Трудов Стаж от чужбина

• 1 163
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте!

Надявам се да съм избрала правилния раздел, а ако темата се повтаря, моля за линк.

Та към въпроса - ще се прибирам от чужбина (ЕС) и искам да знам каква е процедурата за приравняване на стаж с цел това да се включи към годините за пенсия един ден? Хич ме няма и нищо не разбирам от държавна администрация. През цялото време съм си плащала и здравните в България, ако има значение.

# 1
Здравейте!

Надявам се да съм избрала правилния раздел, а ако темата се повтаря, моля за линк.

Та към въпроса - ще се прибирам от чужбина (ЕС) и искам да знам каква е процедурата за приравняване на стаж с цел това да се включи към годините за пенсия един ден? Хич ме няма и нищо не разбирам от държавна администрация. През цялото време съм си плащала и здравните в България, ако има значение.
Здравейте,да ти кажа че няма голям келипир от този стаж от чужбина за пенсия .Аз се разболях , когато бях в чужбина и се наложи да се прибере в България, понеже нямаше кой да ме гледа.Моята майка вика че с това мое заболяване имам право на пенсия и така започнахме с процедурите .Аз в България имах само шест месеца стаж и решихме да дам стажа си и от Испания.Накрая така стана че те го признаха но реално пенсията ми се отпусна въз основа на стажа си в България, защото ти кандидатстваш за българска пенсия  и заради този стаж в чужбина получих много малка пенсия.Няма смисъл от него

# 2
Благодаря! Аз по-скоро го мисля от това да се приспаднат, ако примерно ми липсват години за пенсиониране. Може ли да споделиш каква беше процедурата все пак като документи и тн..? Ще съм благодарна

# 3
Доколкото знам, сегашната процедура е в рамките на няколко години преди навършване на възраст за пенсиониране (2-5г, не повече, но не знам точно). Т.е в този период решавате в коя държава от ЕС ще се пенсионирате и можете да си прехвърлите/съберете/декларирате целия стаж там. Преди това... просто не се прави (както при дамата с пенсия на база само Бг стажа).

Може (или поне можеше) и да не го кумулирате на едно място, а да взимате "пенсия" според осигурителния си стаж във всяка държава - но за да можете изобщо да се пенсионирате някъде, има изискване за минимален осигурителен стаж за пенсия в дадената държава (над 15г мисля е навсякъде, но все пак проверете го това). Т.е при 15г (примерно) стаж в България можете да се пенсионирате в България, съответно с някаква малка пенсия, и от останалите държави да получавате "добавка" според годините, в които сте работила там (<15г). Пак казвам, проверете всичко написано по-горе, но така или иначе мисля, че преди да е дошло време за пенсиониране, не можете да "прехвърляте" нищо.

# 4
Отиди в пенсионното НОИ. Изобщо не е вярно, че няма полза от стажа. Напротив, има голяма полза. Въпросът е там да те консултират какво точно искаш. На твое място преди да напусна държавата в ЕС, в която съм ще говоря с местното пенсионно. Можеш да подадеш документи там и да получаваш от там една пенсия, а може и да подадеш в България и да получаваш всичко от България. Зависи колко стаж имаш и дали той ти дава право на чуждата пенсия. При всички положения стажът се зачита. Защо си плащала здравни? Това е било ненужно. Здравни се плащат там, където живееш именно за да се избегне двойното облагане, а ти си се обложила сама. След връщане в България  се подава едно заявление в НЗОК и те по вътрешен ред изискват всичко от чуждата каса и възстановяват правата. Ще ти е нужно имената на касите, където си се осигурявала и осигурителния номер/-а. Ако имаш копие на здравната карта още по-добре. Аз се разправям с пенсионното по обратната линия - подавам в чуждото и описвам български стаж. Те сами по вътрешен ред изискват потвърждение от нашите власти.
Като начало прочети тук https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-eu/otpuskane/

Описаният случай на Деси няма общо с твоя. Тя е получила пенсия поради заболявани и инвалидност, което е съвсем различно от пенсията за осигурителен стаж и възраст. Изчисляват се по коренно различен начин.

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 09:51 от Di Soleil

# 5
Много благодаря за отговорите.

Май е най-добре да опиша ситуацията.
Живях близо 10 години в друга държава с цел образование. Работила съм на много места, но само за последните 4 години  си пазя договора и демек искам да прехвърля тях.

Аз съм далече от пенсиониране, т.к съм на 32, но понеже сега ми е до главата, искам да извадя от тук каквито документи мога/трябват, понеже не съм се прибрала все още. Не са много, но може един ден тези 4г да не ми стигнат за пенсиониране и да се наложи да работя до дълбоки старини хаха. Осъзнавам, че изобщо не съм наясно с нещата.

Относно здравните - плащах ги, защото доста често се прибирах да се преглеждам,щ/зъболекар и тн., т.к. тук е много муден процеса.

# 6
  • Euskal Herria
Понеже миналото лято се консултирахме в НОИ точно по същия въпрос, пиша това, което ни казаха.
В електронната им система фигурира трудовият стаж след 1997 година. Преди това - няма данни. Поискахме да внесем документите, с които разполагаме - преди тази година, за да го има целия трудов стаж, не можело. Когато дойде време за пенсиониране, тогава. Внасят се документите за осигурителния стаж в България, а те по служебен път ще си изискат трудовия стаж от другата държава (за ЕС е валидно). Този трудов стаж служи за доказване на общия трудов стаж, като размерът на пенсията се определя спрямо сумата на осигурителния стаж за съответната държава. Т. е. ако имаш трудов стаж 10 години в България и 20 в Испания (примерно), сумата за българската пенсия се базира върху осигурителните вноски за тези 10 години.
В твоя случай е най-добре да посетиш някой от центровете на НОИ, за да ти обяснят конкретно при теб какво може и какво - не. Или направи запитване по имейл, ако нямаш възможност да отидеш на място. Всичко вече се прави по служебен път, не се налага да се носят и представят документите от различните държави, когато са от ЕС.

# 7
Не знам за коя държава става въпрос, но пазенето на трудов договор не винаги е нужно. Моят съвет е първо да попиташ властите там, където си. Някъде точно ученето след 17 годишна възраст се зачита за стаж. Отглеждането на дете също. Та вместо да прехвърляш само последните 4 опитай да прехвърлиш повече.
То и аз не съм за пенсия, но си ги изчиствам нещата, защото не си представям на 60+ да се занимавам с тези неща.

# 8
Благодаря! Аз по-скоро го мисля от това да се приспаднат, ако примерно ми липсват години за пенсиониране. Може ли да споделиш каква беше процедурата все пак като документи и тн..? Ще съм благодарна
зависи от коя държава изисквате от там документи, какво сте работили,колко стаж имате и отивате в местното поделение на НОИ и попълвате декларация за установяване на стаж .Не знам в коя държава сте били за да ви кажа какъв документ да искате от държавата за да го представите пред НОИ ,но пак казвам според мен няма смисъл да го представяте , защото реално ще получите пенсия въз основа на трудовия си стаж в България.Ако нямате стаж в България, повече пари ще вземете ако кандидатствате за социална пенсия.

# 9
За Дания става въпрос. Тук попълних само един U1 формуляр, не знам ученето да се води за стаж..би било много добре, т.к имам Бак и Магистър, но не мисля. Май ще пиша наистина на НОИ понеже съм объркана.

# 10
А за обезщетение за безработица няма ли да подаваш документи?

# 11
Аз си намерих работа, така че няма да ми трябват.

# 12
За Дания става въпрос. Тук попълних само един U1 формуляр, не знам ученето да се води за стаж..би било много добре, т.к имам Бак и Магистър, но не мисля. Май ще пиша наистина на НОИ понеже съм объркана.
U1 е формуляр точно за установяване на осигурителен стаж. Не съм сигурна дали служи и за пенсия, но служи за обезщетение при безработица.
Деси, извинявай, но не е вярно това, което пишеш и я подвеждаш. Пенсия освен от България може да се получава и от другата Европейска държава на база осигурителния стаж там, стига да отговаря. Например моят дядо докато беше жив редом с българската получаваше и чешка пенсия заради годините там.

# 13
Е значи пак не съм уцелила документа хаха. Мислех, че той е за доказване на трудов стаж. Ще чакам да ми отговорят от институциите.

# 14
U1 е формуляр точно за установяване на осигурителен стаж. Не съм сигурна дали служи и за пенсия, но служи за обезщетение при безработица.
Деси, извинявай, но не е вярно това, което пишеш и я подвеждаш. Пенсия освен от България може да се получава и от другата Европейска държава на база осигурителния стаж там, стига да отговаря. Например моят дядо докато беше жив редом с българската получаваше и чешка пенсия заради годините там.
Ако кандидатства за пенсия от държавата в която е живяла Да съгласна съм ,но да кандидатстваш за българска пенсия и да представяш стаж че си работила , внасяла данъци в друга държава и да очакваш България да ти плаща пенсия за това няма как да стане.

Общи условия

Активация на акаунт