Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 760
  • 288
  •   2
Отговори
Какъв бакшиш оставя Българинът в днешно време? Познат сервитьор ми е казвал, че хората вече стотинките си броят, като седнат на кафе, та ще ми е интересно да прочета наблюденията най-вече на други сервитьори по въпроса, но пък и всеки може да напише какъв бакшиш оставя, като седне на заведение.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 13:05 от Анонимен

# 1
Златното правило е 10%. При много големи сметки може и малко надолу, при малки пък обратното. При елементарно сервиране (само ти носят кафето и толкоз) може и просто закръгляване на сметката.

# 2
Оставям в кафене 1-2 лева, в ресторант около 5-10 (не правя огромни сметки, за да се налагат по-големи бакшиши и ходя рядко) на доставчици на храна 1-2 лева. Другаде не. Рядко на фризьор да закръгля с 5 лева. Ако съм мнооого доволна - 10, което се е случвало само веднъж досега, често ми се иска даже да си поискам парите обратно (не го правя де, но бакшиш не заслужават)
Правя го, защото съм работила като сервитьорка, знам какво е. Майка ми не оставя принципиално - имат си заплата, това им е.

# 3
Аз не оставям. Ако става дума за закръгляне (дребни стотинки), тогава - да. Но това не е бакшиш.
Не смятам, че в България има правило и съм категорично против налагането на чужди ценности.

# 4
  • София
Още по соц време се оставяше бакшиш, никаква чужда ценност не е. 10-те процента са сравнително нови.
В общия случай оставям, освен ако сервитьорът/сервитьорката не е показал/а чрез отношението си, че не иска.

# 5
  • Пловдив
На кафе не оставям, освен при закръгляне като в по-предния пост. А трябва ли?

# 6
Кафетата имах предвид, на ресторант не ходя често, а когато отида - не плащам аз. Ресторантите в хотели (при екскурзии и почивки) не ги броя - там е платено предварително.

# 7
  • Пловдив
И аз за кафета говоря, в ресторант оставям около 5-6 на сто или малко повече, колкото дойде кръгла сума.

Щото, нали, прието, не защото обичам или уважавам принципа "сещай се" - предпочитам да е регламентирано колко точно да платя. Но тук поне се смята за твърдо прието.

# 8
  • София
Не работя в кафе или ресторант, но дори при нас хората оставят бакшиши.

# 9
На кафе закръглям до левче. На ресторант  около 10% от стойността на сметката.

# 10
Обикновено закръглям сумите, но не се чувствам длъжна да оставям бакшиши.
Ако се случи да ми наглеят или обслужването е догшит, дори стоя и си чакам стотинките ресто.

Сетих се за една история.

Цитат
Тя го попита: По колко ги даваш яйцата, дядо?
Старият ѝ отговори: по 25ст. яйцето.
- Ще взема 5 за левче или си тръгвам.
- Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес.
Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятел на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката, при сметка 42лв, тя остави 50лв и остави рестото.

# 11
  • София
Когато имам повод, ходя в заведения, където се начислява официално сервиз и си оставям това, което се полага, а понякога и отгоре при добро обслужване.
За да пия някъде кафе или да изям набързо една салата, не виждам смисъл да смятам бакшиши. Обичайно закръглям до най-близката кръгла сума, за да не ми връщат дребни пари.
Ако пия кафе за 2,50 или 3,50 лв. - не оставям до 5 лв.
Ако сме се хранили набързо навън семейно в някое "капанче" за 85 лв. - оставяме до 90 или до 100, според това как са ни обслужили.
Ако е кофти обслужването, цепя стотинката.
По заведения в хотели нищо не плащам, защото през целия престой записваме всичко на номера на стаята и плащаме наведнъж при напускане. Обичайно е с карта и се начислява сервиз. Или искам да ми добавят изрично такъв, когато съм доволна.
Все по-често плащам навсякъде с карта.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 13:40 от Fever Ray

# 12
В кафене закръглям нагоре до близкото левче, в ресторант - малко отгоре. Обикновено закръглям цената на всичко, което съм консумирала нагоре, и то си се събира. Хем се смята и по-лесно, пък аз с математиката съм на Вие.

Ако ми се стори недостатъчно, добавям още - не ми е твърдо правило. Не се ръководя и от проценти. Обаче дори и обслужването да не ми е допаднало, се чувствам неловко да чакам да ми връщат стотинки, или да броя стотинки да оставям точни пари самата аз. Все поне до близкото левче нагоре бих закръглила.

# 13
Защо на теб ти е неудобно да си вземеш собствените пари, а на тях не им е неудобно да се държат зле, или да не предлагат качество?

# 14
  • Пловдив
Е ми няма логика, ама факт. Wink

Общи условия

Активация на акаунт