Какво не бихте искали да работят децата ви един ден?

• 16 079
  • 398
  •   1
Отговори
# 210
Аз доколкото знам роботи правят медицински операции и процедури в пъти по сложни от зъботехника или фризиране. За мед диагностика и архитектурен дизайн, също съм сигурна, че са потенциално заменими от ИИ, защото ако вкараш всички медицински и дизайн книги, публикации, учебници и пр, алгоритмите използват принципа neural networks (подобно на мозъчните неврони) и се обучават за отрицателно време (като в преводи и подобни). Не знам как може да се съмнява човек, че ИИ може да стане( в много близко бъдеще), по-добър от точно “най-престижните” професии.

# 211
Вече има безпилотни самолети и новото поколение бойна техника ще е без участието на пилоти, масово се ползват дронове вече.
При гражданската авиация положението полека става същото.
Повечето магазини стават на самообслужване за чекиране накрая.

За САЩ не може да се генерализира, от щат до щат разликата е огромна. Много от съучениците на моят син са се ориентирали към занаяти - електротехника, плъмбинг, климатични инсталации, вътрешни ремонти, тъй като се изисква техническо училище (обикновено държавно) и после няма да затъват в студентски заеми за десетилетия.

# 212
Не ме притеснява засгеа ИИ. Децата си уча да са гъвкави и да се справят в различни ситуации, вкл. професионално. Не е речено да бъдат все с една и съща професия цял живот. Да, трябва да имат висше, и професия, но ако нещо не върви, друго ще потръгне. Всичко се променя всеки ден, ще се променят и те, щом се налага.

# 213
Електротехниката като занаят е интересна и може много да научиш .
Моя мъж е завършил Електро обзавеждане на промишлени предприятия. Това му е специалноста .
Е няма заводи но има постоянно строителство
На сгради  .
Много си обича занаята.
Със интерес научава нови и различни неща ..
На частна практика работи и е доволен..
Преди да се роди малкия работеше на корабите във Папенбург (Германия)
От там  много научи .
Каквото и да си избере детето .
Важното е да го влече това което ще работи .
Хубаво е родителя да го подкрепи не да определя какво ще работи детето му..
Желанието е най-важно..

# 214
по-горе, някой каза,че не е нужно да се работи едно и също цял живот
не само, че не е н ужно, а и в много случаи е вредно, опасно, заробващо, ...
имаше едно изследване за 7те години, не го намирам сега- че на всеки 7 г , човек има нужда или от голям скок в кариерата, или от смяна на кариерата
причините са ясни- всяка област си има таван на компетенциите
затова, трябва да имаме по поне 2 варианта за развитие и изкарване на прехраната

# 215
  • София
Против съм да се прави йерархия на познанията. Не мисля, че е технически издържано, а и не особено морално. Още по-малко вярвам в родителската правота във всеки случай. Но и там не бих се месила, всяко семейство си е за себе си.
И аз не вярвам в родителската правота, но вярвам, че родителите имат повече опит и могат да предоставят възможност. Съгласи се, че е едно да се наложиш на детето да не учи понеже иска да стане художник и да го пратиш в магазина, друго е да му се наложиш да опита да учи за твоя сметка и като не иска нека пак да си продава в магазина. За мен е като не да не му даваш кренвирши от люлката, пък после да си яде каквото иска.
И то за висшето образование е ако детето е годно за това. Ако не умно, защото се случват такива неща, го ориентираш към занаят. Тези възможности идват от семейството. Тук все още е непознато това, което и във Франция се случва, някои деца напускат и училище след 16, защото семейството няма пари. Образованието е лукс, не мисля, че е налагане да го осигуриш на някого и да настояваш да опита. Благодарна съм, че не ми се налага да водя такава борба, но просто казвам, че бих ако трябва.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 16:05 от Бoяна

# 216
Във всяка тема ли ще се заяждате една с друга?
Иначе съм съгласна с Абуто. Разсъждавам по същия начин.

# 217
Когато нещо е прието за даденост, то се обезценява и неглижира.
Да, образованието е лукс, а доброто такова - още повече.
Наскоро започнахме да разбираме, че и качествената медицина е доста скъпа.

# 218
За мен пък, изкуството е това, и даже предпочитам да е анонимно - като например нечия детска рисунка.
Скрит текст:

Не знам прачовецете какви чувства са имали, но едва ли са разсъждавали колко на някой ще му хареса творението им и колко бизонски кожи може да струва входът на експозицията след няколко хиляди години.

Иначе, колкото по на изток, толкова повече се пънат да са “образовани” и с престижни професии, за да са конвертируеми. То и затова бъдещето е на азиатците - китайци или индийци, все тая.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 08:44 от ierldan

# 219
  • France
Извинявай, Бояна, но някъде да съм цитирала твоята професия? Никъде. Дори съвсем съзнателно я избягвам като пример, въпреки че не мисля, че дава кой знае какви професионални възможности. Самата ти, доколкото разбрах не си я практикувала.
Така че всичко, което твърдиш е просто твоя проекция. И най-съвестно досега се опитвах да заобля ъглите.

Точно защото съм с повече опит не бих настоявала за висше на всяка цена. По никакъв начин. Но дори и да изберат специалност, която не ми по сърце ще стисна зъби. Но определено няма да ми е приятно.

# 220
  • София
Извинявай, Бояна, но някъде да съм цитирала твоята професия? Никъде. Дори съвсем съзнателно я избягвам като пример, въпреки че не мисля, че дава кой знае какви професионални възможности. Самата ти, доколкото разбрах не си я практикувала.
Така че всичко, което твърдиш е просто твоя проекция. И най-съвестно досега се опитвах да заобля ъглите.

Напротив, водя разговор. И точно същото като теб написах. Учила съм нещо с нула практически професионални възможности. Може и под нула. И все пак използвам това безсмислено образование повече от приложимото на практика МИО, което ми е второ. Човек не знае кое ще му послужи, но би могло да послужи ако го има. Понеже преди 10 страници питаше

Само, че какво знание може да ти даде един бакалавър по култура и комуникации? Който става обсолетен, докато го завършиш?
Та ти дадох пример с нещо също толкова непрактично, което съм учила. Затова стана въпрос за моята професия, защото е по-лесно от първа ръка да дам пример. Мога да дам пример и културолози. С култура и комуникации не, за пръв път чувам, но предполагам и там ще има ползи. Толкова. Просто губиш нишката на разговора след един-два поста и разговорът отива на кино Simple Smile

Във всяка тема ли ще се заяждате една с друга?
Иначе съм съгласна с Абуто. Разсъждавам по същия начин.
Аз не се заяждам. И не, тази е последната Wink

# 221
За да върнем темата...
не бих искала детето ми да стане миньор или да работи на полето като наемен работник. Не искам да става и събирач на неплатени кредити.

# 222
  • France
Да, Бояна, но това, което пропуснаш е, че това е бил твоят избор. Аз не бих настояла за нещо толкова рисковано, когато няма и желание. Това е цялата разлика.

# 223
В България много се бърка ценност със стойност, много е ценно да имаш висше образование, инвестиция за какво, за да каже родата, детето завърши и какво от това, каква стойност обаче носи това впоследствие, ако с тази диплома си на длъжност, която и без този диплома можеш да заемеш. Ценно е да знаеш някакъв език, но като не го ползваш, не ти носи нищо, какво е. Много често се учи, ей така да се каже, че учи нещо. Моя приятелка покрай короната завършила някаква си магистратура още, ей така да има за всеки случай още една възможност, макар, че не иска да работи това реално.

# 224
  • Пловдив
Аз също, явно защото съм българка, не разбрах разликата между ценност и стойност в описаните примери. Wink

Общи условия

Активация на акаунт