Какъв бакшиш оставя Българинът?

  • 11 760
  • 288
  •   2
Отговори
  • Мнения: X
Какъв бакшиш оставя Българинът в днешно време? Познат сервитьор ми е казвал, че хората вече стотинките си броят, като седнат на кафе, та ще ми е интересно да прочета наблюденията най-вече на други сервитьори по въпроса, но пък и всеки може да напише какъв бакшиш оставя, като седне на заведение.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 13:05 от Анонимен

# 1
  • Мнения: 50 780
Златното правило е 10%. При много големи сметки може и малко надолу, при малки пък обратното. При елементарно сервиране (само ти носят кафето и толкоз) може и просто закръгляване на сметката.

# 2
  • Мнения: 4 767
Оставям в кафене 1-2 лева, в ресторант около 5-10 (не правя огромни сметки, за да се налагат по-големи бакшиши и ходя рядко) на доставчици на храна 1-2 лева. Другаде не. Рядко на фризьор да закръгля с 5 лева. Ако съм мнооого доволна - 10, което се е случвало само веднъж досега, често ми се иска даже да си поискам парите обратно (не го правя де, но бакшиш не заслужават)
Правя го, защото съм работила като сервитьорка, знам какво е. Майка ми не оставя принципиално - имат си заплата, това им е.

# 3
  • Мнения: 41 719
Аз не оставям. Ако става дума за закръгляне (дребни стотинки), тогава - да. Но това не е бакшиш.
Не смятам, че в България има правило и съм категорично против налагането на чужди ценности.

# 4
  • София
  • Мнения: 34 788
Още по соц време се оставяше бакшиш, никаква чужда ценност не е. 10-те процента са сравнително нови.
В общия случай оставям, освен ако сервитьорът/сервитьорката не е показал/а чрез отношението си, че не иска.

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 19 492
На кафе не оставям, освен при закръгляне като в по-предния пост. А трябва ли?

# 6
  • Мнения: 41 719
Кафетата имах предвид, на ресторант не ходя често, а когато отида - не плащам аз. Ресторантите в хотели (при екскурзии и почивки) не ги броя - там е платено предварително.

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 19 492
И аз за кафета говоря, в ресторант оставям около 5-6 на сто или малко повече, колкото дойде кръгла сума.

Щото, нали, прието, не защото обичам или уважавам принципа "сещай се" - предпочитам да е регламентирано колко точно да платя. Но тук поне се смята за твърдо прието.

# 8
  • София
  • Мнения: 44 420
Не работя в кафе или ресторант, но дори при нас хората оставят бакшиши.

# 9
  • Мнения: 1 076
На кафе закръглям до левче. На ресторант  около 10% от стойността на сметката.

# 10
  • Мнения: 10 352
Обикновено закръглям сумите, но не се чувствам длъжна да оставям бакшиши.
Ако се случи да ми наглеят или обслужването е догшит, дори стоя и си чакам стотинките ресто.

Сетих се за една история.

Цитат
Тя го попита: По колко ги даваш яйцата, дядо?
Старият ѝ отговори: по 25ст. яйцето.
- Ще взема 5 за левче или си тръгвам.
- Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес.
Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятел на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката, при сметка 42лв, тя остави 50лв и остави рестото.

# 11
  • София
  • Мнения: 18 291
Когато имам повод, ходя в заведения, където се начислява официално сервиз и си оставям това, което се полага, а понякога и отгоре при добро обслужване.
За да пия някъде кафе или да изям набързо една салата, не виждам смисъл да смятам бакшиши. Обичайно закръглям до най-близката кръгла сума, за да не ми връщат дребни пари.
Ако пия кафе за 2,50 или 3,50 лв. - не оставям до 5 лв.
Ако сме се хранили набързо навън семейно в някое "капанче" за 85 лв. - оставяме до 90 или до 100, според това как са ни обслужили.
Ако е кофти обслужването, цепя стотинката.
По заведения в хотели нищо не плащам, защото през целия престой записваме всичко на номера на стаята и плащаме наведнъж при напускане. Обичайно е с карта и се начислява сервиз. Или искам да ми добавят изрично такъв, когато съм доволна.
Все по-често плащам навсякъде с карта.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 13:40 от Fever Ray

# 12
  • Мнения: 934
В кафене закръглям нагоре до близкото левче, в ресторант - малко отгоре. Обикновено закръглям цената на всичко, което съм консумирала нагоре, и то си се събира. Хем се смята и по-лесно, пък аз с математиката съм на Вие.

Ако ми се стори недостатъчно, добавям още - не ми е твърдо правило. Не се ръководя и от проценти. Обаче дори и обслужването да не ми е допаднало, се чувствам неловко да чакам да ми връщат стотинки, или да броя стотинки да оставям точни пари самата аз. Все поне до близкото левче нагоре бих закръглила.

# 13
  • Мнения: 10 352
Защо на теб ти е неудобно да си вземеш собствените пари, а на тях не им е неудобно да се държат зле, или да не предлагат качество?

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 19 492
Е ми няма логика, ама факт. Wink

Общи условия

Активация на акаунт