1. Пълнени гъбки с кайма и топено сирене
За тази рецепта първо обелете печурките и махнете пънчетата им. Полейте ги с малко мазнина (олио или зехтин), посолете на вкус и запечете на предварително загрята фурна (200ºС) за около 5 минути.
Междувременно в тиган запържете леко нужното количество кайма и добавете доматено пюре и подправки на вкус. Можете да добавите ситно накълцани лук или чесън. С овкусената и запържена до бяло кайма напълнете гъбите, като във всяка слагате и парче топено сирене. След това допечете гъбите във фурната (200ºС) за около 15 минути.
2. Антипасти на клечка
"Antipasto" на италиански буквално означава "преди основното ястие" – това са типични италиански снакове, поднесени като предястие. За хапване с ръце можете да ги приготвите като шишчета.
На всяко шишче нанижете: 1 маслина без костилка, 1 кубче сирене пекорино, 1 лист пресен босилек, 1 чери домат, 1 резен прошуто (сгънете веднъж или два пъти, преди да нанижете), 1 четвърт сърце от артишок, 1 резен печена червена чушка, 1 лист босилек и 1 парче запечен хляб. Поставете в чиния за сервиране.
Полейте с балсамико и зехтин. Поръсете със сол на люспи, прясно смлян черен пипер и 1 супена лъжица наситнени листа пресен магданоз.
3. Шишчета от печени зеленчуци
По аналогичен начин можете да приготвите шишчета от предварително запечени зеленчуци – традиционно, питателно и много лятно!
За шишчетата можете да използвате по ваш избор печени бейби картофки, парчета гриловани моркови, тиквички, чушки, бейби доматчета, лук. Накрая овкусете със сол, зехтин и евентуално зелени подправки по избор.
4. Панирано козе сирене с мед и прясна мащерка
За да приготвите тези неустоимо вкусни хапки, първо замразете козето сирене за 30 минути.
През това време пригответе панировката. Изсипете брашно в малък, плитък съд. Във втори плитък съд разбийте едно или две яйца. В отделен трети съд смесете галета, сушена мащерка и черен пипер.
След като са минали 30 минути, извадете козето сирене и го нарежете на малки шайби. Всяка първо оваляйте в брашното, след това топнете в разбитото яйце и накрая – в овкусената галета. Притиснете силно, за да полепне сместа добре.
Всяка шайбичка трябва да запържите в сгорещена мазнина до златисто, по около 30 секунди на всяка страна. Накрая овкусете с мед и прясна мащерка.
5. Печени царевички на клечка
За тази традиционна и много лесна рецепта ви трябват няколко кочана царевица, които предварително да почистите. Овкусете всеки от тях с масло, сол и червен пипер и увийте в алуминиево фолио. Запечете за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180ºС. Накрая изчакайте да изстинат, нарежете всеки кочан на по-малки парчета и забодете всяко от тях на клечка.
6. Мини такос
В малките питки тортия можете да завиете по ваш избор всякакво месо или риба тон със зеленчуци, боб, варена царевица и пикантен сос или гуакамоле.
Можете да опитате вариант с гриловано и нарязано на тънки резенчета пилешко, зелена и червена прясна чушка, боб, царевица, доматена салса, лук и настърган чедър.
7. Кростини с пушена сьомга
Много свежи и апетитни, тези кростини се приготвят върху резенчета франзела, предварително запечени във фурната с поръска от зехтин. Запечете за няколко минути, като обръщате хляба така, че и от двете страни да придобие златист цвят.
За намазването на филийките смесете крема сирене с 1 – 2 лъжици прясно изстискан лимонов сок, ситно нарязани пресен копър и див лук. Разбийте с миксер за около две минути, докато сместа стане пухкава. С нея намажете всяка запечена филийка и отгоре разстелете резенчетата пушена сьомга. За финал най-отгоре сложете малко лук, каперси и още пресен копър или пък кълнове и печено сусамово семе.
Очаквайте скоро и следващата порция идеи за лесни хапки! За да получите известие за новите статии, абонирайте се за тази събирателна лятна тема:
Лято под открито небе – специален проект на BG-Mamma
Напишете в коментар и някои от вашите любими рецепти! С какво обичате да глезите близките си и гостите си за хапване навън?