НГДЕК - 3

• 33 510
  • 272
  •   1
Отговори
# 165
30-то видях, че си има паралвлка с история и паралелка с география

# 166
  • София
Здравейте!
Моят син е в 7-ми клас. Историята му е любимия предмет. Интересува се доста от нея. Но, не проявява интерес към древните езици.
Не мога да преценя дали това училище би било подходящо за него. От учебната програма, която е в сайта видях, че се учат и трите стари езика, особено латинския.
До сега синът ми е учил само английски език.
Има ли в гимназиални етап деца, на които им върви само историята. Подходящо ли е училището за ученици, които не ги влекат древните езици? Предполагам, че те са трудни за изучаване.

# 167
Здравейте. Може ли някой да сподели опит как протичат консултациите за кандидатстване след 4 клас и необходимо ли е предварително записване?

# 168
Здравейте!
Моят син е в 7-ми клас. Историята му е любимия предмет. Интересува се доста от нея. Но, не проявява интерес към древните езици.
Не мога да преценя дали това училище би било подходящо за него. От учебната програма, която е в сайта видях, че се учат и трите стари езика, особено латинския.
До сега синът ми е учил само английски език.
Има ли в гимназиални етап деца, на които им върви само историята. Подходящо ли е училището за ученици, които не ги влекат древните езици? Предполагам, че те са трудни за изучаване.

# 169
Жана 08, нека момчето опита. Древните езици са част от разбирането и схващането за историята, двете неща са взаимно свързани. Завършила съм тази гимназия, винаги е имало ученици, на които повече им се е отдавала историята и други, които са били по-добри по древните езици. Освен това се учи и култура, философия, психология, разширено се изучава литература. Древните езици се въвеждат постепенно, надграждат се. Латинският е основа на всички романски езици и въобще на западните, старогръцкият също много помага с изучаването на съвременните езици и силно повишава общата култура и езикова грамотност. Не вярвам със старобългарския да има проблем, а и той помага много, ако по-късно се насочи към изучаването на славянски езици.
Също така, мисля, че момчетета влизат по-лесно, с по-нисък бал. НГДЕК е най-доброто хуманитарно училище в България за последните 48 години, въпреки, че напоследък мненията за него са доста противоречиви.
Успех ви желая!

# 170
  • Sofia
Има ли квоти за момичета/момчета, че момчетата влизат по-лесно?

# 171
  • София
По информация от класирането от миналата година за 8 клас имаше приети момчета на 3-то класиране.
За 5-ти клас също преобладават момчетата.
И още веднъж за 5 клас според мен не се изискват особени знания. Моето дете ходи на една консултация и прочете учебника на Просвета седмицата преди изпита и беше напълно достатъчно за отлично класиране.

# 172
Здравейте!
Засилили сме се за НГДЕК след 7 - ми клас, но имам някои чуденки. Ще съм благодарна за информация. Вярно ли е, че учениците ще се местят в нова сграда и няма да бъдат на ул. "Баба"? На нас ни беше удобно точно на "Баба". Другата ми чуденка е къде да намерим читави учители по история за подготвка за изпита. Вашите деца ходиха ли на уроци по история и къде? Има ли някой учетел от НГДЕК, който дава частни уроци, дори и онлайн?

# 173
Освен това не всички деца, които учат в прогимназиален етап в НГДЕК биват приемани пак там след 7ми клас.

В интерес на истината  малко деца от миналия випуск седмокласници останаха в НГДЕК.Повечето предпочетоха други училища- не само езикови, а бяха приети в НГДЕК.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 20:59 от pamcho

# 174
   Здравейте!
   Майка съм на третокласник и училището представлява интерес за нас за прием след 4 клас. Дали някой от темата е информиран  при предстоящото местене на гимназията дали прогимназията  също ще бъде преместена в сградата в близост до Лъвов мост? Предварително благодаря!

# 175
pamcho, моля цитатите да са коректни и да не реферират към моя псевдоним неща, които не съм написала.

По темата за сградата -доколкото е известно, ремонтът е планиран да продължи 2 години, съответно няма да има преместване в следващата учебна година със сигурност. Дали, кога и кои класове на този етап не е известно.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 21:52 от gato

# 176
Извинявайте, но аз отговарям на Вашата публикация от 27.03. в 11.47.Ако нещо съм объркала се извинявам.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 21:48 от pamcho

# 177
Цитатът свършва до "...след 7ми клас."

Има деца, които избират други училища, има такива, които не успяват да влязат отново след 7 клас, има и такива, които са влезли в това училище в 5 клас с цел да не са в кварталното, но имат други интереси след това.

# 178
  • София
Здравейте,
Днес се разхождах в района на новата сграда (женският пазар) и определено ремонта вървеше, дори и в почивният ден. За съжаление обаче, се потресох от района и контингента в него! Дори ми направи впечатление, че стои патрулка в една от улиците и проверяваха определени индивиди …. ще обмислим пак опцията за това училище.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 15:56 от Kylie

# 179
За мен винаги е било странно това желание и стремеж към сградата в центъра. Не виждам с какво района около женския пазар е по-добър или по-сигурен от този в Модерно предградие. Даже напротив, пълно е с всякакви индивиди около пазара, докато в Модерно е далеч по-спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт