Октомври е далече, а в коремчето расте мъничко човече Тема 5

• 33 432
  • 725
  •   1
Отговори
# 195
И аз съм с предна плацента. Усещам го от 17та седмица и напоследък е много активно. Напълно съм сигурна, че се върти всеки ден. Усещам движения из целия си корем и вътрешни органи. Не се тревожете как е застанало сега, няма да стои 4 месеца надолу с главата. Към седмия, осмия месец се обръщат окончателно чак.

# 196
Lunatichka92, InaB95, Аз съм 21+4, предна плацента, 1ва бременност, може би малко повечко мазнинки по корема и до вчера на прегледа още не я бях усещала. Бебката ориентировъчно тежи 388гр, повреме на прегледа АГ-то каза, че определено ме рита и се бута, видях я какви лакти ми разаваше, но не ги усещах и АГ-то каза, че още малко като наедрее и станат по-силни двиенията, ще ги  усещам и че е нормално още 1-2 седмици да не ги усещам.
Е, мисля, че вечерта за 1ви път усетих подритвания! Бяха 3-4 почти едно след друго и.. мож и да са били къркорещи черва, разбира се, но някак ми се сториха различни. А тази сутрин сякаш усетих подобно побутване, а все още си пия кафето, не съм закусила още, така че няма какво да къркори в момента! Grinning

sway911029 В Надежда ми беше морфологията, води се втора, но реално имаше и междинна, така че е 3та, между 20-22 седмимца се води на картончето. Показаха ми 3Д изображение на екрана, беше жълто-оранжево и след това ми го принтираха, черно-бяло. Страхотно е, не мислех, че толкова ще ме инересува дали ще видя такова ии не, но определено да видя личице е различно усещане. Не са ми взимали допълнително пари.

mommy22 И моята бебка е седалищно, много удобничко си се беше излегнала в таза ми и едвам я накарахме да се поразмърда за ФМ. Питах АГ-то има ли към този момент някакви изгледи за начин на раждане, някакви физиологични особености, които да навяват секцио, тя каза, че няма такива особености и е още рано да се прогнозира какъв начин би бил подходящ за мен, но като таз, форма, размери, плацента, няма нищо, което да сочи невъзможност за естествено раждане.

# 197
Благодаря ти Шишарче. Нямам търпение за този преглед в края на месеца. И аз имах една междинна.
Момичета малко ми е странен въпроса..., но от три седмици не съм качвала никакви килограми. Дали е нормално?

# 198
Момичета малко ми е странен въпроса..., но от три седмици не съм качвала никакви килограми. Дали е нормално?

Нормално е, радвай се! Grinning Бебето в момента още е под половин килограм, в трети триместър ще започнем да качваме по-бързо.

Аз много се притесних с това кръвно вчера и днес ще ходя да си взема един нов апарат да следя с него вкъщи как е. Ако го меря високо, утре ще бягам на кардиолог да видим какво ще правим. Уж ми казаха, че в момента няма как да е свързано с прееклампсия, а и нямам белтък в урината и други симптоми, но все пак…

# 199
Благодаря!
Кръвното можеш да го качваш и от жегата. На теб колко ти го премериха кръвното? Моето по прегледи винаги е по високо от това у нас. Аз специално за това си купих апарат.

# 200
Моят апарат е стар и може да не мери точно, затова ще ходя за нов днес. Иначе към 140/100 излезе при тях. В нас ми е под 110/80. Може и от жегите да е.

# 201
Мами, имали ли сте болка в корема, долу ниско между корема и крака. Мисля, че е round ligament pain, не знам точно как се води на български. От вчера доста ме боли, когато се изправя и ходя и е неприятно. Топлите душове помагат, което е още един признак, че е точно от разтягането и не е признак за притеснение. Но се чудя дали пък е това и дали наистина не трябва да му обръщам внимание.

# 202
Вчера беше моята ФМ в МЦ Щерев, потвърдиха ни отново момченце без съмнение, точно в 20 г.с. 321 гр. Сега като гледам какво сте сподели като тегло вие ми се струва малко мъничко, но знам, че то е ориентировъчно, а и моя термин е за 30.10.
С предна плацента съм не усещам много, а той се мяташе и подскачаше по време на целия преглед. Но с първата бременност, май някак се развълнувах повече.
Amaya89, вчера аз бях при доц. Чавеева, около 13-14 г.с пак тя ме гледа, тогава се запознах с нея. Ами за пореден път съм очарована много е спокойна и с такава любов говори и обяснява за бебето по време на прегледа. Отговаря на всички въпроси.
MayaJane, и ти ли беше писала, че се преглеждаш в Щерев? При кого? Обмисляш ли там раждане?
mommy22, моето кръвно вкъщи е 90/52, но вчера преди прегледа беше 118/ 80. Та може да е от вълнение преди прегледи, дори и да не се усеща. Но ще е добре да се засече и с друг апарат.

# 203
Подкрепям всички позиви за стоене вкъщи по време на задуха навън. Дори да не е слънчево е задушно.
Аз едва се насилвам да изпия 1,5л вода дневно откакто съм бременна, че сега като знам, че минимум 2л трябва да пия ми става лошо, но се насилвам поне 1,5л да е вода, а другото течност - сок, лимонада или ДИНЯ Grinning

А, и да споделя за спокойствието на някои мами със същия проблем, че миналата седмица имах проблем с ходенето по голяма нужда, но засилих плодовете и нещата се оправиха. Иначе чак корем ме болеше по едно време от невъзможност за изхождане......и както преди мислих, че водата помага и в това отношение - явно не е така...

Друго за казване....:
- Седейки по цял ден вкъщи се чувствах по едно време страшно безполезна, но в един момент осъзнах и си казах
''Това е временно!''..Откакто започнах да си го повтарям се чувствам по-добре дори психически. Даже забелязвам, че съм станала по-разбрана по време на този период, което е много странно предвид това, че всички казват, че хормоните яко друсали бременните...Някак по-спокойна съм. Това го отдавам на факта, че не съм активна през деня и не ме натоварват различни ситуации, които да разбишкват тези хормони........

Бих искала да задам въпрос на всички в групата:
- По какъв начин стигате до разговор с приятелка относно подаряване на бебешки аксесоари, дрехи, консумативи и т.н?

Аз мисля, че не трябва да чакаме да ни предложат, тъй като много хора се притесняват, че ние не бихме приели използвани неща. Питам, защото вчера се заговорих с една приятелка и и казах, че съм си намерила кошара, която се подарява. Оттам тя каза ''Защо не ми каза, аз вкъщи имам толкова неща!'' и оттам се разбрахме Grinning Grinning
Таа..мисля, че не е срамно ние да подхващаме тази тема и ако те имат нещо за даване и искат да го дадат, ще го предложат, без да питаме дори...

# 204
And, аз също си мислех по въпроса който ти зададе. И мисля направо да ги питам директно по-близките ми приятелки. Вече ми се струва време да започна да сортирам бебешки дрехи и аксесоари, за да знам накрая какво остава аз да купя.

# 205
Аз не бих подхванала темата. Който иска да ти подари, сам ще си каже и няма какво да го е срам. На мен близка ми подари столче за кола, кошара за игра и малко дрешки. Предложи ми и още няколко неща (напр. възгл. за кърмене), които отказах. Подарих й бонбони и подарък за детето й от благодарност.
Колежка  и друг близък човек ми предложиха кошарки за спане, но учтиво отказах, защото искам новичка, ние вече купихме.
Друга приятелка ми запазила доста бебешки дрешки, но са момичешки и не ги взех.

Някои хора пазят с години, ако имат второ или трето. Други си ги продават нещата, някой лев все пак да изкарат хората.

Кръвното преди преглед вдигате от вълнение. Но е хубаво да се следи всеки ден, щом има дори леко отклонение.

Съгласна съм, че в жегите дори на сянка трябва да се внимава. Винаги носете шишенце вода в себе си.

Sway, радвай се, че не качваш.

# 206
На мен конкретно тези приятелки в началото ми предложиха, ама след това не са повдигали темата. Аз с кеф ще дам бебешките дрешки, предлагала съм, ама са ми отказвали. Пък и е с уговорката да им ги върна ако искат.

Моето кръвно и след прегледа беше високо, сега си поръчах апарат и ще го взема в събота. Не намерих този който исках по магазините и ми обявиха, че 1 седмица ще чакам поръчка от склад.

# 207
Моята приятелка направо започна да вади нещата от гардероба и да ми ги сортира, не е предлагала даже. Сестрата на МЖ не знам как са се разбрали, но нямаше търпение да се отърве от дрешките (6 чувала, и повечето нови) и количката. Щяла и повивалника да даде, а той е огромен, като скрин с шкафове. Никого не питам за нищо. Който желае, сам предлага. Една позната също иска да ни даде някакви неща. Винаги те сами повдигат въпроса.

# 208
ans9898, Както казваш, някои хора, от подаряващата страна, се притесняват да не обидят приятелка с предложение за подарявне, да не я накарат да се почувства "социално слаба" и overthink-ват предложението за подарявване. Другата пък страна, приемащата подаръци, се притеснява да не е много нахално да иска безплатно да получи нещо, да не излезе като изпросено. И също overthink-ват.

С една вече родила приятелка съм повдигала темата и то по следния начин - когато разбрах, че пола на бебето ми е същия като нейното детенце, повърхностно вметнах "ще се кефя да имам нещо останало от твоята дъщеричка, ти продала ли си вече ненужни неща, подаряваш ли на приятелки?" някак така го изстрелях като идея, че бих се радвала чисто символично нещо да ползвам, което е пренадлежало на нейната дъщеричка. И тя съответно пое темата и отговори в прав текст, че има космонавт, който е обличала 1-2 пъти, като нов и би ми го подарила него, иначе има и кошче, което самата тя е взела 2ра ръка, което би ми подарила, стига да го искам, защото е ползвано вече от двама собственика и така стигнахме и до това, че може и да не ми е комфортно да взимам някакви неща и като понаближи раждането ще преговорим какво държа да си взимам чисто ново и какво има тя, което няма да ѝ трябва повече и има намерение да го подари на някого Simple Smile

Една роднина пък сама повдигна темата и каза, че има желание да разгледаме по-нататък всичко, останало от нейните момчета и да си избера каквото поискам. Но тя и предварително, още много преди да забременея беше подмятала, макар и на майтап, че ги пази бебешките неща с надеждата и аз да имам бебче, защото ѝ е жал да ги разкара от кашоните и чувалите Grinning

Така че за това няма универсален етикет според мен. Всички овъртинкваме в днешно време и според човека отсреща според мен може да се "забърше" темата, за да дадем възможност на отсрещната страна да предложи. С друга приятелка също така опипах почвата, не знам дали тя не се усети, но засега ми е предложила само книги за бременни да ми даде Grinning Съответно на този етап не бих питала повече. Може би като се роди и ще вметна "това ми го подари-еди кой си и е много сладко" за да покажа, че явно приемам подаръци, но не бих си позволила да я питам по-директно от това (напр. "А ти нищо ли няма да ми подариш?").

# 209
Аз също сега си идвам от преглед.Възможно ли е от 220гр на 26.05 да стане 423гр днес?Нещо май има объркване с измерването на ехографа.А аз,заедно с него,съм качила 300гр.Плацентата още е ниска,но се вдигнала леко.Върви с 8-9 дена напред.
Споделих с доктора,че започвам ремонт,но той ми каза,че аз нищо няма да започвам.Каза,че не може да си обясни защо всички бременни се побъркват(извини се за термина)да правят ремонти.
Аз не съдя и не упреквам никого,но споделям и моето мнение.
Твърдо против съм да взема от някого стари дрехи,играчки,по-големи неща.Чакам това дете от толкова години,че дори и да нямам възможност,кредит ще изтегля и пак ще му купя всичко.Пък и винаги съм купувача щедро на децата на роднини/приятели,които сега нямат търпение да ми върнат жеста.Сюело мога да заявя,че съм заобиколена с верни приятели и стойностни хора.Баб ми напр има заделени пари и понеже все се моли да види внуче и от мен,и да си затвори очите(на 84 е,но не искам и да си помисля,че ще я загубя),иска да ми даде 1000лв за количка.А аз няма да купувам скъпа,понеже съм си навсякъде с колата и тя няма да се ползва много.Братовчед ми иска да ми купи електрически шезлонг.Зълва ми иска да купи столче за хранене,проходилка и суинг.Аз все още не им разрешавам,понеже все ме е страх да не се случи нещо с него.Дрехи няма да купувам много,понеже не съм импулсивна и съм наясно,че то ще расте с дни.Избрала съм креватче,което е в комплект с матрак,перде,стойка,гнездо,пелена и комлект за изписване(който ме ми харесва и ще купя друг точно за тази цел).И пак казвам,че не желая да зесегна никого,но за да осигуря нужното на детето си,и земята бих обърнала

Общи условия

Активация на акаунт