Градинарство - моето хоби 35

• 38 115
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Много впечатляващо това цъфнало цвете посред зима, в кой климатичен пояс е това?
Иначе най-много на Камелия ми прилича.

# 646
Благодаря, момичета! В Поморийския манастир го снимах преди седмица. И на мен ми прилича на камелия, но не съм сигурна. Ако имам възможност скоро да отида пак, ще питам клисарката, може да знае.

Иначе при мен гайлардиите и розите още имат цвят, чудя се дали не трябваше да ги подрежа.
За догодина съм си приготвила списък с цъфтящи по това време:
Циклами, невен, кученца, теменужки, есенни минзухари, зимен жасмин, ерика, калуна, азалии, камелии също...   дайте предложения, каквото друго се сетите 🙂

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 14:00 от Касия

# 647
Есенните минзухари отдавна прецъфтяха . Може би най - издръжливи са теменужките и кученцата . Ерика купувам от Кауфланд и не ми се хваща . Таа къде ще ги гледащ двор , тераса ? Препоръчвам и шафранен минзухар , хризантеми , ниски димитровчета (моите още цъфтят ). Моята циклама на работа е направила много пъпки . 

# 648
Това в никакъв случай не е Камелия.Нито  по цветове прилича,нито по листата.

# 649
Есенните минзухари отдавна прецъфтяха . Може би най - издръжливи са теменужките и кученцата . Ерика купувам от Кауфланд и не ми се хваща . Таа къде ще ги гледащ двор , тераса ? Препоръчвам и шафранен минзухар , хризантеми , ниски димитровчета (моите още цъфтят ). Моята циклама на работа е направила много пъпки . 
За двора, ние сме по черноморието, по-мека е зимата.

# 650
"Стандартно"през зимата в двора цъфтят зимния жасмин и камелията.Рано на пролет са кокичета,минзухари,кукуряци,иглики,бергения.Всичко друго е или закъсняло или подранило в зависимост от климата.Тази година може да е едно,но не се знае следващата година какво ще е.

# 651
Касия, ще ти препоръчам любимото ми храстче Lonicera x purpusii.
При мен зимата е мека, цъфти декември-януари, още преди кокичетата да покарат. Ароматът е убийствен, подобен е на орловите нокти. И цветчетата са същите на вид, защото е от същото семейство.
Иначе през лятото е обикновен незабележителен храст, съвсем непретенциозен.

Други ароматни зимноцъфтящи са османтус и Choisya.
Без аромат са вибурнумите, те според сорта цъфтят късна есен, ранна пролет или лято.

# 652
Здравейте, някой засаждал ли е в двора си кавказка ела? По кое време на годината е най-добре да се случи това и на какво разстояние от сградата?

# 653
Става огромно дърво, нали знаеш? Бих я засадила възможно най-далече от сгради и огради. Всъщност, бих си избрала някой по-дребен вид иглолистно дърво. Тези големите докато са млади е хубаво, после като порасне хем ти пречи, хем ти е жал да го отрежеш Confused

# 654
  • София
Здравейте, някой засаждал ли е в двора си кавказка ела? По кое време на годината е най-добре да се случи това и на какво разстояние от сградата?

Имам три кавказки ели, които са вече на 16-18 години. Разкошни дървета са! Едната е на около 3 метра от сграда и на този етап няма никакви проблеми с корените или с каквото и да е друго. Смятам, че разстоянието от сграда трябва да е минимум 5-6 метра, за да се разпери както трябва. Ние години наред режем долните клони ( ползваме ги вместо елха) и стъблото до 2 метра е чисто и право. Много си ги харесвам кавказките и имам идея да засадя една и на вилата. Относно времето за засаждане - от късна есен (ноември) до ранна пролет ( март-април). Ако земята не е замръзнала през зимата и може да се копае е чудесно да се сади и сега. Аз съм привърженик на есенно-зимното засаждане, за да има дълго време достатъчно влага в земята и дръвчето да се прихване по-добре.

# 655
Касия, ще ти препоръчам любимото ми храстче Lonicera x purpusii.
При мен зимата е мека, цъфти декември-януари, още преди кокичетата да покарат. Ароматът е убийствен, подобен е на орловите нокти. И цветчетата са същите на вид, защото е от същото семейство.
Иначе през лятото е обикновен незабележителен храст, съвсем непретенциозен.

Други ароматни зимноцъфтящи са османтус и Choisya.
Без аромат са вибурнумите, те според сорта цъфтят късна есен, ранна пролет или лято.
от къде да закупя тази лоницера

# 656
На място в разсадник, онлайн не намирам. Бях я виждала в един румънски или полски сайт, сега и него не намирам. По немските сайтове я има, но доставката вероятно ще оскъпи доста, самото храстче не е скъпо защото не е нищо специално.
Мога да опитам да вкореня и да ти дам от моята, но не обещавам да се получи. Не ме бива в това Confused

# 657
Ще съм благодарна:) не е спешно Simple Smile

# 658

Възможно най-далеко от сграда. Иглолистните имат плитка хоризонтална коренова система. Затова, когато дърветата станат големи, силен вятър лесно може да ги събори. Особено когато са едични, а не в гора.
На вилата ни така падна един стар огромен смърч, но добре, че беше до входната врата и направи поражения само на оградата.

# 659
  • густо майна Филибето
Ще съм благодарна:) не е спешно Simple Smile

На мен това храстче, ако съдя по описанието, ми прилича много на Lonicera fragrantissima. То даже не е храстче, а голям храст 2м топка, доста банален, защото го садят край пътищата обикновено, или в парка. Повечето от тях не се развиват добре, защото колкото и да са сухоустойчиви, все пак за да изглеждат добре им трябва и поливане. Имах такъв, точно заради превъзходния аромат го насадих, но предпочетох после нещо по-декоративно.За да е красиво кълбо, му трябват 2м диаметър. По парковете и мантинелите ги режат по безумен начин, и освен, че са грозни, цвят няма.

Общи условия

Активация на акаунт