Какъв бакшиш оставя Българинът?

  • 11 813
  • 288
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 18 335
И аз не поръчвам храна отвън, но съм сигурна, че има такса доставка. По същата аналогия има и такса за доставка от куриерските фирми, вкл. за плащане с карта добавят и още една такса за банков превод.

# 76
  • Мнения: 1 623
Лекарите не са обслужващ персонал, че да им се дават бакшиши за добро обслужване. Мега странна е тази привичка.

Лекарите обслужват хора. Просто услугата е здравна. Аз също съм давала бакшиш на зъболекаря си. Занимава се с мен един час и не ме боля. Пот му капеше от челото.

Кой както го чувства.

# 77
  • София
  • Мнения: 3 432
За доставка на храна ползвам Глово, там има опция преди плащането да включиш бакшиш. Хепи също имат такава когато плащаш с карта при поръчката.
На доставчици оставям максимум 2-3 лв, и то ако таксата за доставка не е много висока.
При фризьор/козметик закръглям с по 5 лв когато може и съм доволна, а в ресторанти гледаме да е около 10%. Не че ходим много, но лошо обслужване, сърдити и тн скоро не съм попадала, все са любезни хората. Не е като да ходим в някакви уау ресторанти, в квартала основно или когато пътуваме са ми впечатленията.
На лекар, адвокат, учител не знам и как точно да оставя, срам ме е и мисля че би било по-скоро обидно. За повече от преглед винаги плащам избор на екип, мисля че и до тях достигат.

# 78
  • Мнения: 7 151
Избора на екип си е лично за тях, за екипа,но им го облагали с данък.И сумата не отива само при лекаря, а се дава и на екипа.
В ресторанта не си ли плащаш сметката, че оставяш бакшиш?
С какво сервитьора е по- заслужил от лекаря?

# 79
  • Мнения: 7 349
Като използваме приложение обикновено плащаме с карта и отделно даваме бакшиш като дойде куриерът. Има такса за доставка в повечето случаи, но бакшишът го смятам като нещо отделно.
По-големи бакшиши оставяме или при по-големи сметки (дали на заведение, дали храна за вкъщи), или като сме на заведение и обслужването е на ниво. Ако обслужването не ни хареса (на заведение не помня да се е случвало, но понякога твърде много се бавят куриерите без дори да се извинят или да дадат уважителна причина), бакшиш не смятам, че е ок да се оставя. Мъжът ми пък е ЗА винаги да остави поне малко.
Намирам най-малкото за невъзпитано никога да не даваш бакшиш. Едва ли все попадаш на кофти обслужване. И да - не трябва да е моя грижа каква заплата получава един куриер или сервитьор, но хората по някаква причина винаги са супер мили с мен и ми правят добро впечатление. Или имам късмет да попадам на готини хора, или ги предразполагам - не знам.

Да давам пари отделно на лекар смятам, че е порочна практика. По време на бременността бях на най-много прегледи и то в частен медицински център. Там беше моята гинеколожка. За всеки преглед давах не малко пари, но по каналния ред. Толкова струваха - толкова давах. Гинеколожката ми е прекрасна, бих я препоръчала на всяка жена. Раждах с избор на екип, за да съм точно при нея, имах й доверие. Не съжалявам за избора си - жената е прекрасен човек и уникален професионалист. След раждането й занесох скъпи алкохол и бонбони. Да, клиширано, но не си представям да й бях дала пари на ръка. Не смятам, че ми се е обидила, а и не прилича на човек, който чака "подкупи".

# 80
  • Мнения: 6 196
Пак повтарям, никога никъде не давам бакшиш. Нито бих приела, ако ми предложат. Може да съм крайна, но за мен това е вид корупция и е неприемливо.

# 81
  • Мнения: 5 309
Бакшишът е вид комплимент за добре свършена работа, няма как да бъде корупция.
Bell_87, винаги ли изчаквате рестото до стотинка в ресторант/кафене или плащате с карта?

# 82
  • Мнения: X
Работила съм като сервитьорка в студентстките си години в чужбина. Тогава имаше хора, които очакваха да им върнеш до цент. Колко изненадани останаха обаче като разбраха, че на нас ни се плаща нещо символично в зависимост от оборота и ако падне някой бакшиш. За мен този период беше период на лишения и тъй като не мога да знам политиката на всяко отделно заведение, винаги оставям дори и символичен бакшиш в зависимост какво съм консумирала и дали съм доволна от обслужването. В повечето случаи попадаме на мили и усмихнати сервитьори, които стоически понасят и детето ни с неговите закачки. Пък за едното кафе ако е - никой не ме кара насила да го пия навън. Като ще си правя кефа, си плащам за него.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 15:22 от Анонимен

# 83
  • Мнения: 7 349
Мъжът ми като ученик и студент е работил сезонни работи. Било е ниско заплащането и е разчитал на бакшиши. Затова и сега е ЗА оставянето на бакшиш дори и като не е съвсем доволен.
Аз не съм работила такива неща, но бих се почувствала неловко, ако не оставя поне нещо отгоре на сметката.

# 84
  • София
  • Мнения: 18 335
Аз изключително много оценявам италианската практика на заведенията. Когато взимаш за навън или за у дома, цената е по-ниска. Когато консумираш на място и ползваш сервиз, цената е по-висока. И двете се плащат на каса и парите не минават през сервитьорите, но пък те често са сърдити (по бг стандарти). Wink

# 85
  • Мнения: 6 196
Бакшишът е вид комплимент за добре свършена работа, няма как да бъде корупция.
Bell_87, винаги ли изчаквате рестото до стотинка в ресторант/кафене или плащате с карта?
Мисля, че всеки има право да има свои разбирания. За мен, както отбелязах, това е вид корупция.
В заведение за хранене/пиене плащам винаги в брой. Дори не питам дали има друга възможност. И, да, чакам си рестото. При фризьор - също. В момента не се сещам да използвам други услуги. Ако все пак има такива, действам по същия начин. Отново ще го напиша, аз също обслужвам клиенти. Макар и рядко, случвало се е някой да ми предложи нещо допълнително. Винаги категорично отказвам. Не твърдя, че всички трябва да правят като мен. Водя се от собствените си разбирания.

# 86
  • София
  • Мнения: 3 432
Избора на екип си е лично за тях, за екипа,но им го облагали с данък.И сумата не отива само при лекаря, а се дава и на екипа.
В ресторанта не си ли плащаш сметката, че оставяш бакшиш?
С какво сервитьора е по- заслужил от лекаря?
Няма по-заслужил. Не знам защо изобщо се противопоставят различните професии.
Лекарите, сестрите, анестезиолога, всички се грижат за пациента, ходиш ли да им даваш пари поотделно? Като си платя манипулацията (аз, фонд или касата все тая), после си платя и избора на екип, как това е по-малко от оставянето на 10-15-20 лв в ресторант?
Данъците ли? Всички ги плащаме и всички трябва да ги плащаме за целите си доходи. Не работя в НАП че да следя кой какво, но ако има регламентиран начин на плащане, естествено че ще го предпочета, въпрос на самосъзнание е.

# 87
  • Варна
  • Мнения: 1 142
Нямам определен бюджет за бакшиш, колкото толкова.
Хапвам и пия кафе в заведения, които не се водят луксозни и когато ми донесат ( примерно) пилешка пържола с 4 резена картоф за 28лв. не чувствам нужда да оставям голям бакши, заради вече завишената цена. Все пак и аз отделям часове от живота си, за да изкарам едни пари на работа. Никой не ми дава бакшиш, освен кутия бонбони веднъж в месеца.

Оставям 2-3лева отгоре на таксиметровия шофьор, защото ме е върнал цяла в нас посред нощ и е карал внимателно.
Дразня се като нахално ми просят бакшиш като ми връчат таблет с опции бакшиш ( или в онлайн поръчки ).

Инфлацията и заплатите не са равностойни, за да има в българия 10-15-25 % задължителни бакшиши.


В последния ресторант, в който бях ми бяха прегорили пържолата и  зеленчуците, сервитьорката ни носеше чужди гозби и беше надписала в сметката неща, които не сме консумирали. Пълна трагедия беше ресторанта.

# 88
  • Мнения: 17 116
Лекарите, сестрите, анестезиолога, всички се грижат за пациента, ходиш ли да им даваш пари поотделно?
Някои ходят, да. Анестезиолозите едно време си искаха, защото повечето хора не се сещаха за тях. После на сестрите за да обръщат внимание на пациента иначе се считаше че те зарязват в стаята и нищо. Въобще всичко това е породено от страха че няма да те обслужат добре ако не дадеш в джобче, и понеже всеки се учи само от ЕЖК, така си продължава традицията, на принципа "аз така съм чул".

# 89
  • Melmak
  • Мнения: 8 812
Пак повтарям, никога никъде не давам бакшиш. Нито бих приела, ако ми предложат. Може да съм крайна, но за мен това е вид корупция и е неприемливо.

Има разлика между корупция и бакшиш. И тя е доста голяма. Не знам как корумпираш сервитьорката с 2 лв отгоре над сметката?

Аз също като фивър, харесвам практиката на италианците да включват такса сервиз на всеки гост на ресторанта. Така е някак честно и е ок.

Общи условия

Активация на акаунт