шекер махала, е зад жп линията, отделено от другите квартали. Другото е така наречената Арман махала зад Кауфланд, тя е малка по размери.

То си Е всичко от северната страна на Марица, вкл. Гагарин. Кършияка значи насрещен бряг. Като един вид трето поколение кършиякалийка го казвам. Wink Даже не знам какво е например "Тодор Каблешков", за другите се ориентирам и всичко това са части от Кършияка.
На майка ми и дядо ми родната къща беше на север от бул. "Дунав" (на "Брезовска" до ул. "Борба") и никога не съм чула някой, вкл. майка ми, дядо си не го помня, да нарича това място нещо различно от Кършияка, така че новоизпечените районирания не може да се вменяват на стари кършиякалии. Wink

Но да, ако напишете коя част, ще може да се каже повече.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 10:27 от Магдена

# 4
  • Пловдив
Кажете в коя част на квартала ще живеете.

Хубави училища са НУ "Христо Ботев" ( до 4 клас), ОУ "Райна Княгиня" (до 7 клас).
Моит деца са ходили на градина и ясла в ОДЗ "Славей". Млечна кухня до р.Марица, до моста на Герджика. Нямам идея как се казва кухнята, беше много отдавна. Просто ви ориентирам за местоположението.

# 5
  • Пловдив
Тая кухня до Марица има "поделение" на гърба на ОДЗ "Космонавт" в Гагарин. И аз не помня как се казваше и не съм сигурна дали има други кухни, може да има, частни по-специално.
Моите двамата ходиха в "Дъга", малкият всъщност още е там. Там ясла обаче няма.

Аз не споделям твърде деленето на хубави и лоши училища, но тези двете имат слава на хубави, да.

# 6
  • Пловдив
Като сина ми беше малък поръчвах от детска кухня и ми я доставяха до вратата. В Пловдив има няколко такива кухни.

# 7
И ние сме в квартала от 20 г, но с ММ гледаме вече да бягаме към балкана... Децата си се оправят и си харесват местоположението, ама те сега излизат с приятели, събират се, нормално ... Ние сме до Герджика, буквално моста ни дели от центъра, 10-15 мин пеша.
Децата учиха в Ботев до 4 клас, в Славей на градина, кухня не съм ползвала, ама то твоите са големи, какви кухни.. Но пък паркирането и трафика са ужасни, като в целия град. С това презастрояване нищо не е както преди...
С роми драми не сме имали, обикалят си казаните и толкоз...

# 8
И аз съм в Кършияка. Има хубави училища, детски градини, детски кухни. Има градинки (е, винаги може и повече), детски площадки, има велоалеи до Гребната (за мен е важно, тъй като малкият вече ходи сам с колелото дотам на тренировки), има къде да се тренира футбол, баскетбол, плуване, бойни спортове, фитнес, шах и пр. Има места за уроци по рисуване, школи, частни учители, ако се наложи по-нататък.
Има лекарски, зъболекарски кабинети много.
Линии на градския транспорт има доста, но зависи точно къде сте де.
Роми, както вече са писали, има по периферията, но проблеми не създават. Даже вече и музиките им по време на сватби не се чуват, както беше едно време.
Абе всичко си има. Синът ми отдавна щъка по цял ден из махалата с аверчета и винаги съм била спокойна.
Ако пък сте около Луксор или Герджика, сте на 5-10 мин. пеш от Центъра.

Добавям за трафика, проблемите с паркирането и строежите. Ами има и от трите по много, но то така е навсякъде вече.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 16:17 от Мила Атова

# 9
"на метри от Новотела /Гранд хотел Пловдив/, на 5 минути пеша от Главната улица на града" това ми е описанието на местоположението на апартамента. А за дамата, която ми каза да отида на място да видя, няма как да стане. Капарирам си жилището преди да тръгна от Белгия, за да мога да се нанеса веднага, когато стигна в България.

# 10
Оо, до Новотела, ми вие сте почти на Главната.

# 11
Оо, до Новотела, ми вие сте почти на Главната.
Това лошо ли е? Извинявам се, наистина не познавам града.

# 12
Не, не, много хубава локация е, на 5 мин. пеш от Центъра. Само не знам с паркирането как стоят нещата, май това ще е най-големият зор.

# 13
  • Пловдив
Не е лошо, краят на Главната ви е от другата страна на моста.

# 14
Благодаря ви момичета! Надявам се да е за добро преместването...

Общи условия

Активация на акаунт