Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 417
  • 1 158
  •   2
Отговори
# 1 095
  • София
Според мен тук се случва по-бързо, защото сме склонни да платим и прегледите, и скенерите, цените им тук са доста по-ниски. Може и с направление да отидеш, но вероятно ще почакаш. Но пък тук всичко гониш сам и няма комплексно лечение, в този смисъл процеса не ми харесва особено.
В Щатите наистина по-бавно се случват първоначално нещата (явно не са имали очаквания толкова млада да има сериозен проблем), но пък веднъж задвижи ли се тази машина, всички действат като екип и това е много важно за лечението, ти сама си написала, че всички специалисти са се събрали.

# 1 096
  • Северозапада
Неда, успех в лечението на дъщеря ти! Имайте вяра и положително мислене! Аз не поставих живота на пауза, естествено голяма част беше ангажирана с лечението, но извън това не си промених драстично ритъма, и мисля, че това доста ми помогна.

# 1 097
  • Sofia
Да, за съжаление тук сам си гониш нещата. Затова и се научаваме сами на много неща. Като се започне от изследвания, резултати до документи и т.н. Спомням си, че когато си записах час за ЯМР още преди да разбера, че имам рак, момичето на регистратурата не ми каза, че трябва да се съобразя много точно с цикъла си, та трябваше да го насроча за друга дата. Сякаш очакват да знаеш всичко. И то не само в здравната система, а навсякъде.
И наистина тук я няма екипната работа между специалистите. Остават на пациента да си урежда и договоря нещата. Въпреки, че при мен страшно много ми помогна лекарката от образната диагностика и хирурга, който ми извърши биопсията. Точно в момент на пълен ступор. За което съм много благодарна!

# 1 098
Неда, съжалявам да прочета за дъщеря ти
Дано всичко лошо да е зад гърба ѝ вече
Късмет и много сили ви желая
 Hug

# 1 099
Неда,успех и кураж. Всичко ще мине,в добри ръце сте. Мога да си представя ужаса ти, аз самата съм на 44 години, майка ми се държи много мъжки, въпреки че усещам ужасът и по въздишките и. Родителите ми бяха и са голяма подкрепа, много са притеснени, но за миг не се сринаха пред мен, напротив, постоянно ми даваха кураж и ми повтаряха, че всичко ще се нареди. Ужасно е да се случва на детето ти. Ужасно.
И аз сама си взимах решенията, даже за няколко от тях силно се съмнявам  дали са правилни....Аз съм с органосъхраняваща операция, маркиран ми е тумора и изрязано около него. Всичко чисто, без находки. Но като гледам как масово се правят мастектомии и все повече обмислям двойна мастектомия с реконструкция.
Както и да е, ще го мисля. Това са мои терзания.

# 1 100
  • София
Хайди, мисля, че някъде бях чела статистика, че органосъхраняващите операции не са по-рискови от мастектомиите. Ако всичко е чисто... освен това сега имам много начини за следене, едно време се е правило за по-голяма сигурност, но не се е доказало във времето, че са по-надеждни за рецидив.
Аз лично съм с мастектомия, защото 3 години след едната гърда се случи рак и на другата, и това не беше метастаза, чисто нов момент и нов рак го водят, нищо, че пак е хормонозависим, реших, че няма какво да го мисля вече и махнах и двете /първата беше органосъхраняваща/. Но ако не беше втората, щях да остана така само с квадрантектомия.

# 1 101
  • Варна
Неда,съжалявам,че пишеш в темата за детето си.Разликата от Америка,Европа и България е,че тук няма мултидисциплинарен екип.Никой нищо не ти обяснява,а подписваш информирано съгласие.Бягаш от хирург,на онколог,патолог.Второ,трето мнение.Аз пиша в темата заради сестра ми и благодарение на момичетата и момчетата в другата тема,тя е с правилното лечение за момента.Пет скенера е много важен за лечението,дано всичко да е ок.И най-важното,поне за мен,всички нови лекарства за рак се одобряват първо в Америка.Специално за рака на гърдата,всяка година се одобряват поне 3,4.Успех ви желая.

# 1 102
Благодаря ви мили момичета,на всички,прегръщам ви,от сърце...за милите думи и подкрепата.Дъщеря ми е боец,стоик,приема всичко без да мрънка,само с някоя сълза,отвреме на време,която бърза да избърше..даже за страничните ефекти и болките,почти не е вземала лекарства...мъжа и казва,че ние българите сме друга раса...не е спирала с ежедневните си дела,само по време на вливките се изолираше,заради детето,малко е и все тича да я гушка...аз помагам,с гледането на малката,и с всичко което е по моите възможности,8месеца вече съм тук.Да,здравните системи са супер различни...за мен беше голям шок,тук никой за никъде не бърза,парите/цените са големи....но нямаш достъп.Сигурно съм ви подвела,да тук работят мн специалисти с нея,но те помежду си,не комуникират.Това е най -драматичното.През м.май,за малко да я убият...буквално ,заради липса на комуникация.Ако не я бях аз,да разбирам сериозността и да я пращам три пъти в спешното...24ч връзка с тях е чат с лице,което твърди ,че тя е с40 градуса,защото се завила с одеало ..
И,да искахме да платим,да търсим второ мнение..обясниха ни,че излезем ли от коловоза,ще изгубим ценно време...просто започваме от начало...
Съжалявам ,че поради голямата часова разлика,ще е трудно да пиша ,денем/ваше/.Малката вече ме зове...Спокойна вечер,на всички пожелавам.

# 1 103
Здравейте мили дами.Нова съм в групата.  Имам до момента направен контролен преглед от гинеколог, след това мамография, две ехографии и биопсия на лява гърда. Имам назначен час за ПЕТ скенер за 09.06.2024г.
От направените изследвания до момента е установен инвазивен дуктален карцином G2. МКБ С 50.5 сТ.2 cN.0 M.0 llA стадий,  ll кл група.
Според Хистологията не може да се направи екзактна преценка на грейда. Какво ще рече това, че трябва да се прави нова ли. Моля за вашето мнение.

# 1 104
Здравейте мили дами.Нова съм в групата.  Имам до момента направен контролен преглед от гинеколог, след това мамография, две ехографии и биопсия на лява гърда. Имам назначен час за ПЕТ скенер за 09.06.2024г.
От направените изследвания до момента е установен инвазивен дуктален карцином G2. МКБ С 50.5 сТ.2 cN.0 M.0 llA стадий,  ll кл група.
Според Хистологията не може да се направи екзактна преценка на грейда. Какво ще рече това, че трябва да се прави нова ли. Моля за вашето мнение.
Грейда ти е G2, нито много агресивен, нито слабо агресивен. Второ мнение на биопсията не е излишно, по принцип. Какви са ти показателите на рака? Хормонален, ХЕР2? А ки67? Щом си втора група, значи е по голямо от 2 см, което означава, че ще имаш предоперативна химиотерапия, най вероятно. Не са открили лимфни възли въвлечени, което е добре. С какви специалисти си се срещала досега? Онколог, рентгенолог?
Прочети това, по долу. Ще ти се изясняват много неща.
https://www.ednaot8.bg/faq/kakvo-pishe-v-epikrizata-mi

# 1 105
Грейда ти е G2, нито много агресивен, нито слабо агресивен. Второ мнение на биопсията не е излишно, по принцип. Какви са ти показателите на рака? Хормонален, ХЕР2? А ки67? Щом си втора група, значи е по голямо от 2 см, което означава, че ще имаш предоперативна химиотерапия, най вероятно. Не са открили лимфни възли въвлечени, което е добре. С какви специалисти си се срещала досега? Онколог, рентгенолог?
Прочети това, по долу. Ще ти се изясняват много неща.
https://www.ednaot8.bg/faq/kakvo-pishe-v-epikrizata-mi
Големината е повече от 2 см, но никъде не ми пише такива показатели, Her, ki и т.н. и това е което ме притеснява. До момента хирург онколог ми назначава изследванията. Второ мнение ще направя задължително. Благодаря за отговора.

# 1 106
Изследването за хормони, ХЕР2 и ки67 се нарича имунохистохимия и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да се определи план за лечение. Този хирург трябва да ви представи на онкологична комисия, където на база имунохистохимията онколог да предпише лечение. Хирург и онколог са две РАЗЛИЧНИ специалности, онколога движи цялото лечение с лекарствата, докато хирург само оперира. Къде ви е правен патологичния анализ? Питайте в лабораторията за имунохистохимия, тя се плаща допълнително, и в никакъв случай не се съгласявайте на лечение без имунохистохимия. В София ли сте? В коя лаборатория ви изследват биопсията?
ПП..тази биопсия тънкоиглена ли е или дебелоиглена? Стандартът е дебелоиглена Кор биопсия, тя дава достатъчно материал за имунохистохимия.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 14:58 от haidi

# 1 107
haidi благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Хирург е назначил изследванията. Направена е дебелоиглена биопсия. Всичко е правено в Бургас. Ще бъда представена на комисия.

# 1 108
Къде в Бургас се развива действието? Чисто любопитство. Иначе така правят първо дават материала за патлология, като се докаже че е онкологично дават за  имунохистихимия - не се заплаща. Поне ние не плащахме. Още когато е излязла патологията хирург-онколога е пуснал направление за ПЕТ скенер така че нещата ще вървят паралелно - чакнето за резултата за имунохистохимия и пет скенера. След ПЕТ скенера може да има рестадиране - ако се окаже че има ангажирани лимфни възли. След като е готова имунохистохимията ви съветвам ( като бургазлия) да си вземете блокчетата с пробите и да ги пратите с еконт в Трансхеликс (там вече се плаща). Тъй като някои анализи са субективни (гледат се под микроскоп и не всичко винаги е ясно ) може да има разлики в грейда и в Ki-67.

# 1 109
Marsian мамографията е направена във военна болница, тъй като в този момент мамографа на Света София не работеше. Първата ехография е направена в трета поликлиника, а втората в КОЦ. Засега това мога да кажа. Самата аз съм достатъчно объркана и неразбираща и притеснена, та затова реших да попитам в групата за съвет и насока. Благодаря за помощта.

Общи условия

Активация на акаунт