Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 773
  • 288
  •   1
Отговори
# 270
В някои не, по-скоро само в една единствена.

На прима Виста - Австралия, Япония, Южна Корея, Бразилия, Китай, Нидерландия.
За Австралия ще попитам утре, да не ги занимавам сега рано сутринта.В Нидерландия, конкретно Амстердам и Ротердам спокойно и доволно взимат бакшиши и бармани, и сервитьори.В един рок бар в ЧФ имаше буркан за бакшиши на бара.Никой не се обижда и не отказва.

# 271
Няма нужда да питаш за Австралия. Извън нормите им е, вероятно само в стрийпклуб биха приели бакшиш. Joy

# 272
  • София
В Нидерландия в туристическите обекти някои взимат (често персоналът също са чужденци), а бурканите за стотинки нямат идея на бакшиш.
Аз пиша от личен опит, не от ЕЖК.

# 273
Ние живеем близо до Нидерландия и често пътуваме за уикендите там. Оставяме бакшиш и винаги се приема охотно. Дори не знаех, че не е прието.

# 274
  • София
Е, не те замерят с парите. Виж, в Азия ще се врътнат и ще ти демонстрират обидата си, вкл. ще направят коментар, че явно изглеждат нуждаещи се в очите ти. В Нидерландия просто са наясно как се случват нещата в други страни и не правят проблем, но не е част от културата на местните.

# 275
За коя Азия говориш, че там е 2/3 от населеното на планетата и има десетки страни или няма знамение- в Азия е обидно да се дава бакшиш?

# 276
  • София
Написах по-горе за кои страни става дума. Конкретно за Южна Корея и за Япония, а цитирания коментар е от Ю.К.

# 277
Написах по-горе за кои страни става дума. Конкретно за Южна Корея и за Япония, а цитирания коментар е от Ю.К.
Била съм и в двете страни, оставяхме бакшиши....нито обидени, нито недоволни хора, от това, видях.

# 278
В Нидерландия в туристическите обекти някои взимат (често персоналът също са чужденци), а бурканите за стотинки нямат идея на бакшиш.
Аз пиша от личен опит, не от ЕЖК.
И аз говоря от личен опит.Не знам заведенията доколко се водят ''туристически обект''.Не е като да сме ходили само в ЧФ в столицата.Ротердам отделно.Буркана в рок бара, който споменах се оказа, че е точно за бакшиши.Барманката, местно момиче със смесен произход ни го каза.След края на смяната, делят.За Австралия все още нямам личен опит.Моите хора живеят вече 24г. там.Повече отколкото са живяли в Б-я.На тях им имам доверие, а не на ежк.Днес забравих да попитам, а сега вече са си легнали.

# 279
  • София
Ок, не споря. Няма как да знам къде и с кого сте били.
Специално за Ю.Корея ме изненадва, че са приемали с охота, защото там и от личен опит (цитирах опит да откажа ресто в такси), и от близки, които са там вече над 10 години там го знам, а и от няколко влогърки, които следя и живеят там.
За Япония изрично бях предупредена от местните ни домакини, че няма да изразят обидата си в заведенията, дори ще благодарят, но ще се изложа в очите им при опит да дам бакшиш (извън хотела).
Това, че приемат, е с цел да не обидят чужденеца, но самите те остават с неприятно усещане, че даващият ги е подценил.
Китайка тук ми е обяснявала, че реално това е жестът, който правят у нас в китайските ресторанти с бонбоните, вафлите, ветрилата и дребните подаръци. Да не останат длъжни. Понеже българите даваме бакшиш, те срещу бакшиша дават подарък, за да се отплатят.

Силвър, бурканите с "tips" са за оставащи дребни монети, които клиентите не искат да им дрънкат по джобовете.
И туристически обекти са различните популярни места в големи градове/столици, които се посещават и от туристи.
В кварталните заведения, по селата и т.н. местните специално не оставят. Както написах, когато оставиш, никой няма да ги изхвърли. Предполагам разликата е видима между това да откажеш директно, това да нямаш традиция и това да очакваш по дифолт. Три различни неща са.

# 280
Не бях чувал някой да дава бакшиш баш  в Япония, ама след като май живееш в Америка ти е простено..
И да, взели са го поради причините описани в предния  пост.

# 281
Не бях чувал някой да дава бакшиш баш  в Япония, ама след като май живееш в Америка ти е простено..
И да, взели са го поради причините описани в предния  пост.
Това, че не си чул, не значи, че не съществува: https://www.reddit.com/r/JapanTravelTips/comments/1cyj0nu/tippin … _japan/?rdt=49748

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 13:15 от Titina

# 282
Няма нужда да чувам, защото съм бил многократно  в десетки градове и кръчми.

Аналогично и по-зле е, да не дадеш никакъв бакшиш в кръчма в Америка. Случва се, ама не ти се радват и се води за абсурдно.

# 283
И за двете места ЕЖ ти е казала, опит нямаш. Но пък се изказваш като последна инстанция.

# 284
Значи яз не съм псопедна, но ти си? Така да е, давай бакшиши в Япония и се радвай!

Общи условия

Активация на акаунт