НАБОР 2004 - студенти - трета тема

• 64 087
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
За Южна Корея беше и при наще голяма борба. Даже бяха на отделно класиране. Момиче от групата на дъщеря ми ще ходи - французойка. Там където иска момичето ти, най-добре. Имам колега, дето дъщеря му учи в университет В Сеу.Много им е скъп самолетът, но квартирата доста евтина. Интрресна им е културата. Ще се ориентира до тогава. Ню Орлиенс също звучи супер. Най-хубавото на ексченджа, е че им дават пари за квартира, а таксата е на цената на тази на университета в Нидерландия. Аз се бях притеснила,че трябва да се плаща семестъра по цени на приемащото уни.

# 436
Бачка, усилено, и преди съм писала сам за себе си, но, когато има работа само спи и яде в къщи. Иначе е седмица на гръцкото море, но не хареса дестинацията.
Иначе деветокласника ни е с ужасен пубертет и той. Все прав и, все знае, все може, типичен стрелец, че и злопаметен... Но,такъв съм си го родила, яд ме е като спорим, после ми минава.
Малкото ми цветенце става на шест септември, та още имам дружка Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 18:26 от janakrasi

# 437
  • София
Моят миналата година за първи път работи един месец в един ресторант. Що чинии изми, само той си знае. Сега работи два месеца в една верига. Но сподели, че тази работа го мотивира да учи повече, за да не се налага да се препитава с нещо подобно. Тук е на 35 часова седмица и ще изкара минималната работна заплата, чисто 1400 евро. С парите планува пътувания.

# 438
  • Чикаго / София
Дъщерята работи от както се е прибрала - вече два месеца. За нея не е нещо ново, тя работеше и в 11 и в 12 клас през учебните години и има опит. Определено работата не ѝ доапада особено, но и тя се мотивира от това, да учи и да не ѝ се налага да работи на подобни места. В момента е в един хранителен магазин в Бейкъри отдела - пече хляб, мъфини, кексове,  пържи донъти - такива неща. Най-редовно носи закуска на сестра ѝ - прясно направени донъти - работи предимно нощни смени, но така тя си поиска.

# 439
  • София
Наборът работи съвсем малко часове онлайн, с които успя за кратко да хване студентско финансиране в Нидерландия -хич не им е лоша системата за това между другото, но часовете паднаха под минимума и финансирането спря. Сега има само по няколко часа месечно, ще мисли новата учебна година какво ще прави. За лятото не виждам смисъл за месец и половина да търси работа в България. Но адмирирам на тази възраст да работят поне по малко, затова и ръчкам да си помисли за повечко работа. От друга страна и ученето си изисква време и и отдаване, все пак това им е основното сега, не винаги може да се съвместява спокойно постоянна работа с редуването на лекции и изпити в рамките на веки два месеца и те да се взимат успешно, както е в тамошните университети, особено първата година, докато свикнат с всичко ново и чуждо.
Ексчейнджът и в неговия академичен технически университет е в трети курс.

# 440
Бачка,от 14 годишен.Лятото на две места, в нашата фирма и в неговата си постоянна работа.Докато следва работи,но програмата,работата,шефът го позволяват. Самофинансира се сам,ние плащаме само част от квартирата, за другото той да мисли.

# 441
Отново сте повдигнали болната ми тема, дали работят наборите през лятото Simple Smile Както вече съм писала и преди, моя не работи и не иска да работи (въпреки мрънкането на досадната му майка Simple Smile) Каза, че щял да работи единствено по специалността му която учи и нищо друго. Със скорпион изобщо не може да спориш Simple Smile
Малката, която ще е 6 ти клас пък ме подлудява, че вече е решила какво иска да учи-криминология и криминалистика. Нямам представа има ли такава специалност изобщо и къде в БГ се учи. Дано да и мине мерака бързо Simple Smile

# 442
Аз чаках някой друг да повдигне темата,че пак ще ме нападнете.Ами моя пусна документи за работа в някакъв кол център в София ходи и на интервю сега чака,ама така като го гледам не изгаря от желание да работи.Не разбрах защо не е кандидатствал на повече места ако не станело щял да работи в наше село Grinning а пък те тука размитат за него.Най-дразнещото е че за две седмици откакто се е прибрал освен на компютъра да играе и в леглото с телефона в друга поза не съм го видял. Вяра и Надежда и моя е скорпион Blush

# 443
Моят въобще не му идва на акъл тази идея. Може би ние не успяваме да го стимулираме, а може би си мислеше, че нон стоп ще пътува това лято, а ние ще финансираме купона. Къде ще си губи времето с работа..

# 444
  • Пловдив
Моята девойка веднага след последния изпит на 5 юли започна да си оправя документите за работа и на 7 юли започна. Аниматорка,  но тя там си работи и миналото лято, затова я взеха така бързо. Само да видим тази година до кога ще е, миналата изкара на морето до 15 септември, но тази година няма - остана изпит за наесен, а още не са изнесени датите.

# 445
Моята девойка веднага след последния изпит на 5 юли започна да си оправя документите за работа и на 7 юли започна. Аниматорка,  но тя там си работи и миналото лято, затова я взеха така бързо. Само да видим тази година до кога ще е, миналата изкара на морето до 15 септември, но тази година няма - остана изпит за наесен, а още не са изнесени датите.
vany6aТози изпит май за всички остана GrinningSkiorche да каже Smirk

# 446
За работата...Девойката много държи да работи.Нашето семейство хич не е богато и нямаме много добри финансови възможности.Но според мене, гимназията и университетът е време за Учене и Развитие, курсове и откриване на нещата дето ти харесват и езици. Почти всичките си скромни финанси даваме за хлапетата и развитието им. Обаче девойката ни, не е на това мнение.Още в момента в които можеше (10 клас) започна да работи.Пържеше мекички в едно заведение до училището им.От училище в заведението и после учеше. Аз изпаднах в ужасТ ,защото бях сигурна,че ще си развали успеха,а и готвенето е нещото което в къщи мрази най -много и печката я заобикаля плътно прилепнала до стената.Освен това се беше заляла с горещо олио и лежа в болница за изгаряне при неуспешен опит за правене на бъркани яйца в по долните класове.Но преодоля страха си и се справяше добре с учене и работа.В дванайсети клас и бях забранила да работи, ама брат и я издаваше като от време навреме разбирах, че взима някоя смяна по заместване. Преди да замине за Нидерландия си беше намерила работа като аниматор на детски рожденни дни и ги водеше на английски, рисуваше малчуганите и се забавляваше много.Тя харесва малки дечица и има подход към тях. Много добри пари взе и си финансира морето. Останаха и пари за Нидерландия също. В Нидерландия след първоначалния шок и след като взе решение да остава се оказа,че имат много добра система за учене и работа. Държавата им се грижи, затова младите да стартират работа, защото навсякъде е трудно.Започна работа в магазин ДжейДи в центъра на Хага. Заедно с две българки от програмата и. Станаха си много близки.На тях им беше по-трудно в началото,защото не бяха работили до тогава,но пак се справиха.Системата в магазина където работи е направена така,че да се съобразят с лекциите им.Беше и лесно, защото имаше изградени навици вече за учене и работа.Първата и заплата беше 900 евро като  не беше работила и месец.Това почти и покрива разходите за квартира и храна.После се оказа,че работейки има право да взима две степендии за Учене и работа и за Живеене извън семейството.С една си покри наемането на квартира, предплатата за обмена, а с другата мисли да ни помогне за семестъра.На брат и предстои да завършва образование и знае,че финансово няма да ни е лесно. Тя е доста лесна специалност обаче.Ако беше право, медицина тежки математики, архитектура..нямаше да и дам да пипне работа докато учи.Малкият учи в строителния и е абсурд да работи..то и така с толкова учене едвам завърши.По един от специалните  щеше на поправка да ходи.Та не е задължително да се работи според мен..ще работят цял живот после,а това време няма да им се върне.Ама ако иска детето,не може да го спреш.

# 447
Набора кара стаж(платен) по специалността . Наблюденията ми са, че това определено се оценява много високо когато кандидатстват дори за проектите в университета,  както и от бъдещите работодатели. Като не е само да се научат на финансова култура и отговорност, а на изграждане на всякакви работни и "софт"  умения, работа в екип,  срещи, срокове,  корпоративна култура (емайл, презентации, общуване с клиенти).

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 10:20 от mivan

# 448
  • столицата
Моята девойка веднага след последния изпит на 5 юли започна да си оправя документите за работа и на 7 юли започна. Аниматорка,  но тя там си работи и миналото лято, затова я взеха така бързо. Само да видим тази година до кога ще е, миналата изкара на морето до 15 септември, но тази година няма - остана изпит за наесен, а още не са изнесени датите.
vany6aТози изпит май за всички остана GrinningSkiorche да каже Smirk

Римското ли или ОТП?
Споко, ще се справят на поправителната. Но мисълта, че нещо ти виси невзето е много тягостна през лятото. Не можеш да се отпуснеш и да почиваш спокойно.

# 449
  • София
В Нидерландия наистина е доста добре измислено подпомагането на студентите, ако работят, па макар и съвсем малко часове. 32 ч/месец се изискват, за да получават 2 субсидии от държавата. И това за международните студенти от ЕС, местните ги получават по дифолт и без да работят. Едната е според дохода на родителите и 2-ра според това дали живеят далече от семейството си.
При нас субсидиите покриваха горе-долу наема, а заплатата- храна и джобни. Аз съм разправяла тук, моята беше пощальон с колело в NL първата година, от края на ноември започна. Тегаво си е, когато нямат изградени трудови навици, но мисля, че е много полезно за развитието им като личности и превръщането им в отговорни възрастни хора, няма значение каква е работата.
Сега си е в България и на есен още не знае дали ще се връща в пощите или друго ще търси. Регистрира си нещо като ЕТ там, за да може да е по-гъвкава в работните си отношения, да работи на хонорар или подобни... Ще видим. На мама фрийленсърката. Но сега точно почива активно Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт