UEFA EURO 2024' GERMANY (14.06 - 14.07)

• 64 674
  • 3 241
  •   1
Отговори
# 45
Защо така липсва обич за португалците? Според фирмите за залагания те са фаворити.

Аз никога не гледам там, преди деня на откриването, за да не ми объркват съзнанието, понеже често имам различни виждания от тях за силата на отборите. Португалия в моите очи не са фаворита. Англия и Франция имат най силните отбори като единици. Кой точно е основният фаворит измежду тях, не мога да кажа, може би Франция (защото просто тия хора не изпадат в ужас за разлика от англичаните, като трябва да бият дузпи. Макар че на миналото европейско и те умряха от страх при дузпите с Швейцария и отпаднаха рано, рано. До днес си го спомням този знаменит мач, все едно беше вчера. Украшението на първенството беше.)

Португалия имат най силният отбор в историята си. По силен от онзи на Евро 2016, дето го спечели, там Роналдо беше движещата сила. Но все още не са на нивото на Англия и Франция като единици. Роналдо между другото нямаше късмет в най силните си години да има такъв талант около себе си, че тогава не само Европейски, ми и Световен шампион щеше да стане. Но то пък точно заради него, и на него, се дължи възхода на Португалия, защото днешните таланти на Португалия са били подрастващи, когато той праскаше задни ножици в ШЛ да речем, и минаваше като на парад през защитите. Той ги е увлякъл по малко да стоят на компютъра, и повече да тичат на улицата след топката облечени с неговата фланелка. Все още си е запазил между другото техниката, физиката, отскока и психиката, та все още има с какво да заплашва противниковите отбрани, но вече я няма тая експлозивност и скорост. Но пак има какво да даде за Португалия и на това Европейско, голмайстора на миналото Европейско. Ако пък на тия години стане за втори пореден път голмайстор на Европейското (за целта трябва Португалия да стигне далеч), отново ще твори история. Но вероятно този път ще има по периферна роля, понеже вече е на години. Той си е футболен дядо, на тая възраст малцина изобщо ги взимат на голямо първенство особено като не става дума за вратар или централен защитник, та камо ли да са водещи фигури, дето имат шанс за голмайсторският приз на Европейското па макар и не голям, в сравнение с Мбапе или Хари Кейн да речем, които очаквам много голове да вкарат и да са основните фаворити за голмайсторският приз.

Но Португалия ги слагам във вторият ешалон фаворити. За мен на Европейското има двама титани като сила на отделните единици (Англия и Франция, и всички останали.) Останалите които имат сериозни шансове за титлата са Португалия, Германия (заради домакинството иначе не бих казал, но все пак има голямо значение.) Испания и Италия. Третият ешалон в моите очи са Холандия, Белгия, Хърватско и Дания. Турция ще е интересно какво ще направи, защото имат силен отбор, и мегазвезда, но още е твърде млад. Те ще имат много проблеми защото групата им е трудна, но излязат ли всичко е възможно. Не знам дали сте чували за Арда Гюлер, който ще дебютира на голямата сцена на това европейско. Това е третият най харесван трансфер в историята на футбола в социалните мрежи, най много лайкове е събрало неговото преминаване през този сезон от Фенербахче  в Реал М. Изпреварил е по харесване трансфера на Меси от Барселона в ПСЖ. Пред него остава единствено
съвсем пресният трансфер на Мбапе от ПСЖ в Реал М, и номер 1 за всичко времена трансфера на Кристиано Роналдо от Манчестър Ю в Реал М. (Grinning Тоя човек просто е орисан всякакви рекорди да чупи, така ще е и на това европейско, където още рекорди за цялата история на футбола предстои да направи.)

Това е какво очаквам да се случи, а какво искам, Чехия Европейски Шампион. Отбора който най силно подкрепям, не е някой от фаворитите. Иначе от фаворитите по исторически причини ще съм за Холандия, Англия и Италия.

Холандия ги харесвам заради историята. Днешният облик на Европа дължи много на Холандия. И беше адски тъпо да си сменят името, защото по тоя начин късат с историята на Холандия. Под това име от 9 век (графство Холандия, тази област има велика и много важна история за цяла Европа. Ако не е била тяхната свободомислеща и либерална политика през средновековието, давайки убежище на учените от цял свят, преследвани от църквата, нямаше да се случи Европейското просвещение, направило Европа днес най доброто място за живеене, освен тласъка който дават на науката, със свободомислещата си политика. Днешна Европа дължи много на Холандия, и аз няма как да не се зарадвам ако станат Европейски Шампиони.

Англия, няма как да не уважавам родителите на футбола, защото обичам футбола, пък без те да го измислят, нямаше да го има. Защо между другото Англия точно го е измислила футбола. Всякакви неща по света, се измислят там където има свобода. Великата история на Англия има своя принос по тоя въпрос. Понятието универсални права и свободи на хората, които никой няма право да накърнява по какъвто и да е начин, дори да е крал, се ражда за първи път през средновековието в Англия. Техният парламент приема Великата Харта на Свободите, последвана от Закона за правата и свободите на поданиците още векове преди останалите народи да осъзнаят що е то универсални права на хората и защо трябва да ги има и да се спазват. Това са първите законодателни актове в историята на човечеството, защитаващи универсални права и свободи на хората. До тогава законодателствата по света са били, какво трябва да правиш в обществото, а не какви права трябва да имаш в това общество. Те също променят Европа и я правят това което е днес, най хубавото място за живеене, към което се стича целият свят. Заради това и съумяват да си запазят тяхната монархия, и достойнството и голямото уважение към кралското семейство, до ден днешен. Защото там не е имало нужда от кръв за да получат хората права и свободи , които дори краля, няма право да накърнява, както е било с френската революция да речем.

Италия ги подкрепям заради футболната им история. Те имат пленяваща футболна история, която им привлича много фенове, дори и сред хора, които нямат нищо общо с италианската култура, не са били в Италия, не говорят италиански, но подкрепят Италия, защото това е отбор, който има своя собствена природа, в цялата история на футбола, който умее да побеждава, без да е по силният. Те не се нуждаят да са силни, за да печелят големи първенства. Не се нуждаят и от големи звезди тип: Тоти, Дел Пиеро, Малдини, Канаваро, Буфон, Киелини (последната им голяма звезда от този калибър). Те нямат нито една голяма звезда в момента от този калибър, да кажем вратаря Донарума, в моите очи се доближава до калибъра на Буфон. Но нищо чудно пак да триумфират отново и на това европейско, и да си защитят титлата. Това ми прави много силно впечатление за тях, през цялата история на футбола. Не случайно отбор който има проблеми вече да се класира за световните, не само да излиза от групите (от 2014 не са играли на световно, а от 2006 не са излизали от групите), игра най красивият футбол, на Евро 21, а когато срещаше по силен опонент който го надиграва, както беше с Испания, се върна към корените си и ги елиминира с катеначо. Отбор който може да печели по повече от един начин, не е нужно да е по силен от опонента за да побеждава, и изобщо не е нужно да е сред топфаворитите за да спечели титлата. Италианците през цялата история са демонстрирали футболен интелект, позволяващ им винаги да намират начина да победят по силния. Няма как да не уважавам подобно нещо. И очаквам да бъде така и на това европейско.

Иначе от фаворитите ме дразни Испания, това е открай време. Заради тики-така, не го понасям тоя стил. Прави ми скучен футбола, за това не съм фен и на Гуардиола, а може би вътрешно за това на времето станах фен на Реал, а не на Барселона, не само заради Роналдо. Испания са точно обратното Италия в моите очи. Те са майстори на това да имат по силен отбор и да загубят. При тях виждам липса на футболен интелект, като коне с капаци са, едно си баба знае, едно си бае. И като срещнат първият отбор с по здрава защита си заминават, защото не вкарват някой голям таран като не могат да пробият с разцъкване настрани и назад. На последното Европейско Мауриньо им го каза право куме в очи. Вие смазахте Италия, но си тръгвате, защото не вкарахте Адама Траоре, (един тъмнокож гигант, който им беше резерва тогава) и не заиграхте по директен футбол. При това териториално надмощие което имаха, да бяха направили 10 центрирания към Траоре, той поне 1 гол ще вкара, те обаче тики-така, тики-така, безсмилено владеене от което 90% са пасове настрани и назад, за да не губят топката и после защо на всяко световно ги елиминират отбори като Чили, Русия и Мароко. Ми защото футбола не е толкова прост, трябва и интелект, и вариативност, нещо което италианците го умеят, за разлика от Испания. И за това в последните 10-тина години с двете пропуснати световни Италия има по големи успехи на международната сцена от Испания, въпреки че през цялото време в техният отбор има повече класа отколкото в Италия.  

Германия ми е любопитно какво ще направят. От тях всичко очаквам, от Европейска титла, до това да паднат за смях на гаргите още от Шотландия, в мача на откриването. При тях обаче не съм убеден доколко я има италианската магия, да спечелят голямо първенство без да са голям фаворит, (Италия на миналото Европейско бяха 7, 8-и фаворит някъде). Не се сещам за техен триумф в историята от вторият ешалон на фаворитите така да се каже. Винаги като са печелили, са имали състав, който още преди даденото първенство е мачкал всичко живо, и самата мисъл че ще играеш с Германия, вече те кара да трепериш. В днешно време това изчезна, вече никой не трепери, като ще трябва да играе с Германия. Даже Англия вече почна да ги млати без проблем по големите първенства, нещо което не им се отдаваше преди, в това велико съперничество. Та Германия за мен е черната дупка на това Европейско. Какво ще излезе от там, нямаме идея. Защото домакинството би трябвало да им даде криле.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 16:57 от Никола Тесла

# 46
Ако ще говорим за втори ешелон максимално се кефя на хървати, чехи и датчани. Датчаните играят много свеж футбол, твърд но не груб, бързи изнасят топката, бързо превливат. Не е да нямат звезди - Каспер Шмайхел може да не от класата на баща си, но е съвсем приличен вратар. Не са толкова емоционални като италианци, испанци и дори англичани, добри са във всички фази, не са групирани около една звезда. Много отбори дразнят това, например напоследък Португалия- това е Роналдо, Роналдо, Роналдо.

малко офтопик, ама в световен план много харесвам Мексико точно защото без да има суперзвезда са добри във всички фази и наистина са отбор.

# 47
  • Берлин
Тесла, постове като последния ти осмислят пребиваването ми във форума толкова години. Респект

# 48
  • София
Да не се изхвърлям, но според мен Белгия, както и Хърватия, с оглед моментното им състояние - не са за най-големия футбол. Едните имаха финал на СП, другите полуфинал. Азар го няма, Лукако по-възрастен и той.....не ги виждам като фаворити, не и за титлата, дори и за полуфиналите не.

За Португалия Тесла е прав. Едно от най-силните поколения. На СП през 2022 треньорът сбърка, извади Роналдо (да се гавриш с една от най-големите звезди на световния футбол към онзи момент, и който към онзи момент беше на 37?! Пиша го, при все, че аз съм фен на Меси) и реално се провалиха срещу Мароко на 1/4-финала. Затова и Роналдо плака тогава. Имаха и далеч не толкова илюзорен шанс да станат световни шампиони. Сега, между другото, имат късмет с групата, и не подценят отборите, зависи в какъв поток ще попаднат, та ...знае ли се. Един 1/4 или 1/2 финал няма да е нелогичен.

Нидерландия, моите любимци. Малшанс на СП да се изправят срещу другия ми фаворит Аржентина на 1/4 финалите. Имат потенциал. Дано пък изненадат приятно.

# 49
Нормално е Германия да е фаворит в анкетата, предвид факта, че са домакини и имат силен отбор.
Изненадвам се от малкото гласове за Англия, обичайно са твърде прехвалени заради факта, че имат силни играчи (колко наистина, колко популярни заради медиите).
Благодаря за темата Simple Smile Ще гледам с интерес.

# 50
грийлиш защо няма да играе на първенството?

# 51
Това е голяма загуба за Англия ако няма да играе. Много ценен играч, страхотен техничар, който всичко може да измисли, да пробива, да подава, да стреля, да създава положения, да бие фалове, страхотно центриране има, за мен им е от най добрите играчи. Като техника чак не мяса на англичанин. Simple Smile Нещо като Пол Гаскойн не знам защо ми прилича. Нетипично техничен за англичанин. Защото те нали англичаните са известни през десетилетията като стил на дърводелци, с много високи топки, центрирания и безадресни ритания напред са известни. Между другото вече не е така, и те си станаха техничари. Умеят да пипат топката.

Прочетох новината, Хари Магуаяр също отпада. Грийлиш интересно, го махат заради слаба форма. Е колко па да му е слаба. Той е такъв играч, дето дали ще го вземеш или не, не зависи от формата, а от други работи. Вероятно проблеми с дисциплината е показал. Той си пада купонджия, не си пада по режима, и това му е проблема. Иначе като качества им е от най добрите играчи. И тоя ход хич не ми харесва. За Магуаяр не страдам, може да бъде заместен без проблем, но съзидателността в атака, която може да дава Грийлиш ще липсва на Англия. Има играчи чиято класа е толкова висока, че може да правят разлика само с едно хрумване, и цял мач нищо да не правят, Грийлиш е такъв играч, и моментната форма не е толкова важна. Трябва да го вземеш, па дръж го резерва, като му е слаба формата. После в елиминациите като ти се закучи мача я с Турция да речем, я с Украйна примерно, които са се затворили щото са много силни на контра, може да съжаляваш, че не си взел техничар като Грийлиш, дето от нищо нещо може да измисли. Неправилно решение ми се струва на Саутгейт това.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 23:20 от Никола Тесла

# 52
  • Северозападна България
Здравейте, гласувах за Франция като победител , харесвам хърватите, португалците и италианците. Ще се радвам на изненада на финала ( Сърбия ,може би) с удоволствие ще гледам всички мачове.

# 53
Според мен дисциплината и формата са много важни.
Относно моментната форма -  Един играч може да Меси, Роналдо, Бекъм - и да не му е ден. Виждал съм Бербатов да пропуска два метра срещу вратаря, помня смешни пропуски на Стоичков.
А за дисциплината няма какво да говорим. Българите които не признаваме дисциплина сме показател - вкараме един гол и почваме да се лигавим и да бавим играта. През далечната 2006 Чехия поведе с 3-0 на Холандия 17 минути преди края и Холандия би с 4-3. Точно заради дисциплината немците са ми фаворити. италианците показват невероятен футбол, както и испанците но са темпераментни. Там могат три мача да бият с 3-0 и на четвъртия като се закучи ще паднат, защото нямат психика. Като се закучи топката пред вратата, а остават малко минути  и падат в резултата пробват "сватбарски" удари.. Германците може да играят неатрактивно, но във всеки мач ще играят до предела на възможностите си. Немците играят интелигентен футбол. Не атрактивен, а интелигентен.
Малко офтопик тук -
Скрит текст:
аз съм левскар, ама много уважавам Любо Пенев. Имал е навика да държи звезди на резервната скамейка, ако са препили. Собствениците не го харесват, ама за мен това е правият път. Фергюсън е замерял с маратонки Дейвид Бекъм, на терена треньорът е факторът.

На Холандия им симпатизирам, но  холандците пропуснаха шансовете на цели две невероятни поколения - едното на Беркамп, Зеедорф, ван Нилстерой, Клуиверт, Овермарс. После имаха и второ поколение - Робен, Дани Блинд, Снайдер....отделно Ван дер Саар застъпи и двете поколения. За съжаление все нещо ги проваляше. На холандците все нещо малко не им достига - погледнете статистката на световните - 2,3,4,4,3,2,4.....

Хърватите се сбогуваха с едно златно поколение само преди година, (средната възраст на състава бе 37 години) съмнявам се че са готови с новото.

Белгия - много харесвам белгийците, много харесвам и Лукаку, но на световното Лукаку не бе във форма (допреди месец бе лекувал контузии), пласирането и отскока му пострадаха неприятно от този факт и Белгия пропадна по глупав начин. За мен това е показател, че понякога и най-добрата звезда може да е в тежест на отбора. Не можеш да държиш цял мач Роналдо, който е на 37 ако не е във форма и да го чакаш да блесне веднъж, когато за 90 минути противника може да ти зашии три гола. Футболът е колективен спорт, уважавам малки отбори като Ейре, Дания,  Чехия и дори Белгия въпреки че  в тях няма суперзвезди от ранга на Меси, Роналдо, Буфон, Канн, Балотели и пр..
През 90 ненавиждах Реал М, защото там събраха звезда до звезда като Фиго, Бекъм, Макнамън, Луис Енрике и те си пречеха. Но за клуба бе по -важно тези имена да разхождат фанелките и фенклуба да продава сувенири.
В този смисъл ценя Роналд Куман който успя да изведе Аякс два пъти до четфъртифинал на ШЛ като треньор залагайки преди всичко но холандци  (една от причините поради които англичаните се провалят е, че в отборното е фрашкано с чужденци). Атлетик Билбао също залага основно на свои момчета.

Впрочем Англия и Португалия на световното 2022/2023 са добър пример за футбол, който не ми допада. В Англия имат двама играчи - Стърлинг и Кейн.Стърлинг е техничар и бързак, изработва много положение, а Кейн  тича много и се пласира добре.  Срещу Франция Стърлинг не игра, Андерсън не успя да му влезе в обувките,  а Кийн показа голямо его и за да задмине рекорда - на Гари Линекер ли беше? - реши да бие втора дузпа и естествено се издъни. И оттам нататък мача приключи, англичаните бяха много добри да вкарат гол и да налеят бетона, но като им лепнаха 2 гола франсетата се побъркаха. Този резултат 2-1 бе нереален, французите колкото и да ги мразя, можеха да вкарат поне още 3 гола. Просто футбол не се прави от двама човека. Португалия последното световно беше Роналдо, Роналдо, Роналдо а той колкото и да е феноменален бе на 37 години. Видя се докъде стигнаха с тази тактика - трепериха срещу Гана и паднаха от Корея. Първият малко по-силен тим (Мароко) ги изхвърли от играта.

за мен ще е много интересно какво ще покажат като състав Португалия, Хърватска, Холандия...предчувствам че тук ще има подмяна на поколението, любопитно доколко са сработени новите колективи и има ли нови звезди.

И още нещо - Украйна. Голямата въпросителна. Няма защо да се лъжем на европейски и световни първенства има политически елемент. Видяхме на световното в Катар, как в групите подпираха арабските отбори, видяхме онзи смешен мач на Аржентина и Саудитска Арабия в който отмениха два редовни гола на Аржентина (май и двата бяха на Меси, но не съм сигурен)
За мен е ясно, че Украйна ще излезе от групите - освен ако не са много зле.

Любопитното е какво става нататък? Навремето те имаха един звезден тим. достатъчно е да споменем Шевченко. Уви, отдавна нямат златно поколение, а войната ще създаде проблеми и тук, много мъже са на фронта или са загинали.

П.С. Тесла, Роналдо имаше много таланти около себе си като Руи Коща, Фиго, после Паулета, Нуньо Гомеш и Карвальо. Но аз никога не съм слагал Португалия сред фаворитите защото и те са много емоционални. Роналдо пък е много талантлив, но е голям егоист въобще не подава топката, все той, все той. Футболът е колективен спорт.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 02:48 от Лорд Сняг

# 54
  • столицата
Германия.

# 55
Грийлиш този сезон не показа почти нищо, от това което умее. Доста мачове на Ман Сити изгледах през годината и точно от него нищо не виждах. Само някой друг неуспешен пробив. Той въобще има ли асистенции този сезон? Една-две да са.

# 56
  • София
Интересен разбор (съпоставки - които не всеки помни), още едно мнение:
Оспорван и подиграван, Саутгейт направи това, което предшествениците му не успяха
Sportcafe 07.06.2024

https://webcafe.bg/euro-2024/osporvan-i-podigravan-sautgeyt-napr … u-ne-uspyaha.html

# 57
Саутгейт за мен е от добрите треньори. На евро 2020 му бе звездният миг, там и малко спортен късмет не достигна (да паднеш с 3-2 при дузпите), но и това го има във футбола.
Не разбирам защо го критикуват? С това разполага - такъв футбол прави. Да, англичаните бяха много по-актрактивни през 90-те, но редовно си падаха. Не мога да се сетя за последните 30 години друг треньор да е извел Англия до европейски фина. Вие сещате ли се? Ама имало суша на трофеи. Че то не я е създал сушата той, тя почва преди него.
Въпреки това не очаквам Англия да спечели. Не бих казал точно, че играят страхливо, а по-скоро че е еднотипно. От това което видях на световното преливането и играта с едно докосване им куцат, разчитат на постепенно нападение.
И ако на едно европейско нещо може да стане, на световното е изключено - там има отбори като Гана, Мароко, Австралиця, които тичат като луди или като Колумбия които с три паса са от малкото наказтелно до малкото наказателно на противника.

Ще правим ли някаква игра с прогнози?

# 58
То не че чета много за футбол, но ми се струва че напоследък вече не правят от футболистите звезди и имената не са така популярни и тръбени навсякъде както до неотдавна.
Изненадвам се от малкото гласове за Англия, обичайно са твърде прехвалени заради факта, че имат силни играчи
Те винаги имат силни играчи и никога нищо не печелят, каква е тая мистерия не знам, но явно има нещо гнило и то не е в Дания, ама то нали и Шекспир е говорил метафорично Satisfied

# 59
  • Берлин
8 дни до първия съдийски сигнал

Общи условия

Активация на акаунт