Подправки в саксии 4-та тема

  • 8 456
  • 206
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 11 324
Лолита, ако са ти останали семена, направо ги сложи навън в сандъче/саксия. Да не са прекалено нагъсто. Леко ги посипи с почва , полей с пръскане да не се разместят много. Сложи найлон над тях и изчакай, докато покълнат, както сега. След това, поливай умерено и внимателно. Магданозът и копърът не обичат пресаждане, прихващат се малка част. Магданозът покълва по-бавно, имай предвид, че първата година дава листа, на втората цъфти и прави семена. Т.е. всяка година трябва да се подзажда, за да имаш редовно. Като се поразвие, е добре да го разредиш малко, за да има пространство. Извадените може да опиташ да разсадиш на друго място. Трябва да го изчакаш да поотрасне, за да започнеш да си режеш листа, винаги режеш външнита, вътрешните в розетката ще порастнат тепърва.
Моят магданоз си кара цяла зима навън в сандъче.

Ако нямаш семена, просто си купи пакетчета.
Каквото не ти е ясно, питай.

ПС А тази работилница за засаждане на подправки от семена, направо ми звучи като будалкане на хората за пари.

ППС Аз бих опитала много внимателно да прехвърля почвата с покълналите семена да стане като горен слой на сандъче. Сега коренчаетата  са съвсем миниатюрни, вероятността да се повредят е малка и ще се развият в почвата на сандъчето.
Сигурна съм, че покълналите в кутията са от босилека. Магданозът и копърът надали са покълнали толкова бързо. Тях направо бих ги прехвърлила без да се замислям - горната част на почвата да остане пак горна.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 14:52 от Diorela

# 151
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 853
Копърът, ей сега го гледах, и той е покълнал. Ще пусна снимка по-късно, че сега съм от компа.
Значи според теб, директно да ги слагам както са в сандъче голямо.

# 152
  • Мнения: 11 324
Аз така бих постъпила. В тези кутии е като за микрохрана.

Гледай и в тази тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1340847.msg49583374#new

# 153
  • Мнения: 202
Здравейте,

Дали копъра и босилека от снимките по-долу имат нужда от пресаждане /ако да - кога е най-подходящия момент/ или мога да ги оставя да се развиват така, както са си?

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 20:36 от bubanka

# 154
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Тутанкамон, нямат нужда. Върни се малко по-нагоре да прочетеш, Диорела беше писала за копъра, че не търпи пресаждаме. Босилекът също е добре, като порасне още малко, може леко да отскубнеш няколко с коренчетата, така ще го разредиш, без да го развалиш.

# 155
  • Мнения: 10 727
Моята салвия се спомина, но аз засадих две китки орегано и сега си ги гледам . Ако пак не стане - аз правя нещо грешно на това място или мястото не е ок.

# 156
  • Мнения: 11 324
Тутанкамон, може от сега да ги поразредиш, особено копъра. И да отвориш щорите така, че да влиза повече светлина, даги огрява слънце. Копърът е много издължен, което е признак на малко светлина и по-топло от необходимото. Трябва им светло и по-хладно място.

# 157
  • Мнения: 24 494
Копърът иска доста светлина, доколкото знам. Издължаването в случая моге и да не е само от това, де, те са и страшно на гъсто засяти. Не бих чакала много преди да ги разредя, за да не растат толкова кекави.

# 158
  • Мнения: 202
А дали ще е проблем, ако ги изкарам директно отвън на перваза пред прозореца?

# 159
  • Мнения: 11 324
Първо трябва постепенно да се закалят навън. И температурите да не са много ниски.

# 160
  • Мнения: 24 494
Поне при мен тия дни са такива ветрове дето сигурно и мен биха бутнали от перваза, ако не е много закътано и на завет аз не бих. Температурите също играят много и през нощта си падат доста ниско все още.

# 161
  • Мнения: 7 219
И аз бих разредила босилека и копъра още сега, много са нагъсто.

Бела, риганът прави много семена. Не го оставяй да цъфне и да узреят семената, че после много има да плевиш. А пуска и безкрайни коренища, като троскот е.

# 162
  • Мнения: 10 727
Аз да успея да го докътам да не загине като салвията.

# 163
  • Мнения: 7 219
Това чудо е неубиваемо Grinning салвията е малко по-претенциозна от моя опит. От обикновената ли беше, или някой завъртян сорт? Моята обикновена, дето е за чай, най обича да е на пълно слънце. Но ако много пресъхва пак не е доволна.

# 164
  • Мнения: 10 727
Аз не разбирам, но взех каквото продаваха в Оби.
Обаче по Коледа тук бях взела един доста голям корен хрян и си направих тук половината и другата половина я дадох на майка ми да си я носи. Тя по предписанията я обелила, накиснала , направила едната част и оставила другата във вода. След дни се появили пъпчици и тя го заровила в една кофа с пръст на балкона. Тя има два огромни балкона . Ами сега вече това нещо има огромни листа поне 1 м . високи Simple Smile За който се интересува от хрян.

Общи условия

Активация на акаунт