Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 14 750
  • 328
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да, това е проблемът, че не винаги може да оторизиран заведението да си удържи определена сума. Явно е законодателен пропуск.
В Рим има 2 типа плащане по заведенията. Едното е за покупка за извън заведението, когато плащаш "чистата" цена. Второто е за обслужване, когато оставаш да се храниш в заведението и тогава има сервиз за персонала, който те обслужва (принципно има разбивка по екстри, заради счетоводната система и точно с цел всяко нещо даже на светло). Бакшиш търсят "под масата" от туристи, иначе опцията е да си впишеш в самия касов колко оставяш за бакшиш, стига да желаеш. И това е за ресторанти и барове, в закусвални и подобни обикновено няма такава опция и не очакват бакшиш, с изкл. на туристическите обекти. Но в тях и храната не е традиционна, и обслужването не е добро обикновено.

# 316
Малко се размиват понятията. Такстата сървиз не е задължително еквивалент на бакшиш. Тя може да отиде при сервитьора, може да отиде при целия персонал на смяна, може и да отиде право в бизнеса и никой от персонала да не я вижда тази такса. Тя си се начислява автоматично и няма какво да избираш да платиш. Повечето модерни ресторанти имат напълно отделно опция за даване на бакшиш, където вече сам избираш искаш ли, не искаш ли и какъв процент.

# 317
Плащам с карта това, което пише на бележката. Бакшиши не давам освен в изключителни случаи. Както съм писала по-рано в темата, обслужването става все по-зле. В момента сме в Рим. Вчера с удоволствие оставих малко повече в един ресторант. Онзи ден, на един мърльо, който ми отказа да зареди за малко телефона на майка ми и донесе хамбургер с майонеза, при положение че три пъти казах, че синът ми е алергичен и не трябва да има майонеза, нищо не оставих, въпреки че яденето беше много вкусно. В бележката пишеше 6 евро сервиз. Сметката беше около 70 евро. Ще видим в България как е обслужването това лято. Може пък да е настъпила космическа промяна в сравнение с миналото лято.

# 318
Малко се размиват понятията. Такстата сървиз не е задължително еквивалент на бакшиш. Тя може да отиде при сервитьора, може да отиде при целия персонал на смяна, може и да отиде право в бизнеса и никой от персонала да не я вижда тази такса. Тя си се начислява автоматично и няма какво да избираш да платиш. Повечето модерни ресторанти имат напълно отделно опция за даване на бакшиш, където вече сам избираш искаш ли, не искаш ли и какъв процент.
Твърдението ти е невярно. Има опция да не платиш...има си специално "бутонче" най-отдолу.

Последна редакция: нд, 19 апр 2026, 23:56 от Moderator3

# 319
Къде в България има твърда такса сървиз, а не опция за бакшиш?

# 320
Ние ходим много по ресторанти в Германия, където живеем, в София и в моя роден град. Никога не ни е ставало нещо друго, освен да сме добре нахранени и обслужени. Такса сервиз съм плащала само в Италия. Бакшиш давам, няма да обеднея от това.

# 321
Аз от много време не съм виждала такса сервиз. Според мен се отказаха, защото ако я има бакшишите секваха тотално.  Сега обаче, след като с навлизането на картите бакшишите пак силно намаляха, може и да я върнат.

# 322
Бакшишите намаляха не заради картите, а заради високите цени.

# 323
Бакшишите намаляха не заради картите, а заради високите цени.

Така е, но и заради картите, понеже не се налага закръгляване нагоре от кумова срама. Ако имаш сметка 18,70 с карта плащаш точно, а в брой даваш 20.

# 324
Това да.
Но и картите не са нещо ново, затова продължавам да смятам, че не са те причината. Поне ние където ходим, картово плащане има от доста време.

# 325
И двете, както казвам. Някога като плащаме с карта оставяхме отделно бакшиш кеш. Сега често не го правим освен ако специално не сме доволни. Тоест комбинирано е, а картата е добро основание.

# 326
Много все още нямат ПОС терминал, въпреки че закона е ясен - заведения с 1 и повече завезди трябва да имат работещ ПОС терминал.
А скапаната връзка, означава само едно нещо - не са си платили за добър интернет.

# 327
Да, това е проблемът, че не винаги може да оторизиран заведението да си удържи определена сума. Явно е законодателен пропуск.
В Рим има 2 типа плащане по заведенията. Едното е за покупка за извън заведението, когато плащаш "чистата" цена. Второто е за обслужване, когато оставаш да се храниш в заведението и тогава има сервиз за персонала, който те обслужва (принципно има разбивка по екстри, заради счетоводната система и точно с цел всяко нещо даже на светло). Бакшиш търсят "под масата" от туристи, иначе опцията е да си впишеш в самия касов колко оставяш за бакшиш, стига да желаеш. И това е за ресторанти и барове, в закусвални и подобни обикновено няма такава опция и не очакват бакшиш, с изкл. на туристическите обекти. Но в тях и храната не е традиционна, и обслужването не е добро обикновено.
В Италия само някои туристи оставят бакшиш.
Затова има коперто, ама някои решават, че искат да дадат отделно бакшиш, тяхна воля.

На места барове и кафенета на централни места няма коперто, но тогава може едно кафето да е 1€ на бара или 1,50€ на масата донесено от сервитьор, с две думи в менюто има два реда цени.

# 328
А вие получавате ли бакшиш, когато си вършите работата? Имам предвид всякакви служители, които са фронт офис.

Общи условия

Активация на акаунт