КРУИЗИ /Тема 19/

• 54 227
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
Ние вече имаме официално резервация! Платих депозита, купих самолетните билети на отиване. През Малага също е добър вариант. Ако още някой се реши на този круиз от Тенерифе до Генуа. За разлика от билетите до Барселона, които бяха супер скъпи, до Малага с Уиз е по 60лв. на човек.
За връщането ще изчакам малко. Мисля си, че ще има промяна в цените.

# 466
Много добра оферта и сега е  намалена още. Гледах вариант през Бергамо, но до там цените бяха много високи.

# 467
Ох, хора, имам казус с Аида.
Първоначално резервирах с тях Канарски острови от 25.01 с АидаКозма.
После с мъжа ми се отказахме, понеже той няма да може да излезе отпуск тогава.
Не съм превеждала изискания депозит.
Писах им, че поради невъзможност за пътуване искам да откажа резервацията, така или иначе не съм платила депозита.
Искат ми 30% неустойка от цената на целия круиз или смяна на пътниците по 50Е на човек.
Писах им, че не мисля, че е редно да искат да плащам неустойки, при положение, че нито съм разписала нещо, нито съм потвърдила пътуването с плащаме на депозита.
Това били условията им и като съм натиснала бутона за резервация дум се съгласила с тях.
Нямат никакви мои лични данни освен двете ми имена, поща и тел. номер. Нито ЕГН, нито паспорт, нито нищо.
Това редно ли е и какви са ми опциите. Нямам никакво намерение да плащам близо 800лв.

# 468
Ох, хора, имам казус с Аида.
Първоначално резервирах с тях Канарски острови от 25.01 с АидаКозма.
После с мъжа ми се отказахме, понеже той няма да може да излезе отпуск тогава.
Не съм превеждала изискания депозит.
Писах им, че поради невъзможност за пътуване искам да откажа резервацията, така или иначе не съм платила депозита.
Искат ми 30% неустойка от цената на целия круиз или смяна на пътниците по 50Е на човек.
Писах им, че не мисля, че е редно да искат да плащам неустойки, при положение, че нито съм разписала нещо, нито съм потвърдила пътуването с плащаме на депозита.
Това били условията им и като съм натиснала бутона за резервация дум се съгласила с тях.
Нямат никакви мои лични данни освен двете ми имена, поща и тел. номер. Нито ЕГН, нито паспорт, нито нищо.
Това редно ли е и какви са ми опциите. Нямам никакво намерение да плащам близо 800лв.
В кой сайт направихте резервацията ?

# 469
В техния си. Аида.де. Писах им, че ще препратя казуса към Европейската комисия за защита на потребители. Но в никакъв случай нямам намерение да им плащам каквото и да било.

# 470
  • София
Правейки резервацията, сте се съгласили с някакви общи условия. Сега искате да ги нарушите. Нямам представа дали ще минете метър.
Но се учудвам, че ги плашите с ЕКЗП, при положение, че вие нарушаватв условията за резервация.

# 471
Това се казва нелоялна търговска практика. Поне в България така му казваме. Там не знам дали имат такова понятие. Доста пътувам и каквото и където и да съм резервирала съм получила потвърждение след като съм платила някакво капаро или депозит.
В случая не съм платила. А и сайтът им е супер скапан. Избрах вид каюта, попълних имена само и моя Мейл и телефон и хоп с натискането на бутона Честито имате резервация! Нещо за запитване, за пращане на условия преди това. Няма такова нещо.
Може аз да не съм правата, не знам.
Но и не знам как точно ще изискат от мен да си платя сумата и по какъв ред, като нямат никакви мои лични данни освен името и телефонния ми номер и мейл. Дори адресът, който съм въвела не е този, който ми е по лична карта. 

Освен това не са поднесли информацията достъпно. Сайтът им няма английска версия. Поне аз го обърнах, но не открих как да сменя езика. След като се предлагат за продажба ма световния или поне европейски пазар са длъжни да предоставят достъпно поне тази част от информацията си, която е от основно значение и в последствие би причинила неприятни последствия за клиента. Както в моя случай.
Ако искат да се продават само на немско говорящи да си блокират сайта в другите страни и това е.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 21:57 от water_nymph

# 472
  • София
Обзалагам се, че някъде сте тикнали съгласие с общи условия. Възможно е заради езика да сте го направили неволно.
Резервация без предварително плащане е нещо изключително често срещано. В големи резервационни платформи като букинг и ербнб например има много такива оферти. Резервацията без предплащане не означава, че не се поемат ангажименти, при това и от двете страни. Както (преди да се окаже, че не можете да пътувате) вие сте разчитали, че ви пазят каюта, така и те са очаквали коректност.
Какво е нелоялната търговска практика - да ви направят резервация без капариране ли?

# 473
Разбирам и Вашата гледна точка. Със сигурност съм натиснала тикче, че приемам някакви условия. Моя грешка, че изобщо съм резервирала от някъде, където информацията е представена напълно недостъпно за мен и други хора, които бъкел не разбират немски.
Отказала съм резервацията 2-3 дни само след направата и. Което всъщност няма значение. Смятах, че постъпвам коректно, като все пак им пиша мейл, че освобождавам кабината, която беше гарантирана, а не конкретна.
Може би трябваше просто да си пасувам и след като не получат депозита да ми пишат мейли до откат, накрая да ми откажат резервацията и така.
За себе си имам право като потребител. И то заради техния НЕКОРЕКТЕН и труднодостъпен начин на поднасяне на информация.
Както и да е, не искам да превръщам темата в спор.
Може да е полезно за някой, да внимава, когато прави резервация при тях. Щото бас ловя, че 98% от хората тук, а и не само са резервирали на магия като мен без да са наясно точно с това условие, поради невъзможност да си го преведат.

# 474
  • Sofia
Някой имаше подобен казус преди време, но съм почти убедена, че беше с друга платформа. Дано потребителят все още чете тук и се включи с полезна информация.

# 475
  • Плевен
И аз си спомням, че и преди имаше такъв казус, мисля беше през Сиискенер. Когато се прави резервация ти пише цената, въвеждат се години на пътуващите, дати на раждане на децата и т.н. Ясно си пише, че с изпращането на резервацията ти всъшност резервираш и се ангажираш да платиш.
Затова резервирам през Сиискенер, защото там е на английски но условията са същите. И мисля, че имат начин да си изискат парите все пак.

# 476
Сигурно, но аз нямам намерение да плащам. 😃 Имах огромно желание да пътувам с тях и все още ме е яд, че няма да мога да отида на круиза. Но пък те като търговци, които искат да се продават не само на немскоговорящи и германци, са длъжни да предоставят цялата необходима информация по достъпен и разбираем начин за всички потенциални свои клиенти. Никой не е длъжен да знае немски. Това си е дискриминиращо. Да не говорим за цялата хамалогия и трудност при резервация, която причиняват на всичките си бъдещи клиенти, които не знаят немски, но пък искат да резервират.
Между другото аз доста търсих в сайта какви са условията за резервация преди да я направя. Не Открих дори какъв депозит се иска, камо ли за бъдещи неустойки при канселиране.
Аз също работя с клиенти и съм наясно кое може или не може да се приеме като ущърб за клиента.
В никакъв случай не отричам своята вина, че съм се съгласила с тези условия. Въпросът е, че условията са представени така, че да не могат да се разберат от неговорещи немски език хора. Скрити, трябва да обърнеш целия сайт, за да намериш нещо на език, който не разбираш.
Затова смятам да се обърна към ЕКЗП.

Ани, това е проблемът, че в сайта на Аида никъде нищо не пише ясно. Ако бях видяла това условие нямаше изобщо да правя резервацията. То го пише някъде, но не е ясно и не е на видно място. А аз търсих, не е като да не съм.
Както и да е. Смятам да се фокусирам върху пътуването април месец и да започна да се готвя с организацията, тъй като се очертава да е доста.
Запазих хотел в центъра на Малага. Ще кацнем около 18 и се надявам до към 19:30-20 да сме се настанили. Ще направим кратка разходка по центъра, ще
Хапнем нещо вкусно и на другия ден в 11 отлитаме за Тенерифе. Там ще имаме 2 нощувки преди да се качим на кораба. Смятам да си вземем рент а кар и така да обиколим колкото можем. За сега съм набелязала Playa de Teresitas и Loro park.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 21:35 от water_nymph

# 477
Аз имах подобен казус , но през сийскенер. Само с натискане на бутона за резервация вие се съгласявате с условията. Т.е. Те имат договор с вас и това с КЗП няма да ви свърши работа. Иначе аз отидох на круиза в крайна сметка, но друга съфорумка тук имаше същия казус и беше споделила, че получавала множество писма от Аида, но не помня какво се беше случило накрая. Между другото все повече сайтове, вкл букинг на последна стъпка се съгласяваш “book with commitment to pay”, което преди го нямаше.

# 478
Точно така. Днес като резервирах нощувките преди круиза ми направи впечатление. Преди не пишеше такова нещо.
Между другото, преди няколко години, точно когато дойде КОВИД аз канселирах през сийсканер. Но вече бях платила депозит.
Когато видях, че работата не отива на добре, канселирах. Загубих депозита, след това платих и още към 200Е неустойки. Тогава дори не съм си правила труда да оспорвам на агенцията. Нищо, че точно след седмица някъде те сами си канселираха всички пътувания, поради обстоятелствата. Ама си платих.
Този път ме е яд, че така е направено, че да не можеш да си преведеш нищо, ако не говориш езика им. И не знам само при мен ли беше така, но през Гугъл хром, където мога да ползвам автоматичен превод, сайтът  бъгваше. Ползвах друг браузър, където, естествено, няма опция за превод.

# 479
Много ми е интересно, като нямат ваши данни, освен ел.адрес как ще ви търсят. Ако сте въвели ЕГН, л.к. или други данни могат да ви намерят, но като нямат тези данни как? Ще ви пращат писма... и какво?

Общи условия

Активация на акаунт