Подправки в саксии 4-та тема

• 9 053
  • 206
  •   1
Отговори
# 135
nikidim, направо си вземи нова пръст. Аз бях взела пръст от Джъмбо, преди 2,3 години за да сменя пръстта на цветята. Лошото е, че тя се оказа необезпаразитена. Напълнихме се с мушички. Какви ли не трикове прилагах и канела и клечки от кибрит, сода, какво ли не слагах. Накрая купих нова пръст и смених отново пръстта. Вече само от агромагазин купувам. Има специална за разсади, има и за по- големи растения. Не рискувам от други магазини.

# 136
Ами уж заради това взех и аз от агромагазин. Ей тази е

За тези, които са навън ще я подменя понатам като ги разсадя. Иначе вече взех нова. Да видим как ще е 🤞. Ще видя и какви са тези жълти лепенки. Мен ме съмнява, че проблема дойде от номер 3, защото в плика си е яко мокра. В едната стая успях да ги уморя само с канела и клечки.

# 137
според мен е хубаво много да се внимава да не е от компост

# 138
  • София
Тази почва трябва да е хубава, има си кокос, гледам и перлит са писали че има. Но нормално трябва да е леко влажна, но не и мокра, значи нещо е компрометирана. За да не я изхвърляте, смесете я с обикновена пръст и за подхранване на някое или няколко дръвчета  Blush

# 139
  • Mostly in my mind
Хоп и аз при вас.
В събота бях на една работилница за засаждане на подправки от семена. Занесох си вкъщи магданоз, копър и босилек. В пластмасови кутии,както се вижда по-долу. Казаха да стоят затворени с капака, докато поникнат и всеки ден да се полива. Предполагам да се постигне ефект на оранжерия. Днес вече си имам показани семена Heart
Обаче от тук нататък не казаха какво да правим Stuck Out Tongue Winking Eye трябва ли капакът да стои отворен вече?
Може би като порастнат  още да ги преместя в по-голяма саксия? Мога ли 3те да са в едно сандъче примерно?

# 140
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Капаците ги дръж затворени още малко, та те едва са ти поникнали.
Другото зависи от това какво искаш. Дали ще ги гледаш като микро растения за салити или поръсване на готови ястия, или искаш да си ги отглеждаш като големи растения, от които да си береш листна маса.
Има растения, които не се понасят с други в една саксия/сандъче, така че е по-добре да ги отглеждаш по отделно.

# 141
  • Mostly in my mind
Второто. Simple Smile

# 142
В такъв случай е много рано да мислиш за разсаждане. Трябва да станат високи поне около 7-8 см и да имат развити по 2-3 листенца за да ги прехвърляш там, където ще виреят окончателно.
Капаците на кутиите ги отвори окончателно когато връхчетата им почти почнат да ги опират.
Допълнила съм си предния пост с още едно изречение, виж го.

Дано и Exter се включи със съвет.

# 143
  • Mostly in my mind
Многоблагодаря за съветите, профи. Изключително полезни са! А как стои въпросът с поливането? В момента почвата е доста влажна,нужно ли е всеки ден да се поливат?

# 144
Ако кутиите стоят затворени - не, за да не почнат да загниват. Следи почвата да е влажна, но не мокра.
И прочети съветите, които Exter дава тук в темата, а и в предната тема, през линка в първи пост на първа страница.

# 145
  • София
Може да ги откриете през деня, те вече са поникнали, а ми се вижда доста влажно, може би заради парниковия ефект. Дръжте ги на топло и внимавайте с поливането. Достатъчно на този етап е леко оросяване сутрин.
До капака ще стигнат по-бавно, защото кутията и капака са прозрачни и не е нужно да търсят светлина, а за издължаването им е нужна тъмнина.
Аз не бих ги смесвал, ако можете да ги отглеждате отделно е по-добре Blush

При мен босилека почти го изядох, само от тъмния остана, а ментата чака жегите Blush

# 146
  • Mostly in my mind
Благодаря!

# 147
  • In transit
Лолита, добре дошла. За следващия път само да знаеш, не ги поливай всеки ден, след като са затворени. Ще загният и може да ти мухляса почвата. Остави ги сега отворени и да позасъхне леко почвата. Може с пулверизатор да ги пръскаш за някой ден, след като засъхне.

# 148
  • Mostly in my mind
Благодаря, Мики. Наистина май прекалих с поливането...дано не е пагубно, но така казаха. всеки ден поливане...
иначе не е влажна почвата. чисто мокра си е. ще отворя капаците.

# 149
  • София
Опитай да ги наклониш леко да се изцедят от единия ъгъл, но внимавай да не се обърне почвата. Само леко накланяне, колкото ако има повече да се събере в тесния ъгъл. Колкото и да се изцеди, все е добре. Ако пък нищо не пусне, още по-добре, значи не е чак толкова напоено Blush

Общи условия

Активация на акаунт