Кг през бременноста

• 1 925
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте!
Бих искала да се посъветвам с вас по темата относно качваенето на кг през бременноста.
5 месец съм, започнах 54 кг сега съм 63,64.
Не съм яла като за двама, консумирах от всичко с граници както преди бременноста, ограничавам доста тестено. А сладко даже не ям, само две лъжички захар сутрин с кафето или чая. но може би имам склонност към задържане на вода и качване и сега заради хормоните е по лесно.
Пия доста вода през деня …
Височка съм, не личи толкова но са факт и ме притесняват рисковете. Наскоро изготвих режим и правя всичко възможно да го спазвам, но дали с това “турбо” начало може да нормализираме нещата занапред и на каква храна главно трябва да се набляга за да получи бебето необходимите хр. Вещества
Интересно ми е всяка от вас колко кг качи през бременноста си и колко стартирахте.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 13:42 от milenkamileni

# 1
Има норми за качване на килограми по време на бременност, които са базирани на стартово тегло. Най-добре е да се консултирате с АГ, който ви следи. Би трябвало при всяка консултация да ви записват теглото и ако има притеснение, ще ги сподели, но може и вие да сте проактивна в питането си.

Аз качих 6-7 кг за цялата бременност, но съм ниска на ръст и започнах от 55 кг като тегло. Това обаче не виждам на вас как ще ви помогне, зщото има жени качили по 15 и пак си е в рамките на нормата.

# 2
Много е индивидуално. Допълнителни кг идват от плацентата, околоплодната течност, бебето, уголемените гърди, задържането на вода и хранителните нужди. Аз до 40 седмица качих 15 кг - в горната граница съм, но имах и стрес, и непоносимост към някои храни, които замествах с други. Лекарят ми даже си позволи да ме изкритикува, но сега не е моментът да гладувам. Това е положението, после ще се мъча да свалям.

Може с такъв тип калкулатори да следите дали сте в норма:
https://www.hipp.bg/bremennost/rkovodstvo/diagrama-na-tegloto-po … me-na-bremennost/
https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html

# 3
Според мен излишно се притеснявате. Аз качих 20 кг по време на бременността, а като ме изписаха от родилния 16кг от тях ги нямаше. Останалите 4 плюс още ги свалих без никакви усилия през следващите около 7 месеца и то само от кърменето и недоспиването, както и от многото разходки.
Така на 7 месец след раждането бях с 3 кг по-слаба отколкото преди забременяването, когато по принцип си бях слаба 167 см 53 кг бях.
Но все пак ако ви притеснява толкова на следващата консултация попитайте. Най-важно е да не задържате вода и да не получавате отоци, защото започва и кръвното да се вдига.
Ако всичко е наред с изследванията - яжте си спокойно , разнообразно от всичко, защото в момента бебето има нужда от витамини, минерали, протеини, всички хранителни вещества.

# 4
Качих 30 и двата пъти. После се свалиха.
50-60 кг си даже кльощава бременна, освен, ако не си 150 см 😊

# 5
  • Плевен
Първите 2 качени килограма при мен бяха чак в 6 месец.До тогава нищо не качвах,стартирах 52 кг.Качих само 8 и малко преди раждането бях 60.С раждането свалих 6,а останалите 2 си отидоха сами докато ми дойде първия цикъл,тоест до 40 ден.Не съм се ограничавала,но аз и не ядях много.В първите 3 месеца карах на филии с лютеница,защото само от това не ми се гадеше.Спря гаденето,и започнаха киселините и карах вечер на препечена филия и една мандаринка Simple Smile.А ходех много пеш през цялата бременност,изминавах над 12 км всеки ден и може би това попречи на качените килограми.

# 6
Бях с двуплодна бременност. Имам ИР, рано ми откриха гестационен диабет и бях на режим през цялата бременност (без сладко и бързи въглехидрати). Висока съм 158, като забременях бях 58кг.
В първи триместър свалих 2 килограма, защото нямах апетит, въпреки че нямах гадене и се храних насила. До края на бременността качих 14кг спрямо стартовото си тегло (т.е. бях 72). Изписаха ме от болницата 7 дни след раждането с тегло 56, като след още седмица бях 54кг (смятам че изхвърлих всякаква задържана вода). Вече почти 3 години варирам между 53 и 55, рядко стигам 56.

# 7
Здравейте!
Бих искала да се посъветвам с вас по темата относно качваенето на кг през бременноста.
5 месец съм, започнах 54 кг сега съм 63,64.
Не съм яла като за двама, консумирах от всичко с граници както преди бременноста, ограничавам доста тестено. А сладко даже не ям, само две лъжички захар сутрин с кафето или чая. но може би имам склонност към задържане на вода и качване и сега заради хормоните е по лесно.
Пия доста вода през деня …
Височка съм, не личи толкова но са факт и ме притесняват рисковете. Наскоро изготвих режим и правя всичко възможно да го спазвам, но дали с това “турбо” начало може да нормализираме нещата занапред и на каква храна главно трябва да се набляга за да получи бебето необходимите хр. Вещества
Интересно ми е всяка от вас колко кг качи през бременноста си и колко стартирахте.

И аз съм в 4.5 месеца, към 7кг досега, например последните 9дни=1кг. Фрапирах се и аз вчера, но…явно е за добро 🤷🏼♀

# 8
При всеки е индивидуално, за мен водещото е да се храним пълноценно и храна, в която макро и микро елементите ще захранват бебенцето и ще помогнат на нашето тяло да не влиза в дефицити. Има дни, в които искам да изям всичкото теста на света и други, в които ми се ядат само салати. Основно обаче дори и насила се старая всеки ден в менюто ми са присъстват яйца и някакъв друг вид протеин (месо или риба). За мен и по време на бременност бодишейминга го има, НО е двустранен. От една страна са мамите, които качват повече, от друга тези които качват по малко. Неприятно е когато си качила повече постоянно да ти казват, че ще станеш “като прасе” или пък ако не качваш толкова и вървиш с по малко коремче постоянно да те питат “сигурна ли си, че всичко е наред?”. Има го и фактора генетика разбирасе, не бройте килограми, хапвайте пълноценно ❤

# 9
Кг трябва да се броят, прекаленото качване е вредно. Но това с лекар е добре да се обсъди

# 10
Аз очаквах лекарят да ми се накара като му казах, че съм качила 7 кг до 5-ти месец, а той само се засмя и каза, че съм слаба. Като си гледам пухкавите бутчета нищо слабо не виждам, но явно ще е така. Първата бременност почти не качих, но бях цяла бременност на легло (9 кг качени до раждането и родих с тегло 56 кг). Сега съм 57 кг на 163 км ръст и те първа цифрата ще нараства, но водя що-годе активен живот. Правя си разходки, хапвам каквото ми се яде, от време на време нещо сладко като сладолед или еклер/торта (ограничавам сладкото, но ям много плодове, а в тях има доста захари), отделно още ходя на работа.
Наясно съм, че ще се търкалям. След раждането ще видя как ще съм и каква програма ще си изготвя (тренировки и хранене спрямо кърмене и почивка). Последното нещо сега ми е фигурата. Важното е бебето и аз да сме добре.

# 11
57 кг при ръст 163см - естествено, че сте слаба! Даже и небременна да бяхте!

# 12
Аз само ще ви дам пример за влиянието на бързите въглехидрати върху нас. Храненето ми е доста стриктно през целият ми живот, не само сега, защото съм предразположена към вдигане на захарта. Като вечерята ми винаги е протеин (месо, риба) в дните, в които ми е тежко от през деня хапвам само салата. Вчера сутринта след ставане се претеглих на кантара и вечерта за втори път откакто съм бременна (в 5месец съм) решихме да хапнем бургери навън с пържени картофи. Резултатът тази сутрин е +1.2кг само за период от 24ч. Наясно съм, че това е голямо количество задържана вода, защото фастфууда е прекалено солен + непреработена храна в корема ми, но ви давам пример при мен как би се отразило ако ям въгрехидрати вечер. През деня хапвам отвреме навреме десерти, сутрин задължително има хляб в закуската ми, като цяло не си лишавам.Но вечер за пореден път се убеждавам, че не е моето време за хранене. И като добавим факта, че не можах да спя, защото корема ме болеше, едвам дишах и ми беше лошо, май за тази бременност приключих с такъв тип храна макар била и тя само като награда еднократно 😂 Сега ще пъшкам 3 дни докато я преработя и изкарам 🫣

# 13
От всяко голямо ядене ще се качат временно кг (основно вода), няма значение какво е, то повечето храни са смесени така или иначе. Пържени те картофи са с много мазнина например.

# 14
Аз съм спазвала хранене по препоръка на лекар и съм наясно с ограниченията и влиянието на храните. В същото време, ако здравните ви показатели са добри въглехидратите няма да ви убият вечер.

Общи условия

Активация на акаунт