Градинарство - моето хоби 35

• 38 646
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • Между гори и планини
Спрян е защото е страшна отрова. Пръскай по залез да няма вятър и пчели

# 226
Момичета, преди време в темата се коментираше как да държим котките настрана от растенията и градините. Сега не откривам постовете, а имам проблем с местните котки, които посещават редовно двора и ровят мулча. Къде да намеря постовете?

# 227
Аз имам само един чемшир, който миналата година бе изпасен почти напълно от чемшировия молец - гъсениците са красиво нашарени в зелено, черно, бяло и жълто. Реагирах късно, бяха станали стотици, но ги унищожих с Валмек, защото това имах под ръка. Когато напръсках, те тръгнаха да се спасяват по околните растения (домати), но ги събрах. По принцип този вид молец се придържа само към чемшира и не засяга останалите зеленини. Тази година пръскам профилактично от ранна пролет - или с Валмек или с Волиам Тарго, през десетина дни или на 2 седмици. Волиамът би трябвало да е по-добър, защото по предписание действа и срещу ларви, но и Валмекът им действа. Важното е да не се чака да се видят пораженията, щом като ги е имало веднъж, трябва да се пръска профилактично. Може би три пъти през май-юни би било достатъчно, но понеже не съм сигурна, тази година ще пръскам редовно, а догодина ще видя как е само с пролетно пръскане и след това ще дебна. Проблемът е, че първото поколение е малобройно и не се забелязва, а второто се включва в най-голямата жега и светкавично съсипва всички листа.

# 228
Благодаря ти за споделения опит ❤
Гъсениците са точно както ги описваш. А чемшира, който ми изядоха сега, е доста отдалечен от останалите. Миналата година го отрязахме до дъно - не знам как са оцелели, та сега повторно го убиха. Иначе точно този чемшир е по-различен сорт и расте бързо и на височина достига метри (беше много восок и красив преди да го отрежем, но...). Та успя за 1 година да възвърне височина, колкото нормален чемшир. И както уж беше добре, един ден забелязах, че е напълно изяден 🤷‍♀️
Явно някак се съхраняват тези гъсеници в дънерчето или в земята около него - нямам идея как иначе са оцелели без нито едно листо, като го отрязахме миналата година.
Все още не съм пръскала с нищо, защото пък от предишните коментари ми стана съвестно за пчеличките, а в момента реално няма нищо за спасяване - изяден е до шушка. Но ще трябва да опитам с нещо, защото явно гъсеницата се окопава някъде и оцелява и без да има листа за ядене.

# 229
Може ларвите да са оцелели/презимували на друго място, но молецът си лети и пак си намира растението. Моят беше висок, но го изрязахме по други причини. Сега е като табуретка.
За пчелите пръскането би било опасно само ако цъфти, но аз моят, честно казано, не съм го виждала никога цъфнал. Пише, че цъфти април или май, но досега не съм забелязала такова нещо. Thinking

ПП. Има вариант за защита е, ако се налага да се напръска цъфтящо растение, да се метне след пръскането едно агривело върху него за 2-3 дни - ако размерът позволява, разбира се. Simple Smile

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 13:50 от Кити Кет

# 230
  • Между гори и планини
Моят беше цъфнал преди 2 години. За пчелите е опасно, ако наоколо има о други цветя както в моята градина и понякога отровата отива и към тях. С такива препарати пръскам и рози срещу гъсеници и листни въшки и задължително надвечер.

# 231
Здравейте, не знам дали е за тук въпросът ми, но ще пробвам. Имам малка маслина в саксия. Купих я пролетта, засадих я в голяма саксия и много добре тръгна, лъскави бяха листата и растеше. Днес забелязах, че листата окапват драстично. Какво се е случило? На слънчева южна тераса, не я поливам често. Мислех си, че е пресъхнала или от силното слънце, но в Гърция е така.

# 232
За чимширови молец бях писала когато започна да поразява, комбинация от препарати, която ми беше казал специалист растителна защита. Единият беше вазтак, другият не го помня. Потърсете в темите.
Рязане няма да ги спаси, защото чимширът нараства бавно, изкарва нови, свежи листенца и те ги изгризват преди да успеят да станат твърди.  Само с пръскане става. Имаше някакъв микроорганизъм, който им е естествен неприятел, май Амитица предлагат такъв. Чела съм, че може и нощем с лампа, която привлича и трепе летящите молци. Те са едни такива с виолетова светлина и мрежа с електричество по нея.

# 233
Здравейте! Някой дали си е купувал колонни (мини) овощни дръвчета и доволен ли е от тях? След колко време след засаждането са първите плодове? Искам да имам череша и се колебая дали да си взема нормална фиданка или такава - мини. Мисля си, че ако е колонно дръвче, ще започне да дава по-рано. Другият ми въпрос е - то нараства ли с годините и изобщо каква дълготрайност има?

# 234
  • густо майна Филибето
но ги унищожих с Валмек, защото това имах под ръка.
Това е акарицид, и е странно, че са загинали от него. На чемшировия молец дори не всички инсектициди действат.  Амитица препоръчват Рапакс, аз го използвам за овошки, домати, пипер, зелен фасул. И за гъсениците, които нападат бора, но не е процесионка. Тази година се наложи да пръскам много лагерстремиите, чемшир има под тях, няколко оцелели след масови нападения на молеца. Пръсках за трипси, акари, въшки, и засега нямам никакви поражения по чемшир. Нещо вероятно е подействало- Предни години по това време вървеше второ нападение.  И по чашкодряните нямам от белите щитоносни въшки, досега не е било това Simple Smile Не знам дали да не го отдам на Нимазал, защото тях специално ги пръснах два пъти. Отделно препаратите за лагерстремиите.

Аз съм много доволна, че ми цъфна цезалпинията, тази година си я купих, от семе вероятно, мъничка. Жалко, че не посмях да ѝ отрежа върха, щеше да ес разклони. Сега е единично стебло метър и двадесет, и ан върха - цвят, и пъпки. Grinning Не съм я фокусирала, защото е била най-близко. Жълтото вляво.  И всякакви други цветенца, някои покрили изцяло другите. Това ми е лехата в новата градинка.

# 235
  • На морето!
А при нас е такава страшна суша, че всико изсъхва. Успявам да поливам някои части на градината, но нямаме кладенец и не живеем постоянно тук, така че просто е невъзможно да поливам постоянно целия двор.
Догодина ще засаждам цветя, които издържат на силно слънце и повече суша.
Иначе, за да е пълна драмата се опитвам да преборя една Златка по младите праскови. Видях 2, през няколко дни, убих ги и напръсках с масло от нийм и Ним Азил, дано помогне.

# 236
Здравейте,
Почти се приключи с грубия строеж на къща и възнамерявам да насадя другия месец няколко вечнозелени дръвчета да скрия съседски къщи.. Предполагам години ще трябват, за да достигнат височина. Знаете ли за разсадник около Пловдив, който предлага? Спряла съм се на аризонски кипарис и едроцветна магнолия? Какво бихте ме посъветвали?

# 237
  • Пловдив
Във Флора Дизайн на Голямоконарско шосе има всичко .
Магнолиите им са с много хубаво качество .Моята е от там и има няколко вида Грандифлора .Иглолистните им ми идват малко скъпи , обаче .
 Ако имате по-голям двор и искате нещо бързо да закрие ,предлагам къдрава върба ,макар и листопадна .Взехме я от същия разсадник преди малко повече от 2 г. за 48 лв (спомням си първите закупени дървета ) В момента е хубаво ,голямо  и гъсто дърво (около 5м височина и 4 м. ширина ) .

Да се оплача ...Cry  Ларвите та Майския бръмбар и тази година не ме подминаха .Тази път на 3 места .Изкарах над 100бр ,кой знае още колко има .Винаги са в близост до дървета .Вероятно снасят отдолу под тях ,където няма трева .

# 238
Благодаря, Нелина!

# 239
  • Пловдив
Имам една Перовская ,която при едно масово подрязване преди 2 месеца ,орязах до дъно .Беше понапъпила ,но бе супер разчекната и реших ,че ще я премахна .
Тъй като доста дърпах корените,но са под агротекстил ,реших че ги зарязвам .Мислех ,че я уморих , но в  момента изглежда така .

Никаква форма няма милата ,но за сметка на това събира доста пчелички .

Общи условия

Активация на акаунт