Какъв бакшиш оставя Българинът?

  • 11 810
  • 288
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 18 332
Още повече, че при добавянето на сервиз - после той се дели между целия персонал. Иначе се получава, че готвачът и миячът, благодарение на които си ял вкусна храна в чисти съдове не получават нищо, а даваш само на този, който реално единствено ти е донесъл чинията от шублера/паса до масата и обратно.

# 91
  • Melmak
  • Мнения: 8 810
Още повече, че при добавянето на сервиз - после той се дели между целия персонал. Иначе се получава, че готвачът и миячът, благодарение на които си ял вкусна храна в чисти съдове не получават нищо, а даваш само на този, който реално единствено ти е донесъл чинията от шублера/паса до масата и обратно.

Абсолютно си права. Макар в някои заведения в чужбина, където мои приятели са били сервитьори са ми казвали, че бакшишите се пускат в кутия от всички и се делят между колегите и в кухнята. Нормално, ако ми сервират салата с косъм (в бг ми се случва редовно, не знам какъв е тоя късмет) сервитьорът не е виновен грам, че някой в кухнята е без боне. Обаче остава горчив вкус от отношението. Същото и ако е вкусно.

Като цяло за адвокатите, понеже се спомена по-рано, аз на моите също им пращам понякога вино и бонбони. За Коледа им пратих, не виждам как ги подкупвам. Хората културно благодариха, изпратих ги с куриер, за да не ги ангажирам да се срещаме. Исках да направя жест, наясно съм, че сме с бизнес отношения - те вършат работа, аз им плащам. Но това е жест към тях, защото все пак сме и хора, проява на елементарно уважение е, защото човек като работи със сърце винаги дава всичко от себе си. А некадърници има във всяка сфера, ако попаднеш на такъв, ще ти съсипе нервите.

# 92
  • Мнения: 5 309
Приемам, че бакшишът, както и кошницата с разни хубави неща в края на годината е израз на благодарност и уважение.

# 93
  • Мнения: 10 665
Работещите професии, при които разчитат на бакшиш, за да си докарат желания от тях месечен доход, следва да полагат някакви усилия, за да го получат. А, не че като е сервитьор и по дифолт трябва да му се оставя нещо отгоре. Да, в Щатите 20 процента не са под въпрос, но мениджърите си слеедят обслужването и хората наистина гледат да ти е приятно.

# 94
  • Мнения: 6 196
Пак повтарям, никога никъде не давам бакшиш. Нито бих приела, ако ми предложат. Може да съм крайна, но за мен това е вид корупция и е неприемливо.

Има разлика между корупция и бакшиш. И тя е доста голяма. Не знам как корумпираш сервитьорката с 2 лв отгоре над сметката?

Аз също като фивър, харесвам практиката на италианците да включват такса сервиз на всеки гост на ресторанта. Така е някак честно и е ок.
Аз съм на принципа, че съответният служител извършва дейност, за която получава заплащане от работодателя си, затова не е необходимо нищо допълнително. Това са моите разбирания.

# 95
  • Melmak
  • Мнения: 8 810
Въпросът е в културата на бакшиша. Като не оставиш (там, където е прието) е все едно не ти е харесало нещо. В САЩ примерно би било проява на много лош вкус.
Дори там сервитьори и бармани са на минимална ставка, защото имат бакшиши и се очаква да получават такива.

В сферата на тези услуги е така. Не във всяка държава, разбира се. Но в България, мисля, е прието да се оставя.

# 96
  • Мнения: 5 309
В Щатите дори да си вземеш пицата to go в кутия, при плащането пос-терминалът те пита колко % бакшиш искаш да оставиш - 5,10,20% или по лична преценка да въведеш сума.
И тъй като съм българка оставям винаги поне 10% (правя тази уговорка, тъй като ме скастриха, че се пише за България конкретно, макар че темата е “Какъв бакшиш оставя Българинът?”, без да се уточнява къде…)
Сега се сещам, че когато майка ми пътува ползва wheel chair към билета си и е прието да се дава малък бакшиш (5-10$) на асистента. Когато е летяла през Истанбул дори ми каза, че й правят жест с ръка, когато я оставят на гейта - искат си бакшиша 😀.

# 97
  • Мнения: 6 196
Въпросът е в културата на бакшиша. Като не оставиш (там, където е прието) е все едно не ти е харесало нещо. В САЩ примерно би било проява на много лош вкус.
Дори там сервитьори и бармани са на минимална ставка, защото имат бакшиши и се очаква да получават такива.

В сферата на тези услуги е така. Не във всяка държава, разбира се. Но в България, мисля, е прието да се оставя.
Не мисля, че в България има установено правило. За САЩ съм чувала, че е едва ли не задължително. Също са ми казвали, че в Гърция например имало такса за обслужване. Така наречената култура на бакшиша аз лично не я разбирам. Служителят не прави нещо специално за мен, просто извършва дейност, която му влиза в служебните задължения. Плащам толкова, колкото е според ценоразписа. Така е приемливо за мен. Аз не очаквам да ми направят отстъпка от обявената цена, защо те да очакват да платя допълнително?

# 98
  • Melmak
  • Мнения: 8 810
Ами точно заради културата. Не може да се каже, че в България я няма. Напротив, има я. Това, че някои не я спазват, е друг въпрос.
Иначе, да, в Щатите се оставя и хората не се замислят дали да го направят. В Турция винаги оставяме, в Италия има coperto, включено е в сметката според броя клиенти и искаш, не искаш го плащаш.
В Испания не се очаква бакшиш, на туристическите места някои туристи оставят според културата в тяхната си страна.

Тук в България също съм виждала в някои менюта да си пише, че автоматично се начислява бакшиш в размер на 10%. Но е упоменато.

Иначе това, че не разбираш дадена порядка, не означава, че тя не съществува.

# 99
  • Мнения: 55
Като семейство, което работи в туризма, ние винаги оставяме 20%. В България, за съжаление, няма култура на бакшиша и като чета тази тема ми става тъжно, защото все си мисля че нещата се променят. Лично моят най-голям бакшиш е бил 50 евро неколкократно и веднъж 50 долара.

# 100
  • Мнения: 17 116
В България, за съжаление, няма култура на бакшиша и като чета тази тема ми става тъжно
Защо да е тъжно, в много развити европейски държави не се оставя бакшиш. По-голяма култура е да си платиш добре на персонала, а не да чакаш клиента да ти ги издържа. Тъжното е да гледаш недоволен персонал който се чувства недооценен, тъжно е и да си плащаш отгоре за доброто обслужване.

# 101
  • Мнения: 55
Чак пък да ги издържа...Някои хора ще продължат да се чудят защо в съседната хотелска стая чаршафите се сменят всеки ден, а на мен не. Нужно е съвсем малко, за да ти се обърне внимание, но някои хора цял живот си мислят, че си им длъжен.

# 102
  • Мнения: 4 817
В Щатите сервитьорите получават малко над 2 долара на час. Затова разчитат на бакшиши и не могат да си позволят лошо обслужване.
За мен това е някакъв парадокс, клиентите да плащат заплатата на персонала ти, а ти да минаваш с едни нищо и никакви два долара на час.

# 103
  • Melmak
  • Мнения: 8 810
Не са с 2 долара на час! Какви са тези 2$? Малка ставка им плащат, но 2$!?

# 104
  • Мнения: 10 352
Дори на китайчетата плащат повече от 2$ на час, започнахте свободните съчинения.
Аз мисля, че са ми длъжни, щом си плащам храната, кафето, престоя и тн...

Общи условия

Активация на акаунт