Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 597
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 870
haidi, аз почти три пълни години откарах на Херцептин и да- имах разни странични ефекти, но вече ги нямам. И от кортикостероидите, като ги спрях и се поизчисти организма- и там доста неща се понаместиха( и килограми и нокти и кожа се пооправиха и други работи, дето се бях отчаяла че вече никога няма да са както преди), сега чакам да избутам и хормоналната, че и тя има доста ефекти...,но си повтарям : " Итова ще мине!"  и го минава...и заминава....

# 871
  • Sofia
Katty D,  при мен е следоперативна химия и съм с her 2 полож., първоначално ми предлагаха 1/ доцетаксел +  херцептин 12 седмици ( като сигурно са имали предвид палитаксел, а не доцетаксел, тъй като палитакселът е на седмични вливки) или 2/ доцетаксел, карбоплатина и херцептин. Отказах седмичните вливки по препоръка на проф.Тимчева, накрая започнах на 21 дни доцетаксел, херцептин и перджета.

Vinci, разбирам. Ти си на друго лечение.

# 872
  • София
Кати, само да ти кажа - няма нужда да изпадаш в крайности по отношение на диети, ако не се чувстваш добре. Аз съм голям привърженик на здравословното хранене и движение, но когато човек е на терапия, изпитва достатъчно дискомфорт, не е нужно да го увеличава с лишения. В този смисъл - нищо фатално няма да си хапнеш някаква ‘comfort’ храна, нещо сладичко или нещо, което ужасно ти е е дояло сега, когато си на терапия. Няма да “захраниш” раковите клетки, не се притеснява, този процес е малко по-сложен.
Аз например от кортикостериодите при вливане изпитвах такъв зверски глад, и то за месо, мечтаех си по време на цялото вливане как ще отида в един ресторант за точно определен бифтек (или нещо като голямо кюфте телешко) и наистина отивах, направо го омитах за 5 Мин, беше ми важно.
После това изчезна, сега ям месо 3 пъти годишно, но е важно когато човек се чувства зле, да не се съсипва още повече, няма да си помогне с това, само може да си навреди.

# 873
  • Sofia
Кати, само да ти кажа - няма нужда да изпадаш в крайности по отношение на диети, ако не се чувстваш добре. Аз съм голям привърженик на здравословното хранене и движение, но когато човек е на терапия, изпитва достатъчно дискомфорт, не е нужно да го увеличава с лишения. В този смисъл - нищо фатално няма да си хапнеш някаква ‘comfort’ храна, нещо сладичко или нещо, което ужасно ти е е дояло сега, когато си на терапия. Няма да “захраниш” раковите клетки, не се притеснява, този процес е малко по-сложен.
Аз например от кортикостериодите при вливане изпитвах такъв зверски глад, и то за месо, мечтаех си по време на цялото вливане как ще отида в един ресторант за точно определен бифтек (или нещо като голямо кюфте телешко) и наистина отивах, направо го омитах за 5 Мин, беше ми важно.
После това изчезна, сега ям месо 3 пъти годишно, но е важно когато човек се чувства зле, да не се съсипва още повече, няма да си помогне с това, само може да си навреди.

Olive, благодаря ти за подкрепата! Имам склонност да се самоограничавам и изпадам в крайности. Наистина има моменти в които както казваш ти, ми се дояжда определена храна зверски - пица, пържола, кюфте, сладко (шоколад, някоя тортичка ). Признавам си, вчера ядох топка сладолед и ми светна пред очите хахах. А бях, като парцал. Малко сега след дъжд качулка , та не знам що се пазя толкова Wink При положение, че онколога ми каза, че единствено е забранено грейпфрут и жълт кантарион.

Ще започна да си слушам нуждите и да не изпитвам вина, че ям нещо което не е съвсем здравословно. От време на време. Simple Smile

Благодаря ти, отново!

# 874
Как звучи “мечтаех си по време на цялото вливане за бифтек” - ето това е истинска здрава психика в здраво тяло! Поклон до земя 🍀 И аз искам така, аз съм свита на топка и се прибирам от вливка трепереща от нерви с изкривена челюст от нерви и после няколко часа не си намирам място, ни седнала, ни легнала. Толкова е хубаво човек да си мечтае за хапване!!!! Браво момичета! Така и аз се окуражавам!

# 875
Кати, аз ти препоръчвам да опиташ да си хапваш черен шоколад по време на химията. Първо, черният щоколад е полезен, и второ, аз може и да си внушавам, но на мен много ми помагаше да се чувствам по-добре, а и за показателите. Аз си вземах черен с лешници и всеки ден си похапвах по малко.
(Ама да не вземеш някой горчиляк 80-90%, то по-добре без него. Вземи си нормално сладък шоколад, да си поглезиш душичката, малко ли страда сега, ами и ти я мъчиш.)
За всеки човек работят различни неща, всеки органшзъм е различен.
Има хора, които са добре, ако не ядат месо и сладко, но ми се струва, че твоят организъм се опитва да ти каже нещо. Послушай го. HugHeart

# 876
  • София
Как звучи “мечтаех си по време на цялото вливане за бифтек” - ето това е истинска здрава психика в здраво тяло! Поклон до земя 🍀 И аз искам така, аз съм свита на топка и се прибирам от вливка трепереща от нерви с изкривена челюст от нерви и после няколко часа не си намирам място, ни седнала, ни легнала. Толкова е хубаво човек да си мечтае за хапване!!!! Браво момичета! Така и аз се окуражавам!
Е, ти пък - да не мислиш, че не съм имала гадни моменти. Първият път все едно ме сгази товарен влак, нито ми се ядеше, нито ми се пиеше. После обаче се поокопитих, явно са ми засилили премедикацията, или просто свикнах. Имаше една последна вливка, при която още на премедикацията повърнах, преди да започне химията - само от миризмата на препаратите за почистване наоколо в болницата. Някъде в мозъка ми се е загнездила тази специфична миризма и досега като усетя този препарат ми става лошо.
Но е факт, че бях като бременна в този период - с някакви силни желания за определени храни и нищо не можеше да ме спре да си ги взема и изям. Simple Smile

# 877
  • Sofia
Кати, аз ти препоръчвам да опиташ да си хапваш черен шоколад по време на химията. Първо, черният щоколад е полезен, и второ, аз може и да си внушавам, но на мен много ми помагаше да се чувствам по-добре, а и за показателите. Аз си вземах черен с лешници и всеки ден си похапвах по малко.
(Ама да не вземеш някой горчиляк 80-90%, то по-добре без него. Вземи си нормално сладък шоколад, да си поглезиш душичката, малко ли страда сега, ами и ти я мъчиш.)
За всеки човек работят различни неща, всеки органшзъм е различен.
Има хора, които са добре, ако не ядат месо и сладко, но ми се струва, че твоят организъм се опитва да ти каже нещо. Послушай го. HugHeart

Opossum, благодаря за идеята! Много е насърчително, да ти кажат, да си позволяваш дребни удоволствия. Някак ти става по - леко. Ще си взема. Като цяло страшно много обичам шоколад и месо, също. В началото на терапията други неща ми се ядяха, но сега..... шоколад и торти са ми в главата. Simple Smile  Това когато не ми е лошо разбира се. Има и дни в които ям каквото има, колкото да не ми е празен стомаха. Кой знае още колко пъти, ще ми се променят вкусовите предпочитания.

Благодаря ти, отново!

# 878
Кати, пак ти казвам, ти ако сега не си угаждаш, няма кога.
Аз пък изобщо не си промених храненето. Ям си каквото и преди, даже салами и кренвирши ям.
Яд ме е, че качих килограми, но пък от друга страна иначе ще съм гладна и нещастна.

# 879
Честно да кажа аз също сега ям, каквото ми се яде, че даже веднъж и торта ядох. Все пак гледам да не ям захар и брашно, но аз не ги и обичам. Аз като цяло обичам месо, лятото сега домат и сирене и това ми беше болката от веге-храненето. Иначе и аз съм като бременна, всичко ми мирише, от много ухания ми се гади. Сигурно ще мине някой ден, но сега не съм за изтърпяване

# 880
  • Sofia
Благодаря ви момичета! Душата ми е щастлива от всичко което ми казахте!

Opossum много ми хареса "гладна и нещастна". Наистина, ако сега не си угаждаме - кога?!

Иначе гаденето е точно, като при бременност. Ставаш с него и лягаш с него. Надушваш всяка миризма, що има края теб. Имам и добри дни, където не ме дразнят толкова.

Сега гледам един сериал, който се казва "Манифест". Със сигурност сте го чували, защото го даваха по някой от филмовите канали. Там, много често споменават един цитат, който е част от Римляни 8:28 - " Всичко води към добро".

Всичко води към добро.

# 881
Бих искала да попитам някой ходил ли е при Виктор Йорданов на преглед с направление? Исках да си запазя час и ми казаха ехограф 100лв и избор на лекар 50 , общо 150лв. Пътни още 100 и прегледа ми идва 250лв. Взе да ми идва нанагорнище вече. Питаха ме с направление ли сте, но не разбрах при него дали може или при който се паднеш ако си с направление. Въобще големи кожодери това Сити. Ако може с какъв код за специалист?

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 17:31 от Една Такава 737236

# 882
Здравейте,

За храненето да кажа, и аз сега си ям каквото и колкото си искам. Даже 10г не бях яла месо, 9г вегетарианство и 1г веганство и през това време образувах "фиброаденомите" . Цигари не пуша и алкохол пия 2-3 пъти годишно, и ей го на Grinning . Даже диагнозата при мен подейства отпускащо да си се храня с каквото си искам, защото явно гаранция няма.

Да Ви попитам, използвате ли някаква адаптирана козметика за след терапия? Разглеждам, но не виждам май много опции освен на биодерма и Авен, но на авен не са точно за ракови терапии.

# 883
Една такава, била съм при Виктор Йорданов на ЯМР на гърди с направление от гинеколог. Запазваш си час за него конкретно и той разчита резултата, както и той го дава и отговаря на въпроси. Последно бях миналия юли и тогава нямаше такса за избор на лекар. Но и не ми се вижда логично да те разпределят на който се паднеш, след като има специална такса за това вече.

# 884
Мисълта ми беше не от кой да взема направление, а с кой код за специалист да бъде. Цената ямр да бъде гледан от него е  100лв. Благодаря ти.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 15:00 от Една Такава 737236

Общи условия

Активация на акаунт