Курс или учител по исландски? Мисията невъзможна

• 1 327
  • 8
  •   1
Отговори
  • Washington,USA
Има ли някъде в България някой, който знае този език? Търсих, тъсих и нищо. Само някакви самостоятелни курсове, което изглежда несериозно. Дори в специалност
,,Скандинавистика" от СУ се набляга на норвежки и шведски,но не на исландски. Направо ми е непонятно, че има курсове по японски и корейски навсякъде, а не по исландски.

# 1
  • София
Кое е чудното, че няма курсове по исландски - държава с размерите на по-голям наш град, 98% говорят английски.

# 2
  • Washington,USA
Кое е чудното, че няма курсове по исландски - държава с размерите на по-голям наш град, 98% говорят английски.

Ами, че има такива за държави, за които се влиза само с визов режим и позволение от Папата. Все пак, това е държава в ЕС.

# 3
  • София
Исландия не е член на ЕС, което е без значение в случая. Говорим за регионален език на много малка държава, нормално да няма курсове.

# 4
Ъъъъ, онлайн?
Разбира се на английски, ако не се подразбира. Сега погледнах, само 300к човека го говорят. Не виждам как в бг може да има подобен курс. Виж японски и корейски ги говорят млн хора и е абсолютно нормално да има курсове навсякъде по света.

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 22:44 от Анонимен

# 5
Ох, това продължение на темата с магистратурата в Исландия ли е?

Езикът е много труден за нас, базира се на стар норвежки диалект, запазени са падежи и склонения, които в другите езици са изчезнали.  Ако толкова искаш да го учиш, и онлайн курс да започнеш, щом имаш мотивация и желание, ще го научиш. Във ФБ има разни групи на хора, които искат да учат някой по-рядък език, в тях членуват и местни хора с роден език. Може да провериш има ли такава за исландски. Какво им е на онлайн курсовете?

За сравнение - толкова е различен от другите нордически езици, че дори AI все още не може да се научи и няма адекватен автоматичен превод.

# 6
И аз напоследък силно се запалих по този език, въпреки че никога няма да ми потрябва. Дори и да имам късмета някога да посетя Исландия, английският е напълно достатъчен.  Започнах да се занимавам самостоятелно през свободното ми време вечер, когато си почивам от другите ежедневни задължения. Намерих си едни  PDF - граматики на английски и едно приложение label Icelandic от Google Play. То е платено, но реших да пожертвам 11 лв. На английски е и включва пълен курс по исландски.
Исландският наистина изглежда доста труден език поради падежите,  склоненията и съгласуванията по род и число. Има и някои правила в произношението. Но в зависимост от мотивацията на човек, както и от скоростта на възприемане и запомняне, не е невъзможно да се понаучи.

# 7
В България и частни учители няма, защото този език не се изучава в университетите. В Скандинавистиката в Соф. университет са норвежки, шведски и датски.  В някои гимназии (например 19-о училище в София) се преподава норвежки, шведски и датски.
Има една езикова школа NordStudeo за северни езици, но там има нидерландски и скандинавските езици, няма исландски.
Всъщност исландският език наподобява Nynorsk/Нюношк (който се говори от 10% от населението в Норвегия. Миналата година норвежкият писател Юн Фосе, който пише на нюношк, спечели Нобелова награда), тоест около половин милион норвежци разбират исландски без проблем. Но поради това, че Исландия е малка страна с малко население, около 330 хиляди... и затова не е разпространено изучаването в чужбина именно на исландския език.
Подобно е и с малтийския (около говорен от 320 хиляди) или с трите прибалтийски езика, говорени от 1.1-1.5 млн души, няма курсове по латвийски, литовски, естонски... Какво остава за исландски.

Вижте тук за някакви връзки, включително и за онлайн курсове. И да, в тубата има всичко. Пробвайте
https://mcc.is/bg/living-in-iceland/education/learning-icelandic

И да, в северните страни всички знаят английски. В Нидерландия около 95%, в скандинавските страни е подобно положението. Явно и в Исландия е така. И това отказва чужденци, които пребивават там, да учат националния език, защото общуват лесно.

p.s. И да, Исландия не е член на ЕС. Но е единствената страна-член на НАТО без армия Wink

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 00:12 от diziler

# 8
В YouTube също има доста клипове, които са полезни. Интересен език е. Бях започнала да уча нещо тази есен, но напоследък програмата ми стана много натоварена и засега зарязах заниманията си.

Общи условия

Активация на акаунт