Какъв бакшиш оставя Българинът?

  • 11 768
  • 288
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 9 235
Аз съм почти винаги доволна или много доволна от обслужването. Оставям 10 процента в ресторант. В кафета 1- 2 лв отгоре. В България е прието да се оставя бакшиш, правят ми лошо впечатление тези, които не оставят.

# 46
  • Мнения: 4 813
Изсветляването на ресторантите ще се случи само ако НАП реши. Така както в зората на хилядолетието ги погнаха с проверки и ги принудиха да осигуряват персонала. През 90-те имаше цели семейни ресторанти с доволно количество сервитьори без нито един трудов договор.
Бакшиш оставям, ако обслужването е било добро. Но да си призная честно, леко ме дразни - аз се осигурявам върху целия си доход, пък сервитьорите - на минимална заплата.

# 47
  • Мнения: 1 620
10 % за ресторант и закръглям за кафе. Винаги оставям, освен, ако обслужването е супер зле.
Дразни ме, като сме с голяма компания и всеки оставя пари за сметката си и уж оставя консумация и отгоре за бакшиш, а накрая бакшиша го няма, че се е случвало и да са на минус.

# 48
  • Мнения: 934
О, аз така в една компания го излових един момък какво правеше. Идва сметката и един през друг я вземаме, смятаме си, оставяме пари, и накрая - точно, ама почти до стотинката, дето казваш ти и понякога на минус. И го забелязах, че той редовно взема сметката последен. Явно гледаше колко пари са се събрали, вадеше от общата сума, и додаваше не толкова, колкото е консумирал, ами колко трябват, за да се събере сумата без нищо отгоре. Демек нашите бакшиши му плащаха неговия масраф. Не сме правили сцени някакви, но почнахме да му я даваме първо на него, и така решихме въпроса.

# 49
  • Мнения: 50 778
То има един лаф, че последният или намазва, или доплаща Simple Smile
Но когато сме се събирали съученици почти винаги остават доста излишни пари. Веднъж даже бяха останали толкова, че спешно се обяви "бис" да се допият и доизядат излишните пари.

# 50
  • Мнения: X
О, аз така в една компания го излових един момък какво правеше. Идва сметката и един през друг я вземаме, смятаме си, оставяме пари, и накрая - точно, ама почти до стотинката, дето казваш ти и понякога на минус. И го забелязах, че той редовно взема сметката последен. Явно гледаше колко пари са се събрали, вадеше от общата сума, и додаваше не толкова, колкото е консумирал, ами колко трябват, за да се събере сумата без нищо отгоре. Демек нашите бакшиши му плащаха неговия масраф. Не сме правили сцени някакви, но почнахме да му я даваме първо на него, и така решихме въпроса.
Е той, освен че е гледал сметката, и парите ли е броял? Ужас просто.

# 51
  • Мнения: 50 778
И как може последният да не ги брои преди да плати?

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 19 497
Това е като извадено от темата "Селски номера и пинизи".
Иначе и ние се събирахме миналата седмица, не е имало подобни аварии. Сервитьорът и той се оказа съученик (по случайност, организаторите не знаели, че работи там), който стоя само една година в тоя клас, премести се и не завърши с нас. Естествено, остави му се бакшиш, пък и доволни останахме.

# 53
  • Мнения: 5 309
И аз съм имала подобни случки с такива другари. Хора всякакви, включително и сметкаджии…

# 54
  • Мнения: 10 663
Оставям башиш на фризьор, масажист, маникюрист, понякога на мастор за някакъв дребен ремонт, но вече много рядко оставям в заведение. Изброените от мен професии извършват услуга, за която намирам, че са отделили много повече време за мен отколкото кисел сервитьор, който ми е метнал чиния със салата. Не е като да не посещавам заведения и на много малко места мога да кажа, че обслужването е обслужване. Повечето не си знаят менюто, чакаш ги по сума ти време, за да се появят на хоризонта, а после, за да поръчаш още нещо, трябва сигнална ракета да се пусне. Последно случихме на един сервитьор, който ни принуди да поръчаме всичко накуп - напитки, храна, десерти, защото беше невъзможен за откриване - човекът се скатаваше някъде около бара и си цъкаше телефона. Ами, добре, като дойде сметеката и време за бакшиш, и аз си цъкам в телефона. Ако бяхме двама човека, щяхме да си тръгнем, но с по-голяма компания, вече не ни се занимаваше.
Много добре осъзнавам, че проблемът е в собствениците и мениджърите на заведенията и че хотелиерският и ресторантьорски бизнес е много тъмно сив въпреки хвалбите, че не е така. Но реално това не е мой проблем. Аз съм клиент и решвам как да харча парите си.

# 55
  • Мнения: 7 081
В ресторант оставям 5-10 лв над сметката, освен ако не е много зле. На доставчик на храна 3-5 лв. В такси закръглям. Другаде не се сещам да съм оставяла скоро бакшиши.

# 56
  • Мнения: 1 076
Обикновено ходим в заведения , от които сме останали доволни и като кухня и като отношение към клиента. Затова винаги си давам бакшиш с кеф. Понякога е малко, понякога повече. Аз също работя с клиенти и когато клиента ми остави сума отделно от сумата , която трябва да заплати знам , че е останал доволен. Но при мен има неща , които не съм длъжна да правя и когато го направя се радвам , когато ме оценяват за добре свършена работа.
Била съм свидетел , когато човек от масата на която сме , не оставя бакшиш грам, прави ми лошо впечатление. Знам , че не е задължителен, но .....като , че ли жеста и оценката на клиента се определя от бакшиша

# 57
  • Мнения: 1 011
Оставям бакшиш в заведения - около 10% в ресторант и 2-3 лева в кафе. Като ползвам такси също закръглям. В хотел на камериерките също съм оставяла. Никога не съм оставяла на фризьор или маникюрист, даже не съм се замисляла за това - и двете работят за себе си, не са нает персонал.
Относно заплатите на сервитьори и бармани - имам двама приятели, собственици на заведения, персонала им е на МРЗ+процент от оборота. Особено в едното заведение, много посещавана механа, персонала си докарва заплати доста по-високи от моята, въпреки това винаги оставям бакшиш.

# 58
  • Мнения: 1 174
Аз не оставям. Нито в заведение, нито в ресторант, нито в магазин. Няма да седя и да си чакам жълтите стотинки, но и няма да давам бакшиши.
Заплатата на сервитьора е същата ако не и по-висока от тази на начинаещ юрист, а немалко колеги имат проблеми заради ниското заплащане на специализирания труд, безумното връзкарство и липса на работни места. На тези деца обаче никой не им съчувства както на сервитьорите. Защо? По-лесно ли им е?

Изобщо не приемам, че е грижа на клиента да се грижи за излизането на сектора от сивата икономика. И че това ще стане с бакшиш. Ако се въведе задължителен сервиз сигурно няма и да вляза в заведение, но няма и да плюя тези, които влизат, ползват услугата и плащат. Самата аз не правя проблем за цената в менюто, която не очаквам да е същата като тази на продуктите, които са използвани, обаче подкрепям мненията, изказани преди моето, че цените са достатъчно високи и лично аз смятам, че щом ми искат сумата Х и я плащам, то тя включва и заплатите, и осигуровките, и тока, и водата, и печалбата на заведението и не е моя работа да мисля тези неща.
Мен никой не ме мисли, а съм свободна професия - в очите на някои можело и да не ходя на работа въобще, щото нямам шеф, пък имам пари (от какво ако не ида на работа друг въпрос), а в очите на други - моята работа и тази на колегите и 5 лв не струвала, то само един лист хартия било.

# 59
  • Мнения: 17 116
И за това ли следите другите хора, дали са оставили бакшиш?

Общи условия

Активация на акаунт