Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 763
  • 288
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Само в хотелите и на местата, където има повече чужденци, иначе нямат практика.

# 256
  • Down south
Добре де, кажете каква е ситуацията в България.

# 257
Ситуацията е, че никога не им е достатъчно.

# 258
Аз лично оставям навсякъде - ресторанти, магазини,кафета, такси, дори и в солариума.
Все пак дълго време съм работила и работя нещо, обвързано главно с това и винаги трябва да съм солидарна.
Според мен всеки трябва да остави според "чергата си". Ако обслужването е добро, получавате внимание, престоят ви е приятен - все пак на повечето места,където бакшишът е фактор, заплатите са доста над ниското ниво и персоналът разчита и го мотивира главно това.

# 259
Сервитьорите и барманите получават съвсем нормални заплати в България, по-високи от много други сектори.

Аз пък, точно защото съм работила с хора, оставям бакшиш само на кадърни хора, които работят с желание. Ако някой ще ми се муси и ще офка, да си намери друга работа и да не очаква бакшиши. Grinning

# 260
Онзи ден оставихме в заведение на самообслужване бакшиш.
Но след онзи случай с недоволния от бакшиша, който на всичкото отгоре се държа през цялото време, все едно, че ние сме му криви, че е на работа, си мисля, че доста сме ги разглезили май сервитьорите в България.

# 261
А как разбирате, че бакшишът е отказан (освен случаят с хръвления бакшиш в басейна)?
В Хепи и в Годзила във Варна почти винати плащам с карта и оставям бакшиша отделно, но сервитьорите никога не ги прибират пред нас, само благодарят и чак като си тръгнем, го взимат докато отсервират масата.

# 262
Аз оставям бакшиш винаги, НО САМО ако насреща си нямам намусена физиономия и има добро отношение. Вирнати носове и надменност не трая. Не ми пука дали ще изпуснат някоя вилица, ще разлеят нещо, това по никакъв начин не ми пречи ако човекът насреща е учтив и усмихнат.
Последно за 90лв сметка оставих 10лв, сервитьорът беше много готин, усмихнат, изтърпя децата. 😀

# 263
  • София
Шокиращо е това с бармана и бакшиша. 4 лв. бакшиш за 2 коктейла - да приемем, че тия буламачи по морето струват по 10 лв бройката, та човекът е оставил 20% бакшиш! Това е много дори за САЩ.

Да, заведенията са се намасрафили с цените, но са вечно пълни - след ковид, по време на ковид, по време на инфлацията, сега в момента, дето няма инфлация... ми ще растат цените. Няма персонал, хора искат да ходят по заведения.... ще растат и още ще растат!

# 264
  • София
Вероятно е била по-голяма сметката, защото той самият е искал да остави повече, но не е имал в брой. Разбирам, че барманът не е бил доволен, но реакцията му е недопустима.
Редица изследвания доказват, че с карта човек се отпуска да харчи повече. Затова не разбирам защо хората от бранша се отнасят негативно. Късогледо ми се струва укриването на данъци да е водещото.

# 265
Вероятно е била по-голяма сметката, защото той самият е искал да остави повече, но не е имал в брой. Разбирам, че барманът не е бил доволен, но реакцията му е недопустима.
Редица изследвания доказват, че с карта човек се отпуска да харчи повече. Затова не разбирам защо хората от бранша се отнасят негативно. Късогледо ми се струва укриването на данъци да е водещото.

Много хора изобщо не мислят за утрешния ден, а само за непосредственото удоволствие, печалба и т.н и допускам, че укриването на данъци може и да е достатъчен мотиватор.

Скрит текст:
Между другото, ако човек или бизнес има над определен процент плащания с карта, това върви с данъчно облекчение.

# 266
Аз нямам никакви съмнение, че всичко се прави в името на укриване на данъци, в този бранш стават и си лягат с тази едничка цел.

# 267
С карта по ще са на кяр, ако сметката е за 1-2-ма души и плати един.
Но ако е голяма група и един плати с карта за всички, а останалите му дадат парите за техните сметки в брой, се получава така, че този, който плаща с картата, ако не е особено щедър, всъщност може да прибере голяма част от бакшиша за сервитьора Simple Smile

# 268
Да, особено сезонните заведения са на принцип "ден година храни" и се опитват да изкарат възможно най-много за трите месеца, в които са отворени.

# 269
  • Melmak
С карта по ще са на кяр, ако сметката е за 1-2-ма души и плати един.
Но ако е голяма група и един плати с карта за всички, а останалите му дадат парите за техните сметки в брой, се получава така, че този, който плаща с картата, ако не е особено щедър, всъщност може да прибере голяма част от бакшиша за сервитьора Simple Smile

Ние сплитваме с револют. Лесно е. А и ако компанията е от приятели, а не случайни хора, не би трябвало бакшиша да се прибере. Може да се уговорят за предварителен % , който да бъде включен или да платят само сметката с карта, а бакшишът да е кеш.

Но да, особено по морето са много тип “ден година храни” или на местния дерибей, който си прави каквото иска. Имаше едно заведение, в което ходехме да пием по нещо вечер на морето. Даваха марката от бара вместо касов бон. Хората масово не забелязват, че това не е касов бон. Оказа се, че заведението си е на някакъв човек, който си е близък с властта. Не му се прави проблем за силна музика, докато на съседното заведение се вика полиция. И двете вдигат еднакъв шум.

Общи условия

Активация на акаунт