Градинарство - моето хоби 35

• 38 161
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аукуба, растение за сенчесто и влажно място.
https://dvorche.com/aucuba-kasche-ekzotika-v-nashenski-uslovia/

# 166
София, много добре ти се оформя градината, браво. Само един съвет за розите. Искат слънце, гледай около тях да няма растения, които след време ще пораснат и ще ги засенчат.
Аз с моята лакомия садих нагъсто, садих и пак садих, и сега трябва да размествам. Излишна работа си създадох.

# 167
Момичета предложете хубава тревна смеска , която ще е изложена на постоянно слънце . Нашата всяка година прегаря по това време и май ще я сменяме .

# 168
  • Пловдив
Алиса,не съм специалист ,но ще ти кажа до какъв извод стигнах .Това ми е 3та година с 1дка трева .Смеската е от Англия ,смятай ,че изобщо не е за силно слънце ,а ние сме в Пловдив и в дворът целодневно пече зверски .

Тревата покафенява ,ако се полива докато е топло .Настройвам поливната система само сутрин ,около 4.00-5.00 часа .
 Ножът на косачката трябва винаги да е заточен .Ако се затъпи ,срязът започва да кафенее ,тревата драстично намаля растежа и покафенява .
 Навсякъде съветват тревата да се поддържа максимално висока лятото ,но при нас почвата е пясък ,не задържа вода и съответно иска сериозна поливка .Миналата година спазвах правилото с високата трева ,но оставаше доста влажна в основата и загниваше .Тази година я кося някъде между ниско и средно косене (косачката няма сантиметри ,само нива )и резултатът е в пъти по-добър .
  И най-важното -ТОР .Пролетта слагах амониева селитра, но сега преминах на течен азотен тор .
  Погледни и дали нямате скакалци .Не типичните ,а едни дребни като комарчета .Като стъпиш на тревата ,едно малко рояче се придвижва 20-30 см напред .В Пловдивско са голяма напаст и всяка година тревата сериозно покафенява от тях .Естествено ,решението е само пръскане с инсектицид .Смесвам с течния тор  и ММ пръска вечер ,след 20 h .
  Ето ,снимах през прозореца .Плевели колкото искаш .Тази година дори не сме пръскали против широколистна .В дъното е дворът на съседите ,нямаме ограда и се вижда изгорялата трева .
 Съседските ,дори и обслужвани от професионални градинари са покафенели ,точно защото не торят често и пръскат с инсектицид чак когато скакалците са нанесли големи поражения .

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 12:11 от nelina_london

# 169
Нели тревата ти е страхотна . Всеки ден ходя по тревата не съм забелязала скакалци или други насекоми , нито паяжини . Просто смеската не е хубава . И ние хвърляхме амониева отделно брат ми купува разни торове за нея и сега пак е пълен ужас . Много по зле от на съседите ти . Всяка година е така и решението е да се премахне тази и да се засее нова . Рано на пролет е красива зелена трева , а сега е слама .. Имаме две поляни и на двете е така въпреки , че тревата е различна .

# 170
  • Пловдив
Нашата на снимка е добре ,но има толкова плевели.Незнам колко кофи съм напълнила с тях и нямат край .Започвам да се отчайвам . А,съседите  ни нямат проблем с плевели ,защото тревата им е доста по-гъста от нашата .
  Тревите за слънце са просто  по-сухоустойчиви .Може би трябва да се търси кой вид растение е по-издържливо и да преобладава процентно .В смисъл.,че ще има разлика само ако сега поливането не е достатъчно .
 На много горещ климат хубаво изглеждат само  смеските , които се поливат ежедневно ,през нощта .
А,около вас има ли хубави зелени площи и има ли разлика в поливане ,торене ?

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 14:41 от nelina_london

# 171
Ехаа, Нелина, страхотна ливада! Моята детелина е превзета от плевели, ще я мисля догодина. В тази жега отаказвам да се боря.

# 172
  • Между гори и планини

Това е нашата. Абсолютно саморасла трева - глухарчета, парички, детелини, абе с една дума - дивачка. Не поливаме, само косим. По това време на годината вече не косим, защото от жегите спира да расте. Няма как да поливам 2 декара заден двор, водата е кът, не мисля да я пилея за треви. Към есента прегаря, после се съживява от дъждовете. В края на зимата след снеговете е грозна и после възкръсва 😂
Водата на все повече места ще е кът, все повече места са на режим и забрана за поливане на градини.

# 173
  • Пловдив
La_Valletta ,само сутрин и вечер може да се плеви и тогава комарите са ...Weary  
 Всъщност , ако въпросните плевели не бяха толкова инвазивни ,изобщо нямаше да се занимавам ,няма да се явявам на изложба с тази ливада ,но под тях райграсът си заминава и есента гледката е много грозна .После трябва подсяване и ....
  Доня Дафина,завиждам ! Предполагам , че надморската височина е различна и градусите също ,защото в Пловдив неполиваната саморасла трева ,която само се коси , изглежда ей така още юни месец. Тази пред оградата .

Вътре в двора се полива автоматично два пъти през нощта и пак е наполовина изгоряла .

В една ФБ група  се водят големи полемики и сравнения  за пустите треви .Истината е ,че почвата и климата са определящи за последващите грижи .
Контактувам с един човек на Л.С. за Лавровишните и той сподели ,че им е  направил три поливки тази година .Бях в ступор ,защото става въпрос за супер подобен на нашия  климат .Оказа се ,че почвата му е абсолютна глина и той копае вада до растенията , налива супер много вода (буквално 1 ден работа), тори и зарива .Докато поливах на вада ,ми се налагаше да го правя през ден .

# 174
  • Между гори и планини
На 400 м н.в съм, но лятото, в момента е 38°С на сянка.
Споменах,че тревата е дивачка, защото само такива диви треви оцеляват в летните жеги на 3-4 месеца без дъжд.

# 175
  • Пловдив
Значи и при вас е същия пек ,нищо че ние сме на 180м надморска височина.
Със сигурност , дивите треви издържат повече на суша ,от всяка култивирана тревна смеска .
Бях попадала на мнения за супер издръжливи треви ,засяти от остатъчните семена ,сметени от сеновал .Дори се продава смеска за пасища ,много издръжлива на суша и вече зависи кой какъв вид трева търси .Целогодишно изглеждаща добре или по-лесна за поддръжка .
 Свекърва ми реши да затреви един участък (и тя е с 2 дка двор) със зелена  Дихондра .Почитател и е ,защото не се коси и зимата изглежда добре ,но вече втора година има много малка кълняемост -само около 20% от петното се затреви .
И е решила другата година да си търси някоя по-сухоустойчива трева ,защото няма възможност да полага особени грижи .Не иска детелина ,имала е ,и според нея събира много пчели при цъфтеж ,а е точно до басейн ,използващ се от малки деца .Предложих и точно пасищна смеска или декоративен троскот .И ако си избере от тях ,другата година ще имам наблюдение .

# 176
Здравейте, имам нужда от помощ. По туите ми се появиха паяжини, когато ги почиствах, разгънах туята и вътре е кафява… всъщност всички са така. От вън се забелязва слабо, но във вътрешността са много кафяви…

Мога ли да ги спася по някакъв начин? Sad

# 177
При мен това се оказаха поражения от корояд и въшки. Носих клонки в агроаптеката и жената ги гледа с лупа. Първо ги орязах много. Чак геозни станаха. Grinning Това ги сгъсти доста и им се птрази много добре. Пръсках три пъти с децис есента, сега на пролет пак три пъти. Март месец им сложих тор на Плантела, от тези които се заравят в почвата. Веднъж ги торих с амониева селитра и желязо и другия месец ще повторя. Някои много пострадаха. Загубих само една кълбовидна. Казаха ми, че веднъж нападнати, за да ги предпазя, ще трябва да ги пръскам всяка пролет и всяка есен. Повечето се възстановяват много успешно, но някои ще е нужно повече време.

# 178
Туите отвътре винаги са кафяви.

# 179
При мен това се оказаха поражения от корояд и въшки. Носих клонки в агроаптеката и жената ги гледа с лупа. Първо ги орязах много. Чак геозни станаха. Grinning Това ги сгъсти доста и им се птрази много добре. Пръсках три пъти с децис есента, сега на пролет пак три пъти. Март месец им сложих тор на Плантела, от тези които се заравят в почвата. Веднъж ги торих с амониева селитра и желязо и другия месец ще повторя. Някои много пострадаха. Загубих само една кълбовидна. Казаха ми, че веднъж нападнати, за да ги предпазя, ще трябва да ги пръскам всяка пролет и всяка есен. Повечето се възстановяват много успешно, но някои ще е нужно повече време.
Благодаря ви! Голямо рязане значи трябва да има Sad
Туите отвътре винаги са кафяви.

Тоест, според вас това на снимката е нормално и не е притеснително?

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 15:49 от vivatta

Общи условия

Активация на акаунт