Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 452
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Добрич
Добре, аз имам друг въпрос... нали уж тази химия я правим, за да убие, ако има клетки. Ако се появи някъде метастаза, значи, че не е подействала химията ли?
Една от жените, с които се лекувах, беше с ki67 - 7 % и имаше метастаза. И си го обяснявам, че го е имала отдавна, няма логика иначе с това ниско ki67.
Аз понякога си разсъждава за себе си, уж началните стадии са лечими. Провеждаме химия, ако се появи нещо или е нов вид, или просто нещо събужда клетките, което никой не знае кое е. Тъй като нали повечето случаи са без фамилна обремененост.

Без да претендирам за професионална компетентност, се опитвам да си обясня всичко по логически път.

Химиотерапията действа на бързоделящи се клетки ( с повишена метаболитна активност).

При ниска стойност на ki67 клетките се размножават бавно, т е. няма засилена метаболитна активност.

Съответно може да не се повлияят от химиотерапията.

Например при хормонозависим,  но Her2 негативен рак с ниско ki67 и чисти лимфни възли съвременната медицина не препоръчва химиотерапия, защото е неефективна.

Предполагам, че това са и причините, клетките се делят бавно и затова не се повлияват.

Това са моите разсъждения, след всичко прочетено. Нямам претенции за научност и достоверност, просто търся логика и зависимост. Зная, че медицината и човешкото тяло не са точни науки.

Опитвам се да намеря отговори за причините и следствията.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 17:24 от Вела

# 1 081
А при хормонозависим, her отрицателен, 1 см, чисти лимфни възли, но ki 67 - 70 ?

# 1 082
А при хормонозависим, her отрицателен, 1 см, чисти лимфни възли, но ki 67 - 70 ?
Фърчолет, едва ли във форум, непрофесионалисти биха ти дали професионални съвети дали да направиш химиотерапия. Говори с докторите, те най добре знаят.
Аз бих направила химията, търпи се, всички сме минали, ей, пишем, щом пишем, значи сме оцелели след химиотерапията. В Аджибадем Сити се запознах с жена, 1 см, хормонален рак, хер отрицателен, чисти лимфни възли, с метастаза в гръбнака на третата година. Направи всичко възможно, за да минимизираш риска. Твое е решението, но с високото ки67 си е руска ролетка, просто сте го хванали в началото.
Винци, тоя Витасин засега върши чудна работа. Изненадана съм, защото е 5 лева и мирише ужасно на ланолин. Не очаквах да е толкова ефикасен. Мажа се яката, зърното ми добре се е опърлило.
Да се похваля, дойде ми цикъл...😵‍💫Цялата съм в пъпки по лицето,по повода.
Наумила съм си, като мине лъчето, да ида да си прасна един ботокс, доколкото чета, може.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 21:03 от haidi

# 1 083
Аз лично в такава ситуация бих настоявала за 8 химии.

# 1 084
И аз съм на 4 химии и 10та таргетна кадцайла, значи общо 14 без порт. Уцелват ми ги веднага. Пия мн вода, особено преди дупченето.
Четох за тая Кадцайла, голяма работа е това лекарство, много добри клинични резултати дава, фантастични. Направо ми беше на устата да питам Ганчева не може ли Кадцайла вместо Херцептин, като ми назначиха таргетната.

# 1 085
Защо въпреки химиотерапията се появяват метастази - аз си го обяснявам с резистентност или липса на пълен патологичен отговор. Доц.Консулова беше казала в свое интервю, че неадювантната химиотерапия е важна и за да се прецени дали терапията действа / нещо в този смисъл беше/. За това аз съжалявам, че нямах неадювантна терапия. Сега при адювантната терапия мога  само да гадая дали ми действат лекарствата, които ми вливат. Сигурно поради това при адювантна терапия някои онколози правят няколко червени и бели химии, както напр. доц.Консулова.                                                       fyrcholet, аз не бих се колебала за химиотерапията. Диагнозата ни е достатъчно сериозна и рискът е висок, за да се лишаваме сами от възможно лечение.                                                      
  haidi, ще  взема и Витасин, благодаря. Ще пробвам чрез познати да купя и r1 r2 от Турция.

# 1 086
Наясно съм, че едва ли ще ми се размине химията, но се чудя за ендопредикта( ако има и малка надежда, бих си спестила), защото е 4700лв. А относно лекарите, отговорът е" може и със, може и без, ти решавай". Затова питах тук, ако някой сподели от опит, при подобни параметри, какъв е бил резултата.

# 1 087
  • Северозапада
Въпрос за документите за ТЕЛК. Чета сега пак как се подават и ми попада фразата “заверени копия на документите”. Кой прави тази заверка? И трябва ли изобщо за подаването с ел.подпис?  За съм си сканирала цветно всички документи, които имам до сега, и имам още няколко да добавя.

# 1 088
  • Добрич
Тази "заверка" е останала от едно време. На всички документи съм подала черно-бели копия. Цветните копия са неразлечими от оригиналите ( имай го предвид, ако се наложи).

# 1 089
  • Северозапада
Аз имам и черно-бели копия. Скановете са ми цветни, но ще ги обърна в черно-бели, ако е по-добре.

# 1 090
Защо въпреки химиотерапията се появяват метастази - аз си го обяснявам с резистентност или липса на пълен патологичен отговор. Доц.Консулова беше казала в свое интервю, че неадювантната химиотерапия е важна и за да се прецени дали терапията действа / нещо в този смисъл беше/. За това аз съжалявам, че нямах неадювантна терапия. Сега при адювантната терапия мога  само да гадая дали ми действат лекарствата, които ми вливат. Сигурно поради това при адювантна терапия някои онколози правят няколко червени и бели химии, както напр. доц.Консулова.                                                       fyrcholet, аз не бих се колебала за химиотерапията. Диагнозата ни е достатъчно сериозна и рискът е висок, за да се лишаваме сами от възможно лечение.                                                      
  haidi, ще  взема и Витасин, благодаря. Ще пробвам чрез познати да купя и r1 r2 от Турция.

Раковите клетки са с мутирал геном и те са единствените безсмъртни клетки в човешкото тяло. Те нямат апоптоза (клетъчна смърт), те трябва да бъдат убити за да умрат. Като се има предвид, че на върха на една игла се побират милион клетки, можем да си представим, че в човек болен от рак има милиардиии безсмъртни ракови клетки които бързо се делят. Да не остане нито една жива ракова клетка след химиотерапия или лъчетерапия или др….на мен ми се струва ЧУДО. Е, при ремисия, след години без рецидив, аз си мисля че и организмът,( някакъв вид енергия с естество на електро-магнитно поле) поле помага за убиването на остатъчните ракови клетки. Но излкючение са случаите, чудото, ракът да не се появи отново до края на живота.

# 1 091
Здравейте,момичета,малки,големи и още по-големи...Пиша в този странен час,от далечна Америка..,моля да ме извините ако не се ориентирам добре,в началото..От няколко нощи ви чета,и ви се възхищавам,радвам се на духа и оптимизма ви.,на  начина по който се подкрепяте и си помагате... ..Реших да споделя с вас,моята история,...дано съм полезна,защото знам ,че живота е кратък ,да разчиташ само на собствения си опит...Аз съм майка,на прекрасно младо момиче,28г...През м.октомври 2023г,дъщеря ми напипва бучка в дясната си гърда-колкото грахче,твърдо,не болезнено.Водена,моите съвети(мед специалист съм)Тя тръгва да търси начин за образно изследване(тук в САЩ,Тенеси,Нашвил-град с много болнични заведения,включително университетски)Връщат я,твърде е млада за профилактика...Обяснява им ,че не е за профилактика,има находка...Трябва да мине през лекар,търси,намира,на 6.12.23г...той дава,документ(като бг направление),записва час за 23 .01.24...в паника е,бучката расте,дори без палпация вече вижда промяна...аз я успокоявам,толкова бързо,вероятно е киста,споко...идва денят 23.01,правят мамография.По канален ред,тя стига до лекаря издал направлението...той звъни на дъщеря ми,учуден е от находката,като размер....10,5 см( няма грешка- да се чете сантиметри),иска биопсия.На 1 02.24 г,правят биопсия.Виждат ,че ЛВ е увеличен,пунктират и него...на 6.02...и звънят и преобръщат живота и наопаки...рак..Аз чувам слушалката плач,вик,стон...на 9.02 пътувам..на 13.02.. се среща с онколог,хирург,психолог,социален работник...и каквото се сетите.Те имат план,всичко ще е ок,ние сме на разположение 24 ч....правят скенер с контраст на гърди...и всичко им е ясно...ние си поемаме въздух,с много надежда,вярваме...това е една от водещите онкологии на тази територия...червена химия,бяла химия,20седмици,хормонотерапия...тук контроли не правят...за ходенето по мъки 5м няма да разказвам,усложнения от всякакъв род...седмица преди операцията скенер,и всичко е ок.На 21.08.24г операция-двойна мастектомия(единодушно решение на хирург,онколог и дъщеря ми)....по план,трябваше да извадят..няколко ЛВ(най-близки)...Наложило се,да извадят 13...И тук ,идва най-големия шок ..дъщеря ми се беше настроила,минава лъче..,продължава хормонотерапията...(Тумора на скенер се видя,смален от 11 на 5,5 см)ЛВ в норма...Изненадата беше и за лекуващия екип...в извадените 12 ЛВ...макроракови клетки.В тумора,ракови клетки,млади ракови клетки...и никакви данни за мъртви ракови клетки..това ми казват днес...ние сме много изненадани...пропуснах да изпиша точната диагноза..инвазивен дуктален карцином,хормонозависим ...Лъчетерапията ще започне,в началото на октомври(6 седмици след операцията,а и върви подготовка за реконструкцията)Радиолога поиска пет скенер,и ще направят на 9.09,иначе досега не са правили.Аз много се колебах дали да я върна в бг,тя е омъжена тук,има малка 3г дъщеричка .(февруари,вече е късно) и непрекъснато сверявам с терапиите там,знам че те работят по американски протоколи(голяма част,от водещите в тази област)...но си дадох сметка,че времето ни притиска...Може би,поста ми стана прекалено дълъг,загубих представа...но исках да кажа,че в медицината 2и 2,не е 4...няма невъзможни неща,не отлагайте,не се страхувайте,дерзайте...пазете се здрави и позитивни!

# 1 092
Искам само да Ви кажа, че на моя колежка  и откриха рак на същата възраст. Тъкмо на завършване на университет на прага на живота. 27 години с мета в гръдна кост. Не знам повече. Към момента след лечение в Германия е жива и здрава и прави опити за бебе. 10 години е чиста след диагнозата. По-бурно и страшно протича на млада възраст, но се лекува!

# 1 093
  • София
Неда, мога само да си представя какво ти е, имам дъщеря. Мисля, че по-страшно от това да се се случи на нас е да се случи на децата ни. За съжаление в това няма ред, понякога се случва и на младите хора. Трябва обаче да запазиш спокойствие и да подкрепяш дъщеря ти. Това ще мине, ще я излекуват, във възможно най-добрите ръце е, от това, което чета. Имай сили и вяра! Hug

# 1 094
  • Sofia
Неда, пожелавам от сърце на дъщеря ти да премине през болестта до пълно излекуване. Имай вяра и ти и тя! Без вяра не може.
  В добри ръце сте и всичко, ще бъде наред. Тук в България единствено, което е различно е, че нещата се случват много по-бързо ( сега осъзнавам, че не е толкова трудно да живееш в милата ни родина). Реално за две/три седмици можеш да имаш диагноза и лечение. Иначе за лечението съм чувала, че лекуват по един и същи начин, специално за рак на гърдата. Много е важна позитивната мисъл и да не се допускат мрачни мисли.

Изпращам добри мисли към вас от България!

Общи условия

Активация на акаунт