Кг през бременноста

• 1 925
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Има разлика дали ще ядеш картофи или киноа вечер. Не става въпрос само за калории, качване на килограми или пълното им отрицание, а че хранителната стойност в бавните и в бързите въглехидрати е различна, пика на глюкозата, който правят едните,  енергията която ти дават другите, и бонус е че от едните се качват кг и се задържа вода, от другите в разумни количества, не.

# 16
Зависи как са приготвени картофите и дали се ядат с обелките. Също за картофите и ориза интересно е, че ако се сготвят и после се сложат в хладилника за няколко часа, простите въглехидрати се преобразуват в т. нар. устойчиво нишесте (то остава даже и при претопляне), което значително намалява гликемичния индекс.

# 17
Всичко е строго индивидуално и може да е различно спрямо различните бременности при една жена. Важно са няколко неща:
1. Проследяващите доктори да са ок;
2. Да се проследява майката за ИР и/или гестационен диабет;
3. Да не се прекалява с нищо - ако няма индикации за изключване на хранителни групи, то да се консумира разнообразна, но здравословна храна - белтъчини, плодове, зеленчуци, "добри въглехидрати" т.е. един балансиран начин на хранене.
4. И за не бременни жени (а и мъже) генерално се препоръчва избягването на силно преработени храни с ниска хранителна стойност и огромен състав (чипсове, снаксове, вафли и т.н.), както и храните със скрити захари (сокове (не фрешове), замразени  готови храни и други пакетирани готови ястия, готови сосове)
5. Добре е да се избягват глюкозните пикове, защото освен своя, товарим и панкреаса на детето.

С 2 думи, всичко е баланс, без пакетирани храни, без прекаляване със захар и храни с неясен състав. Нищо няма да ни стане от пица, бургери, дюнер, KFC, но не трябва да се прекалява и докторите да казват, че всичко е ок

# 18
В момента съм бременна за трети път, по мое наблюдение качените килограми до голяма степен си зависят от началното тегло, ако няма налични ендокринни проблеми.

С първата бременност качих само 7кг, като първите 3 месеца само свалях, поради тежко гадене. В 5тия месец дори не ми личеше, че съм бременна. Но началните ми кг бяха 54, имах и хипотиреоидизъм, който се откри по време на бременността. Свалих каченото за около 6 месеца-година с известни ограничения и доста разходки.

С втората стартирах 44кг. На финала бях +13-14кг. 
Килограмите се разкараха от само себе си за 3-4 месеца покрай нерви и недоспиване.

Сега съм 4ти месец, вече +3,5кг. Видимо съм си наддала. Доста е каченото за такъв ранен срок, но бях доста кльощава, когато забременях.
Вероятно ще кача повече, отколкото и втория път. Гледам да не се втелясвам обаче.

(Да уточня, аз съм много дребна на ръст, затова и кг-те са едни такива...никакви.)

Добре е да не се прекалява с нищо - нито с хапването, нито с ограниченията.
Обикновено при един нормален здравословен режим, каченото се сваля в рамките на година най-много.

# 19
Така е, началното тегло също има голямо значение.

# 20
Престанах да се тегля на +8 кг. Това донякъде помогна 😁
Щом още бикините и една част от роклите ми стават - няма драма.
Абсурдно ми е да гладувам. Не ям ли ми става лошо, започва гадене и повръщане и съм като парцал. А както ходя и на работа само това ми липсва. Отделно забелязвам, че дори окръглена, мъжът ми ме гледа със същия трепет и желание, както като "траках", което леко ме успокоява.

# 21
  • София
Забременях 56 кг и родих 73, сега след 4м съм 59.7 кг. Не съм се ограничавала, но бях на периоди в началото вдигнах малко кг. 7-8 месеж рязко станаха повече в 9 задържах 73 кг до края. Много е индивидуално и зависи от много неща на мен ми казаха, че съм в нормата, но предполагам че ако бях станала 100+ нямаше да са толкова разбрани с наддаването.

Общи условия

Активация на акаунт