Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 827
  • 288
  •   1
Отговори
# 60
На доставчик на храна 3-5 лв😳ехааа че нали си плащам доставката, вече навсякъде се плаща тази услуга... И още ли трябва да се дават😵‍💫

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 13:35 от Velma125

# 61
  • Melmak
А защо сравняваме юристи със сервитьори?

Професиите са различни и нямат общо. Да не говорим колко студенти работят като сервитьори, докато учат, за да си помагат на бюджета. Не е срамно да си сервитьор.

Тя сигурно и жената на сергията с домати изкарва колкото мен. И сега да не си плащам доматите, защото аз работя интелектуален труд и имам 2 висши ли?

Реално много професии, които не изискват дипломи, а са по-скоро занаят, стават все по-търсени, защото има отлив. Един готвач взима доста добри пари, но работата е тежка, изморителна и се изискват умения. Баничарка прави 4 к на месец. Ама това е къртовски труд. Пък като гледам баничарниците си просперират. Това са пари изкарани с много труд, не бива да го подценявате, както не искате и вашия интелектуален труд да бъде подценяван.

# 62
Ма доставчик на храна 3-5 лв😳ехааа че нали си плащам доставката, вече навсякъде се плаща тази услуга... И още ли трябва да се дават😵‍💫
Няма кой да те гледа като са ти пред вратата, освен ако съседите не надничат, даваш ако искаш или просто казваш пред приятелките че даваш пък само ти си знаеш. Чудя се как още не са почнали да ви начисляват такса услуга, но натам върви, бакшишът ще си е към сметката.

# 63
Всеки труд си има  цена, длъжен си да платиш нея, бакшиша е по желание. Аз бакшиш давам само на лекари и то не на всички.От тях ни зависи здравето. На другите закръглям монетите, да не ми тежат в портмонето, щом са съгласни да работят за тази заплата, значи ги устройва и да не ги устройва, не е мой проблем,

# 64
  • Пловдив
Знаем, знаем за лекарите, дето им буташ пари в ръцете всеки път. Wink

# 65
Лекарите не са обслужващ персонал, че да им се дават бакшиши за добро обслужване. Мега странна е тази привичка.

# 66
Защо да е странна? От тях ти зависи здравето, от сервитьора или таксиджията какво ти зависи?

# 67
Ма доставчик на храна 3-5 лв😳ехааа че нали си плащам доставката, вече навсякъде се плаща тази услуга... И още ли трябва да се дават😵‍💫
Няма кой да те гледа като са ти пред вратата, освен ако съседите не надничат, даваш ако искаш или просто казваш пред приятелките че даваш пък само ти си знаеш. Чудя се как още не са почнали да ви начисляват такса услуга, но натам върви, бакшишът ще си е към сметката.
Хаха така е, но в Тейкъуей начисляват вече 15ст такса услуга😁е преживях го, ама това бакшиш ли е?

Буболина, от сервитьора и от таксиджията също може да ти зависи живота😁

# 68
Смисъл как се дава бакшиш на лекар. След операция ли примерно, как и колко?
Прегледът, ако е 90 лв, оставям 100 без да търся ресто. Ама това въобще бакшиш ли е или просто липса дребнавост да чакам 10лв да ми върнат?

# 69
  • Melmak
Аз си ходя при регламентирани лекари, които имат рецепционисти и се плаща на тях. Лекарят ме преглежда, но парите давам на рецепция/регистратура. Не мога да си представя да дам бакшиш на лекар в някоя болница като Токуда, Софиямед и подобни.

Онзи ден бях при личната и й занесох магнитче от последната ми екскурзия. Прибрах се болна от там. Тя много се зарадва на жеста, но не знам как да й оставя бакшиш, защото ме лекува…

# 70
  • София
На мен ми се струва обидно да дам "бакшиш" на лекар.
Те си имат тарифа, независимо дали я плащам кеш, с карта, с основната или с допълнителната си здравна застраховка. От години не съм ходила при лекар, на когото да дам пари. Навсякъде се регистрирам, влизам за прегледа и при излизане плащам на регистратурата или си подавам здравната или личната карта (според това от коя застраховка е плащането) и си взимам амбулаторния лист с касовата бележка.
След продължително лечение, когато съм оставала доволна, нося почерпка на лекаря и на персонала - обикновено правя тематична кошница и им я нося. Никой не ми е искал пари извън официалните тарифи на болниците.
На личния лекар обичайно оставям закръглена потребителската такса и не очаквам ресто, но това за мен не е бакшиш, а спестяване на излишно време на мен и на лекаря. Но пък нашата лична лекарка има един буркан и директно се пускат вътре парите, без да настоява - ако нямаш в момента друбни, изобщо и не иска да вземе пари.

По същата логика е все едно на мен да ми оставят бакшиш. Ние в кантората си имаме тарифа и клиентите си плащат съгласно нея. Някои, които остават доволни след приключване на ангажимента ни с тях, понякога ни носят подаръци (бутилка, торта, кошница) или ни канят на обяд/вечеря. Никога не ми се е случвало да ми дадат "бакшиш", а най-важното е, че не бих приела.

# 71
Повече от 10 лева е, зависи от лекаря, за операции 500- 1000, за направление за образни-50- 100, за добро лечение и проследяване 100-200- 300 зависи. Никой досега не е отказал, всички казват ,, ама няма нужда", ама мазно и доволно си прибират парите.

# 72
  • София
Представям си да си направя операция, за която да платя 1500 лв. на каса и да дам още 1000 лв. на ръка на лекаря. Дори не разбирам защо и това как следва да го накара да е по-отговорен към мен, отколкото към друг, който ще си остане само с официалните 1500 лв. през касата на болницата. Ако е по-внимателен към мен, заради тези пари или по-невнимателен, защото не съм му дала, определено повече няма да отида при този лекар или ще осъдя болницата.

# 73
А давате ли бакшиш при доставка на храна не от служител на заведението, а при използване на онези така нашумели приложения за такава услуга? И как го правите, ако плащате онлайн?
Наскоро разбрах, че освен клиента, на тях им плащат и собствениците на заведението за услугата и се замислих в случаите, в които те питат изрично ще оставиш ли бакшиш на разносвача, този бакшиш при кого отива, ако е платен онлайн. Аз си признавам, че само при плащане в брой им оставям.

# 74
За мен даването на бакшиш на лекар е абсурдно, направо не искам да живея в такава държава.

Храна от приложения не поръчвам. Не съм потребител на такава услуга, но при положение, че има такса сервиз, защо да се оставят допълнителни?

Общи условия

Активация на акаунт