Хапки за пикник или градинско парти – лесни рецепти, ЧАСТ I

  • 2 860
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 283
В тази тема ще събираме вдъхновение за така наречените finger food – рецепти за небрежно, но страшно вкусно хапване с пръсти! Когато се наслаждаваме на лятото на някоя поляна, на излет или докато си бъбрим с гости на двора, ето няколко идеи какво да сервираме.

1. Пълнени гъбки с кайма и топено сирене

За тази рецепта първо обелете печурките и махнете пънчетата им. Полейте ги с малко мазнина (олио или зехтин), посолете на вкус и запечете на предварително загрята фурна (200ºС) за около 5 минути.



Междувременно в тиган запържете леко нужното количество кайма и добавете доматено пюре и подправки на вкус. Можете да добавите ситно накълцани лук или чесън. С овкусената и запържена до бяло кайма напълнете гъбите, като във всяка слагате и парче топено сирене. След това допечете гъбите във фурната (200ºС) за около 15 минути.

2. Антипасти на клечка

"Antipasto" на италиански буквално означава "преди основното ястие" – това са типични италиански снакове, поднесени като предястие. За хапване с ръце можете да ги приготвите като шишчета.

На всяко шишче нанижете: 1 маслина без костилка, 1 кубче сирене пекорино, 1 лист пресен босилек, 1 чери домат, 1 резен прошуто (сгънете веднъж или два пъти, преди да нанижете), 1 четвърт сърце от артишок, 1 резен печена червена чушка, 1 лист босилек и 1 парче запечен хляб. Поставете в чиния за сервиране.
Полейте с балсамико и зехтин. Поръсете със сол на люспи, прясно смлян черен пипер и 1 супена лъжица наситнени листа пресен магданоз.

3. Шишчета от печени зеленчуци

По аналогичен начин можете да приготвите шишчета от предварително запечени зеленчуци – традиционно, питателно и много лятно!



За шишчетата можете да използвате по ваш избор печени бейби картофки, парчета гриловани моркови, тиквички, чушки, бейби доматчета, лук. Накрая овкусете със сол, зехтин и евентуално зелени подправки по избор.

4. Панирано козе сирене с мед и прясна мащерка

За да приготвите тези неустоимо вкусни хапки, първо замразете козето сирене за 30 минути.

През това време пригответе панировката. Изсипете брашно в малък, плитък съд. Във втори плитък съд разбийте едно или две яйца. В отделен трети съд смесете галета, сушена мащерка и черен пипер.

След като са минали 30 минути, извадете козето сирене и го нарежете на малки шайби. Всяка първо оваляйте в брашното, след това топнете в разбитото яйце и накрая – в овкусената галета. Притиснете силно, за да полепне сместа добре.

Всяка шайбичка трябва да запържите в сгорещена мазнина до златисто, по около 30 секунди на всяка страна. Накрая овкусете с мед и прясна мащерка.

5. Печени царевички на клечка



За тази традиционна и много лесна рецепта ви трябват няколко кочана царевица, които предварително да почистите. Овкусете всеки от тях с масло, сол и червен пипер и увийте в алуминиево фолио. Запечете за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180ºС. Накрая изчакайте да изстинат, нарежете всеки кочан на по-малки парчета и забодете всяко от тях на клечка.

6. Мини такос

В малките питки тортия можете да завиете по ваш избор всякакво месо или риба тон със зеленчуци, боб, варена царевица и пикантен сос или гуакамоле.



Можете да опитате вариант с гриловано и нарязано на тънки резенчета пилешко, зелена и червена прясна чушка, боб, царевица, доматена салса, лук и настърган чедър.

7. Кростини с пушена сьомга

Много свежи и апетитни, тези кростини се приготвят върху резенчета франзела, предварително запечени във фурната с поръска от зехтин. Запечете за няколко минути, като обръщате хляба така, че и от двете страни да придобие златист цвят.



За намазването на филийките смесете крема сирене с 1 – 2 лъжици прясно изстискан лимонов сок, ситно нарязани пресен копър и див лук. Разбийте с миксер за около две минути, докато сместа стане пухкава. С нея намажете всяка запечена филийка и отгоре разстелете резенчетата пушена сьомга. За финал най-отгоре сложете малко лук, каперси и още пресен копър или пък кълнове и печено сусамово семе.

Очаквайте скоро и следващата порция идеи за лесни хапки! За да получите известие за новите статии, абонирайте се за тази събирателна лятна тема:

Лято под открито небе – специален проект на BG-Mamma

Напишете в коментар и някои от вашите любими рецепти! С какво обичате да глезите близките си и гостите си за хапване навън?

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 08:41 от Пeтя

# 1
  • Мнения: 49
Мини бургери по тази рецепта
http://www.kulinarno.bg/recepta/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D … D0%B0%D0%BB-16392

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 12:52 от dramatikova

# 2
  • Мнения: 204
Изглежда страхотно! Може ли малко подробности?
Иначе за да не е спам се сещам за следните неща:
- мини бургери
- мъфини - банички
- плодови шишчета
Надявам се някой да се включи с нещо сладко!

# 3
  • Мнения: 49
Иначе ще кача малко снимки от интернет, събрани от интернет с идеи за рождените дни на децата.




# 4
  • София
  • Мнения: 6 234
Често ми се налага да приготвям този тип храна и ще са ми много полезни идеите тук.
От своя страна споделям рецептите с лаваш. Най-често правя рулца като експериментирам с плънката. Освен със сьомга, добре се получават с пушено пиле, крема сирене и айсберг или с песто, червена чушка и моцарела,

# 5
  • Мнения: 204
Често ми се налага да приготвям този тип храна и ще са ми много полезни идеите тук.
От своя страна споделям рецептите с лаваш. Най-често правя рулца като експериментирам с плънката. Освен със сьомга, добре се получават с пушено пиле, крема сирене и айсберг или с песто, червена чушка и моцарела,
Лаваша не се ли овлажнява, когато престои с плънката? Предстои ми почерпка и само това ме спира да приготвя рулца с лаваш.

# 6
  • Мнения: 361
Често ми се налага да приготвям този тип храна и ще са ми много полезни идеите тук.
От своя страна споделям рецептите с лаваш. Най-често правя рулца като експериментирам с плънката. Освен със сьомга, добре се получават с пушено пиле, крема сирене и айсберг или с песто, червена чушка и моцарела,

От подобни питки и аз правя, но залепям 2 или сгъвам на 2, за плънка най-често шунка, кашкавал и малко песто. Изпичам или затоплям леко на двоен грил или на тиган и режа на триъгълници.

Veselia аз използвам кръгли питки за тортила (не знам как се води в България) и когато не добавям зеленчуци, а само шунка, кашкавал, сирена и тн, не се овлажнява.

# 7
  • Мнения: 7 279
Дано не е против правилата, но често черпя идеи от тук и от тук.

# 8
  • Мнения: 18 182
Много полезна темичка! От лаваш ми попаднаха много интересни клипчета, правят ги на фуния, запичат във фурната и пълнят с различни плънки
Шишчета от плодове според сезона са винаги добра идея

# 9
  • София
  • Мнения: 6 234
Лаваша не се ли овлажнява, когато престои с плънката? Предстои ми почерпка и само това ме спира да приготвя рулца с лаваш.
Да, омеква, но въпреки това са вкусни. Направи си едно руло за проба.
Аз ползвам по два лиса от квадратния лаваш за едно руло.

# 10
  • София
  • Мнения: 19 875
Солено роло става добре, но да е навито стегнато и забодено с клечка. Негова разновидност е голяма палачинка, печена в тавата от фурната.
Триъгълни банички с какъвто пълнеж обичате.
Нарязани на дълго пръчици от моркови и краставици, потопени в буркан с вода и лимонов сок - така не потъмняват и не изсъхват.
Но дори и обикновена баница на парчета винаги е успешна, поне по моя опит (синът ми наскоро има РД и обикновено като беше по-малък, сме се събирали навън)

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 16:00 от Cuckoo

# 11
  • Мнения: 204
Добро утро!
Да споделя опит с лаваша!
Купих пакет с квадратен лаваш. Намазах съвсем тънко с топено сирене. Сложих шунка, кашкавал и кисела краставичка. Завих на стегнато руло увих в свежо фолио. На следващата сутрин нарязах и набодох с клечки. Доста се беше овлажнило, но докато дойде време за почерпка бяха изпръхнали и станаха страхотни.

# 12
  • Враца
  • Мнения: 2 678
Миналата неделя правихме парти с игри на открито за деца.
Едно от нещата които направих беше яйчени "палачинки" с топено сирене.
Много са лесни.
Разбих с малко сол 12 яйца до гладка смес. От това количество станаха около 8-9, но зависи от размера на яйцата и на тигана. Важното е да са тънки като палачинки.
С черпак изсипвах по малко в намазнен тефлонов тиган.
Ставаха като тънки палачинки, но само от яйце.
Вътре намазах с топено сирене с подправки и навих на руло.
Нарязах на хапки с ширина около 2 см. и боцнах всяка хапкас клечка за зъби и с по едно малко доматче (красиво беше с домати чери-микс).
Като вариация вътре може да се сложи и някакъв колбас, може майонеза вместо топено сирене... може какво ли не солено.

Друго направено от мен беше "чипс" от лаваш.
Нарязах две питки лаваш на триъгълници.
Наредих ги на 1 пласт в тава с хартия за печене и с една четка за мазане мацнах от смес зехтин, сол и чесън на прах.
Запекох за няколко минутки- буквално 3-4 до загар. Станаха много хрупкави и се изядоха първи Wink
Имаше обаче оплаквания, че не съм занесла нещо за топене- хумус или друг дип. За следващия път ще направя нещо такова.

Общи условия

Активация на акаунт