Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 789
  • 288
  •   1
Отговори
# 15
В ресторант оставям поне 10%, когато сметката е малка (кафе и бутилка вода например) гледам да закръглят до лев-два.
Ако обслужването е лошо - и аз съм лоша и не оставям нищо.

# 16
Зависи от сервитьора, някои знаят как да си заслужат бакшиша, но са твърде малко, което автоматично означава, че услугата не е на ниво.

# 17
За кафе и вода бакшиш няма да оставя, макс до левчето. В ресторант на сумата до 5 или 10 лв., т.е. ако е 46,50, ще закръгля до 50, ако е 41,20, до 45 лв. Ако не ми хареса обслужването, изобщо няма да оставя бакшиш. Още повече, че цените в ресторантите в момента са уау!!!

# 18
Рядко оставям бакшиши, много ме дразнят. Не стига, че всичко е много скъпо, ами и още да давам. И аз работя с пари и клиенти, никой не ми оставя. Защо сервитьорът е толкова специален? Не е ли на заплата?
На мед сестрата оставяте ли левче, че ви е била инжекцията?

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 14:59 от Velma125

# 19
И аз закръглям до лев-два в кафене и в ресторант до 5 или 10. Ако не ми е харесало обслужването, няма да оставя, а ако много ми хареса - може и малко повече. Но ме дразни практиката някои сервитьори сами да си закръглят.

# 20
Винаги оставям. Ако ми хареса обслужването оставям повече. Когато ме гледат враждебно все едно у тях съм дошла да ям и ги безпокоя - просто закръглям сметката с 1-2 лева отгоре.

# 21
Оставям бакшиш в ресторант и на шофьори. Около 10-15%. Аз съм пич отначало и те с мен също.
Не ходя по козметични салони или други места, на които се предполага такъв жест.

# 22
И аз обикновено си закръглям, докато си смятам сметката, че обикновено си я поделяме с приятелки или колежки, ама признавам си, че много рядко оставям повече от лев-два бакшиш. И на мен ми трябват пари все пак, с тия заплати и тая инфлация пък съвсем. Сега ако другите решат да се правят на баровци и да оставят повече, ща - не ща и аз давам.
И мен ме дразни това, сами да си закръглят, може пък човекът да си е наприл сметката така, че тези лев-два да му трябват, например за автобус. Който иска, ще остави, това сами да си закръглят не е редно според мен.
И аз работя с пари, има хора, които стоят и си чакат и жълтите стотинки, има и такива дето ни ресто, ни касова бележка искат.

# 23
  • Down south
Посещавайки България, аз я карам по тукашeн начин от 15% до 25%

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 20:42 от Daylily

# 24
Гледам да оставям бакшиш поне 10%. Но ако обслужването не ми харесва, което се случва доста рядко, не се чувствам длъжна да оставям пари отгоре.

# 25
  • Пловдив
В кафе оставям в зависимост от сметката, ако съм пила кафе и сок и сметката е  8 лв., оставям 10. В такси закръглям до цял лев например 7,20 сметка, оставям 8 лева. Последно в ресторант сметката ни беше 272-3 лева, оставихме 300. Бакшиша в България е още от османско време.

# 26
Никога никъде не оставям бакшиш. Човекът, който ме обслужва, не ми прави лична услуга, че да показвам някакво специално отношение. Просто върши работа, за която така или иначе получава съответното заплащане.

# 27
Аз оставям бакшиш според обслужването. За жалост в повечето случаи оставям малко, защото отношението към клиента е под всякаква критика. Много рядко попадам на места, където с удоволствие оставям бакшиш.

# 28
Не оставям бакшиш. През последните години обслужването по ресторанти и хотели в България (и не само) стърже дъното. Миналата година оставих бакшиш на момчето, което използвахме за водач  из Родопите - беше изключителен професионалист, показа ни прекрасни неща и ни разказа интересни факти, че даже и за фотограф го използвахме. С кеф му оставих повече от това, за което се бяхме договорили и което не беше малко. В ресторантите и хотелите така и така ме гледат накриво, а не дай си боже да поискаш нещо от тях. Като не им оставя бакшиш, тъкмо имат основание.

Сетих, че и в такситата оставям бакшиш, но ползвам рядко, само от/до летището и обикновено имаме много багаж: три куфара, раници и клетка с куче.

# 29
Затова обичам да си давам с кеф парите в Гърция. Обслужват те все едно си едниственият им и последен клиент....

Тук ти мятат чиниите, все едно на прасетата хвърлят, после се чудят защо не си доволен.

Общи условия

Активация на акаунт