Какъв бакшиш оставя Българинът?

  • 11 766
  • 288
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 6 192
Доколкото разбрах, темата не е само за заведения за хранене. Аз също работя с клиенти в дадена област. Смятам (и не само аз, колегите и висшестоящите - също), че се справям добре. Получавам заплата и нищо допълнително, което намирам за съвсем нормално. Ако клиентът действително е доволен, за мен е по-приятно да го изрази с отношение, а не с нещо материално. И да не си помислите, че получавам някаква умопомрачителна заплата, та затова материалното не ме вълнува. Не, съвсем стандартна е за малък град.

# 31
  • Мнения: 50 778
Рядко оставям бакшиши, много ме дразнят. Не стига, че всичко е много скъпо, ами и още да давам. И аз работя с пари и клиенти, никой не ми оставя. Защо сервитьорът е толкова специален? Не е ли на заплата?
На мед сестрата оставяте ли левче, че ви е била инжекцията?

Обикновено на МРЗ или малко повече. Парите си правят от бакшиши. Лошото е, че цените в ресторантите се вдигнаха прекалено. Мога да си позволя, но не ми харесва и разредих. Но когато ходя оставям, но вече май не гоня десетте процента, а снижих летвата. Което значи, че го отнасят сервитьорите, понеже шефовете им са надули цените. Но, такъв е животът.

# 32
  • Melmak
  • Мнения: 8 794
Аз оставям. Не съм работила като сервитьорка и не е от солидарност, просто така е прието в бг.

Ако съм на кафе и сметката е 10 лв, ще оставя нещо дребно отгоре. Уикендите се събираме в едно кафене до нас и сме голяма компания. Всеки си смята колко е консумирал и слага отгоре 2-3 лв.

Ако сме на ресторант пак оставям и гледам да вървя около 10%. Ако нещо има проблем с обслужването не оставям. Ако сме голяма компания и правим голяма сметка за цяла вечер оставяме повечко бакшиш.

Като цяло сервитьорите са на мрз.

Бях в Испания сега, там не е прието да се оставя и не очакват. Плащах с карта навсякъде колкото ми е сметката и не съм оставяла, но там така е прието.

# 33
  • София
  • Мнения: 4 653
Ами нали не трябваше да са на МРЗ - изсветляването на сектора вървеше с намаленото ДДС.
Признавам си, че заради такива предствители на бранша като Алибегов, започнах да съм по-критична. Оставям голям бакшиш само ако наистина ми е харесало, а не както преди стандартните 10%.

# 34
  • Мнения: 2 001
И аз оставям само ако ми хареса обслужването. 2 - 3 лв в кафе, в ресторант десетина /+ процента от сметката и "едно питие за готвача", ако ми е харесала кухнята. В таксита закръглям, ако пътуването е било ок. По бензиностанции, в хотели, на "разкрасителни" процедури и прочие, също оставям бакшиш, но ако нещо не ми хареса, навсякъде седя и си чакам и жълтите стотинки. Бакшиша е дар за добре свършена работа, не е задължителен.

# 35
  • Мнения: 5 309
Има държави, в които е задължителен и е повече от 10%.
За фризьор/маникюр също оставям бакшиш, но и двамата от години се грижат за мен.

# 36
  • София
  • Мнения: 4 653
Има държави, в които е задължителен и е повече от 10%.
За фризьор/маникюр също оставям бакшиш, но и двамата от години се грижат за мен.
Може, но тук коментираме как е у нас и според създателя на темата става въпрос за сервитьорите.
Моят фризьор си има фирма и е отказвал бакшиш, на маникюристката давам.

# 37
  • Мнения: 5 309
Досега бакшиш не ми е отказван, макар че и моя фризьор има фирма (иначе как?!). Когато е даден дискретно, с общата дължима сума, няма как да бъде върнат. При плащане с карта не знам дали може да се плати допълнително през ПОС в България, обикновено машината изписва процент на бакшиша, който искаме да оставим и се добавя към общата сума.

# 38
  • София
  • Мнения: 4 653
Приеми, че ми е фризьор от над 20г.  и сме на ниво приятелски отношения.
П.П. Някои са наети лица, не е задължително всеки в този бранш да си прави фирма. В ресторант са ми отказавали плащане на бакшиш с ПОС, макар че това в други страни е възможно.

# 39
  • Melmak
  • Мнения: 8 794
Ами нали не трябваше да са на МРЗ - изсветляването на сектора вървеше с намаленото ДДС.
Признавам си, че заради такива предствители на бранша като Алибегов, започнах да съм по-критична. Оставям голям бакшиш само ако наистина ми е харесало, а не както преди стандартните 10%.

Какво значи, че не е трябвало да са на мрз? В много държави, където е прието да има бакшиш, служителите са на минимална дневна ставка. Идеята е да докарват от бакшиши, в сащ е така. Разбирам, че не сме сащ, но тук имаме култура да оставяме бакшиш.

Съгласна съм, че Алибегов е много неприятна личност, но той не е притежател на всяко едно заведение в София. Сигурна съм, че много от колегите му ресторантьори също не го харесват, за това не бива всички да са в общ знаменател. Вече в много заведения питат дали да включат сервиз в сметката и той да фигурира в касовата бележка, също може да се плати и чрез пос.

Аз често плащам с пос, не обичам да нося кеш и избягвам заведения, които нямат тази опция. Съответно понякога кеш оставям само бакшиша.

# 40
  • София
  • Мнения: 4 653
Означава, че поеха ангажимент да не са на МРЗ, ако им запазят  9% ДДС.
Бакшиш оставям, просто съм станала по- придирчива. Алибегов е представител на бранша и изразява техните позиции, не съм чула някой от тях да е на друго мнение. Simple Smile

# 41
  • Melmak
  • Мнения: 8 794
Алибегов е представител, но реално никой не пуска допитване до всеки ресторантьор. Противен е много, съгласна съм. И на мен не ми е приятен изобщо. С 9% ддс няма да направят заплатите по-високи. Много проблеми има бранша и най-вече това, че са в сивия сектор. Реално готвачите не са на минималната заплата за длъжността, но на толкова ги водят.

И това пак няма общо с културата на бакшиша. Според мен в България е прието. И в други държави също, но това предполагам е всеизвестен факт.

# 42
  • Мнения: 14 672
Ако съм доволна, 10%. Ако не - нищо.
Подбирам си заведенията и затова обикновено съм доволна.

# 43
  • София
  • Мнения: 18 293
А има държави, в които дори е обидно да оставиш бакшиш.

# 44
  • Мнения: 17 116
Ако си редовен клиент трябва да оставяш, да, иначе току някой недооценен ти плюл в чашата. Доброто отношение е само с пари иначе те гледат накриво как ти имаш пък те не, ааа ма ха! Култура си е, и колкото си по-културен толкова по-голяма банкнота оставяш, кой ще ти се занимава с някакви си проценти.

Общи условия

Активация на акаунт