Градинарство - моето хоби 35

• 38 695
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Аз търсих по името в гугъл и си ми приличат на хризантеми. Затова се надявам да пише на етикета - Димитровче. Да не се объркам. Хризантеми не искам. Може би ще се разходя до нашия кауфланд все пак да видя какво е положението.

# 496
  • София
Здравейте! И аз искам да си купя димитровче (заради името). Дали на етикета си пише димитровче? Страх ме е да не го объркам с хризантема. 😅
Димитровчето включва много видове и се отнася към семейството на астрите. Да, по строителните вериги го продават като Димитровче и класическото е това лилавото Simple Smile

# 497
Аз харесах едни едри димитровчета имаше само бели миналата седмица. Едри са харесаха ми. Ще си взема утре.
В кауфланд ли ги има?

# 498
Аз харесах едни едри димитровчета имаше само бели миналата седмица. Едри са харесаха ми. Ще си взема утре.
В кауфланд ли ги има?

Да още от миналата или по миналата седмица , но в нашия имаше само бели , после пуснаха пепел от рози . Саксията беше по голяма и имаше около 4 5 корена вътре от които всички цъфнали . Тази седмица май са по намалени бяха 9 лв . Ще ида после да видя какви са тази седмица .

# 499
  • София
Димитровчето включва много видове и се отнася към семейството на астрите. Да, по строителните вериги го продават като Димитровче и класическото е това лилавото Simple Smile

Благодаря за снимката и насоките. Ако имам път, ще погледна в Бриколаж. Ако не - минавам на план А. Напролет ще си правя разсад. Никога не съм правила, но може и да успея 😀

# 500
  • София/Варна
Сега като се поразрових димитровче казват и на Астра и на Хризантема. Баба ми гледаше само хризантеми и за мен димитровчето е хризантема. Със сигурност няма как да объркаш астра и хризантема. Астрата, поне тази многодишната, която за съм гледала е с коренища като джоджена и ментата, хипер агресивна беше, с продълговати листа без особен мирис. Хризантемата е с назъбени листа, които миришат доста спесифично, както и самия цвят мирише тежко, поне за мен.
Дълги години малкия ми син носеще на учителките за първия учебен ден букети от астра.

# 501
Това лилавото от снимката, не е димитровче, а вид астра ( Aster amellus).
Димитровчета казват на хризантемите с множество дребни топчести цветове, приличащи на помпончета,  които цъфтят по Димитровден.

# 502
И при нас димитровчето е хризантема, само че, като бях малка, едроцветните хризантеми си ги наричахме хризантема (топчести, едри, с 1 цвят на китка и леко къдрави цветни листенца), а по-дребните, с по-плосък цвят и повече цветове в една китка наричахме димитровче. Имахме бели, жълти и червени димитровчета, но след това се изгубиха, белите оцеляха най дълго, но и те изчезнаха. Сега имам само розово-лилави, които нямат никакъв проблем с оцеляването, размножават се здраво. Другите цветове, които се опитах да посадя, не успяха. Разликата е, че розово-лилавите са от един съседен двор, а другите цветове се опитах да подхвана от купени саксии, но не се получи.

# 503

П.П - Кажете дали сега да засадя кълбовидни хризантеми или да ги сложа в саксии и на пролет да ги преместя в градината . Чудя се още ..
Аз още като ги взех(миналата седмица)ги посях в градината.Бяха напъпили,а сега вече има цъфтеж.

# 504

П.П - Кажете дали сега да засадя кълбовидни хризантеми или да ги сложа в саксии и на пролет да ги преместя в градината . Чудя се още ..
Аз още като ги взех(миналата седмица)ги посях в градината.Бяха напъпили,а сега вече има цъфтеж.

Но моите са 10 пъти по малки за това се чудя . Защото имам и котета на двора и ме е страх да не ги счупят . Може би ще има сложа нещо от горе тел или някоя мрежа .

# 505
Да огради ги с нещо.

# 506
Момичета, дайте идея как да премахна мухъл от саксия. Имам куркума в саксия и първите пъти по инерция, понеже кисна орхидея, киснех и нея във вода. Очевидно съм сбъркала и пренапоила. Махам вече няколко пъти мухъла, който се образува отгоре и след 2 дни се появява отново.

# 507
  • София
Можеш да пробваш да посипеш с канела... 🤷‍♀️

Иначе пресаждане най-добре.

# 508
Сложи под саксията попиваща кухненска бърсалка, или тоалетна хартия няколко пласта, сменяй, докато спре да се навлажнява, за да изтегли добре излишната вода. Разрохкай с клечка горния пласт почва, за да засъхне по-бързо и от време на време разрохквай отново.  А после се бори с мухъла. Като позасъхне почвата, махни горния пласт и насипи нова почва. И не преполивай, че ще убиеш цветето!

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 14:10 от Diorela

# 509
Здравейте, някой може ли да ме посъветва кога е най удачно да се мести или по скоро пресажда Японска пъстролистна върба salix. Садихме я миналата година юни, но не очаквах да стане толкова голяма и сега се налага да я преместим, но незнаем кога. Ако някой има опит и сподели ще бъда благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт