Градинарство - моето хоби 35

• 38 693
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Когато спре сокодвижението-от късна есен до ранна пролет.

# 511
Тази върба иска редовно подрязване, иначе става огромна. Ако не се реже розовият цвят също изчезва, само младите клонки са розови. Съседите имат такава, оформена на топка, подрязват я пролет и есен.

# 512
Когато спре сокодвижението-от късна есен до ранна пролет.
Много благодаря

# 513
Само пролетта я подрязахме, тя стана много голяма и короната и се преплита с една пампаска трева. Благодаря сега знам, че се подрязва и пролет и есен.

# 514
Момичета, кога прибирате олеандрите си ? Моите са още навън , а за следващата седмица видях температури от -1 през нощта . Нямам как да ги прибера сега , та се чудя дали ще оцелеят ?

# 515
  • На морето!
По морето съм виждала навън целогодишно.

# 516
Моите миналата година зимуваха навън. Прибрах ги, когато заваля сняг, да не ги вали директно, че така ми измръзнаха други цветя. Тук зимата е мека, студ имаше за седмица-две. Листата на розите ми окапаха през януари.

# 517
  • Пловдив
И аз не прибирам олеандрите.

# 518
Момичета, кога прибирате олеандрите си ? Моите са още навън , а за следващата седмица видях температури от -1 през нощта . Нямам как да ги прибера сега , та се чудя дали ще оцелеят ?

-1 за кратко не е опасна за олеандрите.
Гледам тук прогнозите, най-достоверни са. https://www.meteo.bg/
Не виждам прогноза, която може да им навреди. Месечната за октомври също не е опасна.
https://www.meteo.bg/bg/forecast/mesechna

# 519
Благодаря, значи да не ги мисля Grinning

# 520
Засега не ги мисли, само намали поливането. Но се очаква тази зима да е по-студена от миналата. Така, че ще трябва прибиране по някое време. Не зная в кои региони не ги прибират. По южното Черноморие съм виждала да си виреят навън, в земята и стават доста големи. В Северна България не е възможно.
Спомням си една година, бяхме изнесли олеандрите на майка и заваля сняг за няколко дни. Чудихме се какво да правим, бяха огромни и ги покрихме с голям, леко по-дебел, найлон, да им пази малко топлина. Нищо не им стана, дори нямаше измръзнали листа и клонки.

# 521
Здравейте. Имам въпрос, свързан с направа на алпинеуми. Имам в най-отдалечената част на двора каменисти участъци. Това е заден двор зад помощни помещения.  Пак там, в единия край, се е натрупала огромна купчина от дребни камъни, които съм изваждала от обработваемите площи през годините. Тя е започнала да се покрива частично с бръшлян, което е ОК. Първият ми въпрос - дали мога да направя нещо интересно с помощта на тези камъни и как? Вторият ми въпрос - мога ли да засадя нещо в каменистите участъци и отново - как? Нямам представа колко пръст трябва да има в алпинеума и как точно да се комбинира с камъните. Третото, което усложнява задачата - мястото е сенчесто заради един голям орех. Иска ми се да го облагородя за да се използва през летните месеци за отдих в съчетание със сянката на ореха.

# 522
Класически алпинеум не е лесна работа. Прави се като се реди във височина, от големи красиви камъни, поставени хоризонтално и само малка част от тях се подава извън почвата. Обикновено са на слънце.
С дребните камъни може да си направиш извита каменна алея.

# 523
Олеандри във Варна и в радиус 80 км си виреят в земята, без никакви завивания зимата. Моят в София, на открита тераса, също оцелява 3-та зима

# 524
Класически алпинеум не е лесна работа. Прави се като се реди във височина, от големи красиви камъни, поставени хоризонтално и само малка част от тях се подава извън почвата. Обикновено са на слънце.
С дребните камъни може да си направиш извита каменна алея.

Да, така е. Моята цел не е точно да си имам алпинеум, а да използвам сегашните дадености на мястото. Понеже купчината от камъни вече е добила сериозен наклон ще се опитам да имплантирам в нея някакви растения, като направя джобове от пръст на няколко места и ще продължа постепенно според прихващането на растенията. Там има и по-големи камъни, някои се показват от земята, доста големи, не мога да ги извадя, има и един стар рушащ се каменен дувар... Та затова се опитвам да намеря културни растения, които да си харесат тия условия и да заместя с тях сегашните некултурни (бодящи, дерящи, вбиващи се в дрехите и т.н. злобни плевели). Искам да го направя диво и красиво, а не като сега - само диво. Wink

Общи условия

Активация на акаунт