Подправки в саксии 4-та тема

• 8 508
  • 206
  •   1
Отговори
# 165
Привет!
Една идейка за подарък. Сандъчето е от Пепко.  На дъното има плитка тарелка за събиране на излишната вода, а самите подправки са засадени в друга по-дълбока. Дървеното сандъче играе ролята на кашпа. От ляво на дясно съм засадила дребнолистен босилек, стелеща чубрица, балканска чубрица, лимонена мащерка, жълт риган и бал/гръцки/ риган. Ако трябва да съм честна  за този размер, подправките идват в повече. Три биха се чувствали по-добре.

# 166
Изглежда много хубаво. Не го намерих в сайта, каква му е цената? Дървото не се ли мокри?

# 167
Купих сандъчето миналия месец и не помня с точност. Мисля, че големия размер беше 8лв, а малкия 5лв. Нещо такова. Не се мокри, защото съм сложила тарелка за събиране на излишната вода. А самите подправки са засадени в друг съд, който се вади от сандъчето при нужда. Посипката от фините стърготини замаскирва въпросния съд.

# 168
Какво му е на моят босилек, защо му съхнат листата?  Поливам го редовно, всеки ден по малко. Преди го поливах през ден и започна да омеква и да клюмва и затова започнах всеки ден.

# 169
  • In transit
Дани, от семена ли го отглеждаш или е лидълски?

# 170
Кауфландски е, в малките саксийки.

# 171
  • In transit
Ясно, аз него не съм успявала да го задържа дълго време. Мисля, че с нещо ги обработват.
Ако не се оправи, според мен го обери и си го ползвай, поне да не отиде зян.

# 172
  • Sofia
Здравейте, как мислите? Дали, да сложа сандъчета с подправки на парапета на терасата? Имам три котки, дали ще се зайнересуват от сандъчетата и ще се опитат да се качват на тях? Парапета ми е алуминиев с вертикални елементи, т.е. сандъчетата ще са видими за тях, дори и от външната страна да са. Да пробвам или да не пробвам? Не ми се иска много някоя котка да падне от терасата, като се опитва да седне в сандъчето.
На втори етаж сме.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 10:08 от Ani Ka

# 173
  • In transit
Според мен недей рискува, освен, че ще са изцяло на слънце, което малко подправки биха издържали, особено на лятното. Избери им място където да има и лека сянка или ако са огряни да е сутрин, не следобед.

Скрит текст:
Котката на съседката докато се разхождаше по алуминиевия парапет, се подхлъзна и падна от 3-тия етаж, нищо ѝ няма, освен, че малко се стресна.
Обаче в твоя случай да не вземат и да обърнат саксиите през балкона, че тогава може да стане беля.

# 174
  • София
За първи път гледам див лук. Рехаво тръгна, бавно расте, но все пак излезе нещо. Чета, че се пресажда, става на туфи /евентуално догодина/. Ще го оставя, но не знам как да го отглеждам и търся съвети Blush

И от още малко помощ имам нужда - видях много хубави керамични сандъчета, но в люлинския магазин има само едно и то е спукано, трета седмица не снабдяват с нови.

https://www.home-max.bg/sanduche-liverpool-60h16h16sm/

Някой виждал ли е някъде подобни в София? Имам нужда от поне 2 бр. за терасата с подобни размери Blush

# 175
  • In transit
Exter, тези сандъчета са циментови кашпи, каквито слагат по улиците, не са керамични. Може да са по-малки, но може да провериш по строителни борси или места където продават продукти за градини и външна аранжировка.

# 176
  • София
Съвсем леки са, аз ги видях и пипнах, но е спукано отстрани много и не ми върши работа. От някаква керамика е и е боядисано в цвят сив бетон. Затова изглеждат така масивни, а търся този ефект, без да качвам тежки бетонови кашпи. Проверих където знам, че може да има и не намерих с подобна визия и размери Blush

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 21:49 от Exter

# 177
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Виж в BAUHAUS, имат подобни предложения, но ще изискват някакъв компромис от твоя страна.
Или се разходи до Пловдив. Според сайта на HomeMax там имат в наличност от това, което си харесал.

# 178
  • Mostly in my mind
До се похваля с един босилек и един копър.

Мислите ли,че им са им необходими по-големи саксии?

# 179
Може и в тези, евентуално ще ги разредиш малко като избуят, за да не си пречат. Но защо сандъчето е празно? Хубаво дълбоко сандъче имаш, а копърът ще расте в три пръста почва. За следващия път, пълни догоре и уплътнявай преди да засееш, иначе почвата сляга ако не си я уплътнила.

Общи условия

Активация на акаунт