Октомври е далече, а в коремчето расте мъничко човече Тема 5

• 33 447
  • 725
  •   1
Отговори
# 210
Лунатичка, според мен е нормално да в пораснало с толкова, доста време е минало. И тези замервания не са много точни.

Относно вещите, бебето няма да оцени, че си му купила нова количка или неизползвани дрехи. И ако нямаш възможност това не те прави лоша майка също. Ще помни колко си го обичала и колко внимание си отделяла на него. На моето дете много дрехи са втора употреба, както и някои вещи, ама не защото нямаме възможност. Просто не виждам смисъл от свръхконсуматорство и след това се чудя къде да прибирам всички вещи, които бързо стават излишни. Това си е моето мнение, иначе имаме доста възможности да купим и повече от необходимото. Да не говорим, че голямото е тоооолкова презадоволено от всякакви играчки и т.н, че малко започнах да се притеснявам да не я глезим прекалено, въпреки че рядко купуваме, повече ни подаряват по поводи. И мястото започва да свършва, изнервят ме многото вещи. Ама това си е моето мнение и аз не го налагам. На теб и на други мами вероятно ви доставя удоволствие да избирате и купувате всичко и това също е окей.

# 211
Всеки сам си решава според личните разбирания.
Аз например от първото дете нищо не пазя, 2-3 одеялца, 1 чувалче, якенце и жилетка за спомен и това е. Абсолютно всичко съм предложила да подаря на близки и приятелки, някои неща съм продала, други съм подарявала по групите на непознати мами, а дори съм и хвърляла. Нито желание, нито място имах да трупам торби с години. Я имам второ дете, я не. И дали ще е от същия пол и по кое време ще се роди. Ако пазя зимни 0-3, а имах лятно второ бебе?
Имам позната мазата й е с колички, тротинетки, камиончета и т.н. Стоят вече 8г там във влага, прахоляци, че може и някой плъх да има. Казвам й защо не ги продаде/подари, не иска. И второ дете не иска.

Иначе и аз съм ЗА нови дрешки и т.н. Не робувам на марки, по-добре ново боди за 5лв от Пепко, отколкото марково втора ръка.
Обаче бебешките дрешки се обличат по 2-3 пъти някои и стават малки. Мен не ме е гнус да взема някои от братовчедка ми, ще си ги изпера и изгладя. Не е чужд човек.
Всичко се почиства и дезинфекцира, дори новите вещи от магазина. 90 процента от нещата са ми нови, но ето кошарка за игра ми я подариха, нейното дете плачело вътре, 2 пъти е влязло там. Стои опакована нова, защо да не. Имам препарат бебешки за почистване.
И тук не е до финансови възможности даже, мога да си купя нова за 50лв.
Шишета, биби, помпа - нови ест. Както и бельо, бански, обувки и т.н.
Иначе обмислям да дам 3000лв за раждане, ама въпрос на гледна точка и приоритети.

# 212
Суити,точно.Единственото нещо,което ще ми подарят,е помпа за кърма.Много се чудя да да я взема.Нова е,жената роди преждевременно и направо й дадоха хапчета за спиране на кърмата.Каза,че изобщо не е отваряне,иначе нямало да ми я предложи.
П.с.И моето раждане се очертава към 2700-3000.Нали живот и здраве да се стигне до там.

# 213
Lunatichka92 Кууването на ново, подаряването и взимането на вещи втора ръка може да имат разнообразен харктер. Може да е както заради финансови причини, така и поради социална близост на хората. Бебешките неща се ползвт толкова малко, а са взимани винаги с много любов. Когато майките са приятелки, нормално е едната да се е радвала на детенцето на своята приятелка и ако ѝ бъде подрено нещо от нея, как да го опиша.. държиш я тази дрешка и хем ти напомня за щастието на твоята приятелка, хем и твоето щастие ще я носи. И при роднини също - когато чоек наблюдава как децата му порастват толкова бързо и онези мъничките сладички обувчици обути само на рожденния ден отдавна не стават вече на крачето и ги гледаш и не може да повярваш, че и твоето вече пораснало детенце е било тъй мъничко като новороденото на твоята приятелка, хем ти носи едно умиление за миналото, хем се вдъхва втори шанс на въпросното нещо. В днешно време подаръците понякога е по-добре да се инвестират в бъдещето на детето, за неговите мечти и желания някой ден, защото до някаква степен купуването на чисто нови неща са само за да задоволят родителите, а не са за децата. Аз също не бих могла да ползвам количка втора употреба, бельо, хавлии и изобщо дрешки непосредствено върху кожата, но всякакви други неща бих се радвала от мои близки, защото са ми на сърце и техните дечица. От непознати нямам нужда да търся и взимам нищо, пари имам. За мен подаряването е много по-сантиментално. Но както и ти каза, всеки усеща нещата различно. Няма правилно и неправилно. Може би единствено да се плати дадена цена заради марка, при положение, че не преддлага повече предимства пред друга, това за мен е може би единствената грехота. По-добре човек да купи злато или инвестира в акции, които след 18 години да струват нещо за това дете. И да, и аз подкрепям, че ражането е много по-смислена инвестиция от ново това или онова.

# 214
- По какъв начин стигате до разговор с приятелка относно подаряване на бебешки аксесоари, дрехи, консумативи и т.н?
Аз мисля, че не трябва да чакаме да ни предложат, тъй като много хора се притесняват, че ние не бихме приели използвани неща. Питам, защото вчера се заговорих с една приятелка и и казах, че съм си намерила кошара, която се подарява. Оттам тя каза ''Защо не ми каза, аз вкъщи имам толкова неща!'' и оттам се разбрахме Grinning Grinning
Таа..мисля, че не е срамно ние да подхващаме тази тема и ако те имат нещо за даване и искат да го дадат, ще го предложат, без да питаме дори...
Моментът в който скоро родила приятелка разбра че съм бременна ми каза: никакви дрехи няма да купуваш, почвам всичко да ги глася. Чакат ме 6 чувала с дрешки ЗА СЕГА 😃 така ми е казала. Братовчедите да мъжът ми и те: подариха шишета количка- тяхната-адски запазена. Беше ми адски неудобно, исках да дам поне някакви парички защото количката не е евтина - пък и никой не е длъжен. Но те казаха: ох колко имаме да ви черпим 🤣... 😳😳😳 Явно вече са нямали къде да ги подхвърлят.
Та всички до сега си предлагат услугите 😃 без да съм питала

# 215
Днес мина и моята ФМ, точно 20г.с., в клиника Ортогин. Потвърдиха, че е момче, 400 грама тежи и да го очаквам към 26.10. Плацентата ми е задна горна и доктора ми каза, че нямам риск от прееклампсия. Младежа не спря да шава през цялото време, накрая започна и да се прозява 😁 , на 3Д снимката си скри лицето с ръце и не успяхме да го видим.
Относно подаряването от приятелки, имам една приятелка, която сама ми предложи и ми даде доста неща като корито, гимнастика, дрехи. Другите сама ще си ги купя, някои неща искам да са ми нови, все пак ми е първо детенце и ми е мерак да си му купя каквото ви харесва.
Какво мислите за третата ФМ, доста приятелки ми казват, че не са ходили, вие мислите ли да ходите?

# 216
Живи и здрави аз ще ходя и на трета фм. Вторник съм на втората. Относно даването и взимането, за първото дете си купих всичко ново, само дрехи, като ми даваха взимах. Сега си имам всичко от първото дете, но пък ще е другия пол и съответно пак дрешки, като ми предлагат взимам.
Лично за мен няма значение нови или не, важното е бебоците да са здрави. Нямам търпение вече момичетата.

# 217
Завиждам ви, че имате познати с деца. Аз няма кого да питам, само майка ми предложи дрешките на близо 40 години Grinning Аз не съм гнуслива към дрехите втора ръка и даже искам всичките вещи да са такива. Само от починало дете не искам раздадено.

# 218
За мен беше удоволствие да си избера и купя количката от магазина. Същото се отнася за кошара и разни други артикули. Да, дадох хиляди покрай ин витрото, мога много разходи да си спестя, но пък за близнаците всичко купувах, защо това да е ощетено и всичко да е от някой друг? Дрешки ми дадоха. Просто ме попитаха дали искам и не отказах. С близнаците отказвах. Всичко купувах. Сега ще купувам и ще видя какво са ми дали, но към момента не ми се занимава. Всичко е струпано в торби.
Не бих тръгнала да разпитвам някой дали иска да ми подарява вещи. Даже не ми е минавало през ума. Аз раздадох почти всичко от децата. Много малко неща продадох, няколко вещи имам запазени и ще ги ползвам (люлеещ стол, възглавница за кърмене...).

# 219
Ние приемаме подаръци втора, трета ръка, защото дрехите се ползват много кратко време и е абсурд да давам пари за нови, като в чувалите повечето неща са обличани по 1 път, а има и необличани. По-добре да купя за детето нещо смислено, което няма да ни подарят.
Имам и друго съображение. Аз лично искам да имаме и по-стари дрешки (не само стари, просто да има и стари), да не кажа захабени, защото сме в къща с двор, поддържан, разбира се, и искам, когато времето позволява, да лази по тревата, по плочките, по почвата, да се цапа, да изследва света без аз да мисля коя чисто нова дрешка съсипва. Смятам, че е много важно за правилното развитие на детето.

# 220
Airgirl не съм аз в Щерев, извинявам се, че не мога да съм полезна.

Снаха ми започна да ми казва какво може да ми даде още, когато дори не мислех на тази тема, показваше ми аксесоари. За дрешки ме пита “ще взимаш ли”, тогава казах “не знам”, защото не исках директно да и откажа. Досега си промених мнението и смятам, че е доста приятна помощ, защото аз харесвам оптималното количество от каквото и да е, или пък може да е по-малко, но в никакъв случай да не се запасявам с нищо. Тя пък харесва от всичко по много и такива нещица съм виждала при нея, било домакински или за децата, за които дори няма да ми хрумне, че съществуват, а още по-малко пък ще знам как се казват, та определено разчитам на нея.

Пък аз иначе пак купих първото нещо за бебенцето от мен и баща му му донесе първото нещо от Ню Йорк 🥳🤩 (мои си фетиши) и така.

Моя пък приятелка ми каза “огромен комплект шишета и биберонки съм ти приготвила, ама да пристигне бебето и ще ти ги дам”, много хубаво ми стана, понеже това е едно от първите неща, които ще ми трябват.

И така, лека, по-лека….🥳 бавно и славно ще се приготвим да посрещнем бебчето, както каза и Mommy, вниманието, отношението и усилията са моите мерни единици. Пък после вече ще ми е по-лесно да кажа какво точно ще ми трябва, ще ми е удобно и т.н.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 20:28 от MayaJane

# 221
Аз съм ЗА ползването на дрешки втора ръка от приятелки, роднини и тн, защото и от опит знам колко бързо се израстват дрешките първата половин година, някои остават чисто нови. Важното е материята да е хубава, да са запазени и удобни за бебчето, него не го интересува нови ли са или не. Тъй като живея в чужбина и като родих първото ми детенце нямах около мен приятелки с деца, всичко съм си купувала. Не съм от мамите на които пазаруването на дрешки доставя удоволствие, но за кошара, количката, шезлонг и тн избирах много внимателно, четях ревюта и исках да купя най-качественото, ергономично и в много случаи скъпо решение. Сега с второто имам доста неща от първото, един пол са, ще са родени в един месец и особено първата годинка няма са ми се налага да купувам почти нищо. След това децата носят повече дрешките, захабяват се и едва ли ще износва много от дрешките на баткото.

Разбирам мамите, които искат да пазаруват всичко, имам такива приятелки и знам какво удоволствие им носи.

Аз няма да ходя на третата ФМ, с първото детенце също не ходих, не съм в рискова възраст и имам лека и безпроблемна бременност. Продължавам си ежемесечните ехографски прегледи.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 20:08 от Dream90

# 222
Ние плануваме всичко да си купим+ факта, че бабите и дядовците искат да ни направят подаръци и ще помогнат. Като цяло нямам и близки, които да ми дадат втора ръка, а и тези които имам са с момиченца и нещата им са строго момичешки 😄 аз забременях след 8 процедури инвитро, операции, една купчина изследвания и като знам цифрата, която сме платили, да ви кажа пазара за бебе направо ми се струва без пари 😂 Казвам го в най-положителният смисъл, за нас всеки лев си е заслужавал и да усещам този малък калпазанин в коремчето си НЯМА цена ❤

# 223
Здравейте. От последните изследвания  - 11.05 , всичко -страхотно.  Вчера пускахме изследвания и АГ-то каза ,че хемоглобинът спада и има тенденция за желязодефицитна анемия. А до сега хемоглобинът ми беше страхотен.
Изписа ми 2 х 1 сорбифер.
Има ли за какво да се притеснявам? Някоя мама с подобна ситуация?

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 22:52 от Йоана.А

# 224
Толкова се радвам, че въпросите ми биват възприети и обмисляни от вас! Приятно ми е да ви чета отговорите!
Снаха ми не приемаше нищо използвано, но аз предпочитам събраните пари от приятели, роднини и т.н да използвам за различни занимания за деца и родители като поотрасне малко (над 5-6м. вече си е човеченце).
Предпочитам да отида на плуване с детето си, отколкото да му купя играчка или дреха.
Предпочитам също да давам X пари месечно за хранителни добавки за семейството, отколкото за дрехи.
Предпочитам да купувам качествена храна (ако може да се нарече в днешно време такава), отколкото да давам над 1000лв за количка.
Предпочитам да отида на почивка с детето си (за справка: с бебе също се разнообразява според мен. Моите родители са ме взели с тях на море, когато съм била на 6м.), отколкото да платя 300лв за бебефон и още толкова за монтесори играчки. Grinning

Определено всеки човек си има приоритети и възможности. Въпрос на разбиране е според мен и няма нищо лошо. Някои хора за цигари отделят доста средства месечно и това не ги спира от всичко гореизброено от мен Grinning .. чак се чудя как успяват с някои неща, но има начини...

Друг въпрос към обмислящи сега и вече изпатили дами:
Смятате ли да обсъждате коя баба кога ще е при вас след раждането? Някакъв график може би?
Нашите баби се страхотни и със сигурност ще са ми полезни, но смятам, че първите две седмици двамата с таткото ще сме си достатъчни.....Аз може би ще поискам да съм само с таткото и малката бебка в самото начало. Как мислите? Добра идея ли е?

Общи условия

Активация на акаунт