Подправки в саксии 4-та тема

• 8 443
  • 206
  •   1
Отговори
# 180
  • In transit
Саксиите са ок, като пораснат малко допълни саксиите с почва. Това ще е достатъчно.

# 181
  • Mostly in my mind
Благодаря ви.

# 182
  • София
Не е подправка, но мисля да се пробвам да отгледам боровинки, а няма тема плодове в саксии Grinning
Зимата бях заложил семена от синя боровинка.

Някои сортове не станаха, но 2-3 контейнерчета си покълнаха и сега ги разсаждам

Още са съвсем дребни, чак догодина някъде ще мога евентуално да подправям сладкиши с тях, ако потръгнат.  
Засега само чета и се уча Blush

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 20:41 от Exter

# 183
Интересно звучи, не знам колко големи съдове ще ти трябват за вече развити растения. Евентуално темата за отглеждане на зеленчуци на балкона може да видиш, сега не се сещам как точно беше заглавието обаче... Тя явно не е и много активна, защото не съм мяркала скоро нещо там, освен ако не съм загубила и нея че форумът малко си прави каквото си иска с тия записвания.

# 184
Много пъти съм купувала подправки в саксийки от Кауфланд, но винаги умират въпреки, че ги присаждам в по-големи саксии. Не си купувайте от тях! Може би са заразени с нещо.

# 185
Абсолютно си умират. Всичко си умира без да се мъчиш мног ода го умориш. Даже ми бяхте казали че като съм си взела 2 саксии орегано, било неуморимо ... ама уморих го едното, другото и то ще мре. Един розмарин още не се дава. И това всичкото след като ги посадя край чешмата в градината. Като ги посадя в България на вилата край чешмата - виреят . Тук ... мрат. Климата нещо не става или почвата.

# 186
  • In transit
Донякъде съм съгласна с вас, момичета. Това важи и за билките от Лидл. Но, има билки, които са си много хубави. Не са тези, които са в постоянния им асортимент. От време на време пускат едни италиански. От тях имам риган, салвия и мащерка, вече няколко годишни. Разкошни са. Ригана особено се скъсва да расте, даже не съм му сменяла саксията. От обикновените подправки преди няколко години бях купила едно дафиново дръвче, то беше с големината на босилек тогава. Вече е голямо дърво и се развива чудесно. Едната ми мента също мисля, че е от К и е хубава.
Така, че като купувате саксии от хипермаркетите, гледайте къде са произведени, има значение.

# 187
От подправките имам мащерка и мента от Лидл. Чудесно се развиват в градината.
Имам още маслина в саксия, дъщеря ми я отглежда. Добре е, цъфти в момента.
Имаме дръвчета от Лидл - круша и смокиня, от които берем плодове.
Искам да си отгледам лавандула. Две години подред купувам от Лидл и все пропускам времето да засадя в градината и я уморявам.
От пазара си купих разсад магданоз. Пресадих в голяма саксия, добре е, днес даже откъснах за салата.
Утре ще го снимам.
Ето мащерката в градината. Снимката е от тази година. Мащерката е на 3 години.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 188
Фортуна, как поддържаш около мащерката? Няма една тревичка, не разбирам как се постига това. Ръчно ли плевиш, или има някоя хитрина?

# 189
Phloxx, мащерката е в реда с лозите. ММ фрезова, затова няма трева. А плевелите, които се покажат в мащерката плевя ръчно.

# 190
Благодаря. Така ми се иска да има лесен начин за поддръжка, без плевене и без отрови. Още не е измислен Confused

# 191
Лесното е... да го свърши някой друг Grinning Но няма вариант хем никой да не го върши, хем да е свършена работата, това е положението... Дори и в саксийките никнат плевели и ги скубем, а ти искаш на толкова освободено място да не се втурнат да го завземат. Прекалено хубаво звучи. Или постоянно чистене, или някакъв мулч и от сорта, дето да ги не им дава да растат треволяците.

# 192
Ето го моят магданоз. Купих разсад от пазара. Още е слабичък, но е бодър и сякаш се хвана.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 193
Браво, ще се хване. Аз сях магданоз в сандъче, два месеца не покара. Насях цинии в сандъчето, магданозът покара малко след тях Joy Не знам дали ще се разбират, или по-силният ще победи.

# 194
Много бавно пониква магданозът по принцип, а ако си го засяла и малко по-дълбоко наистина може да откара и към 2 месеца...
Аз докато имах тераса и си сеех, понякога намокрях семената от предната вечер, но и със, и без тази стъпка засявах в сандъчето доста плитко, във вече добре омокрена почва и отгоре с найлон който не махах докато не поникнат. Та с тия всичките маневри, го докарвах до седмици, иначе по-дълго отнема.

Общи условия

Активация на акаунт