ООД - осигуровки, замразяване

• 682
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, изчел съм много по въпроса, но никъде в морето от информация не намирам отговор на моите конкретни въпроси. С позната решихме да започнем да бизнес, като за целта регистрирахме едно ООД. Впоследствие обаче се оказва, че по ред причини момента явно не е бил подходящ, и бизнеса не върви така, както смятахме и се чудя какво да я правя тази фирма. На масата съм сложил 3 варианта:
1. Замразяване докато дойде по-добър момент.
2. Продължаваме да бутаме и да правим опити да потръгне, докато в същото време ни текат непосилни фирмени разходи.
3. Закриване.
За момента първия ми се струва най-удачен, но имам много неизвестни и въпросителни. Фирмата съществува от 2 месеца, като през тези 2 месеца не сме внесли още никакви осигуровки и не сме описвали никакви разходи. Самите осигуровки и счетоводство са ни непосилни като разход спрямо дейността и печалбата на фирмата. Към този момент по фирмената сметка има влезли общо около 250 лева и това е всичко. Освен това от фирмена сметка сме ги изтеклили директно, без да ги прехвърляме или осчетоводяваме. Нает персонал нямаме, само ние двамата сме. Самата фирма не е регистрирана по ЗДДС. Ако работим на тд на други места (и двамата работим) можем ли да избегнем осигуровките е въпроса, който ме вълнува най-вече, ако ще продължаваме криво ляво да бутаме? Какъв е процесът по замразяване на фирма ако решим временно да прекратим дейност и какви биха били разходите. Разглеждам и още една опция - промяна в ЕООД на мое име, тъй като основно аз се занимавам с повечето неща и фирмата е регистрирана на моя домашен адрес.

# 1
  • София
Говорете със счетоводитля си. Всичко, което се напише тук може да не се отнася за вашия случай.

# 2
Осигуровки се плащат до максималния осигурителен праг (който се вдига вече всяка година). Ако по основните ви трудови договори ви осигуряват на максималния праг, то няма да плащате осигуровки през вашата фирма.
Трябва да проверите обаче дали ако сте управител договора ви може да се води втори или трябва основния договор да ви е към фирмата. Имаше някакви особености, но не ги помня. За това се консултирайте с адвокат или счетоводител.

Всеки бизнес в началото има повече разходи от колкото приходи, но да се опитвате да минете без счвтоводител е глупав риск.

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 18:41 от bboiko

# 3
Не се сещам за бизнес, който печели в първите месеци. Освен, ако не е с минимална инвестиция. Не може ли да потръгне в близката година-две? Аз не бих се отказала толкова бързо.

# 4
Това ООД нали трябва да има управител/и. Във вашия случай изглежда, че са двама, ти и познатата - така ли е? Тоест, и на двамата трябва да се плаща по договор за управление и контрол.
Ето тук разсъждения за замразяване на ООД:
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=3611.0
Обърнете се към счетоводител, платете му за консултация и да ви подготви документите, за които става дума. Не се бавете, защото колкото повече време минава, толкова повече дължите за осигуровки. Както се писа, не дължите осигуровки само, ако и двамата сте над максималния осигурителен праг, което се съмнявам да е вашият случай.
За по-нататък имайте предвид, че първо се консултирате със счетоводител и после правите каквото и да е. Ако не можете да си позволите счетоводител, не отваряте фирма.

# 5
Благодаря за съветите до тук. Фирмата я направихме, тъй като предоставяме услуга чрез франчайз, който го изисква. Инвестиция реално няма, но няма и почти никакви приходи до сега и ако не потръгне в бъдеще и решим да прекъснем работата с франчайза оставаме с една фирма и много задължения. Изглежда най-приемливия вариант за сега е да се надяваме да потръгне занапред, защото всичко друго излиза още по-скъпо, а ние така или иначе сме се хванали на хорото...

# 6
  • Далечният изток
Е добре де, как стартирате без първоначален капитал за разходи? Няма такъв бизнес, който да е на печалба първия и втория месец. Поне аз не съм чувала. Също съм в сферата на услугите и започнах да печеля на третата година. И как не сте си направили поне една консултация със счетоводител, да знаете предварително какви ще ви бъдат разходите за осигуровки и данъци?! Това ми звучи страшно глупаво...
Ако решите да "замразите" както казвате фирмата, се подава една декларация към НАП за спиране на дейност. Подава се в 7-дневен срок от датата на спирането. След това си работете нещо друго на трудов договор, където ще ви осигуряват. Ако решите да подновите дейността, отново в 7-дневен срок подавате същата декларация за възобновяване на дейност.

Общи условия

Активация на акаунт