Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 368
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 13 320
Докато обсъждаме нефелните закони на Костя, пропускаме новината, че Доган го било срам от момчето.

За първи път виждам политик да се извинява на народа и да му иска прошка.
Поискал прошка! Малее и на това ли ще повярвате? На бастун ви ловят. Така ли, било го срам, а когато яде кюфтетата и цоцка здраво от ДП не рева?! Още ще има да реве и то здраво. Да не беше създавал управление на партията с двама председатели, ха сега нека сърба попарата, която сам надроби.

# 13 321
Абе каква прошка е поискал Доган, с половин уста там нещо промълви. Главното е, че е изхвърлен от сараите и има опасност да му вземат партията. Когато това ставаше с други хора през тези години, оставаха без работа, взимаха им фирмите и домовете нещо не съм чула ДПС да ми се извинява, или пък да предприема нещо. Да не говорим как "техни хора" получаваха парче от баницата единствено защото са "техни хора". Хайде холан.

# 13 322
АД не се извинява на "народа" а на своите избиратели.
След дъжд качулка. Когато ползваше благините на това ДП да е председател не го беше срам. Кога прогледна? Когато ДП стана твърде могъщ, за да го държи под контрол. ДП може да е лошия герой, но АД не е добрия герой.

АД ми изглеждаше много слаб и апатичен, едвам говореше, през цялого време седеше. Може би е истина, че е болен.

# 13 323
Едва му се разбираше на Доган. За сега изглежда ДП го смачка, но все си мисля, че държи нещо в ръкава за последния момент. Ще видим.

# 13 324
На мен ми се стори много остарял, не болен. То ясно че Доган не е добрият герой, но е по способен, от Пеевски, да се изкара такъв. По добър оратор е най малкото. Пеевски не може такива политически речи да държи например. Не е въпроса дали е истина, или не, това което казва Доган, то ясно че Пеевски не е изграждал октопода зад гърба на Доган, и самият Доган се е хранил от корупцията на Пеевски, а дали е въздействаща речта му. Пеевски не го умее това.

# 13 325
На Пеевски езикът е мутренско - просташки.

# 13 326
Според мен тежкото физическо състояние на АД, което става все по-видимо (не се появи за да надъха хората пред сараите, пуска разни постове, вчера едвам говореше) е дало стимул на "сина" да скокне срещу "бащата". Грозно е, но не е новост. Сталин използва, че Ленин е остлабнал физически от болестта и малко преди да умре се нахвърля върху Троцки., който е бил дясна ръка на вожда. Тук е същото, ДП видя немощ в АД и побърза с преврата. Грозно е, вероятно ако бе изчакал година-две АД сам щеше да си издъхне, Пеевски е млад. Но какво друго да очакваме от ДП?

# 13 327
ББ е навит за коалиция с Доган, но зависи колко процента ще има последния. Двамата трудно ще съставят правителство, ще им трябва трети.Пееф е неудобен за съвместно управление. ББ много държи на имиджа си пред Урсула и ЕС и това което го спира, е онзи магнит.

# 13 328
Според мен ще трябват поне четирима. Ако ДПс се разцепи на две ДПС-та (условно да предположим че едното вземе 8-9 процента, а другото 5), БСП падне на 6-6,5 процента ИТН се вдигне на 6,5, ПП-ДБ отбележат лек спад и са някъде около 13-14 процента, а Борисов има 27-28 процента и Възраждане 18-19 кой с кого ще направи коалиция

Възраждане го изваждаме от уравнението. Пеевски също.
Първи вариант - Борисов-ПП-ДБ- ИТН и БСП - ИТН няма да иска с ПП-ДБ, а завоят от Герб към БСП би бил сложен
Втори вариант  -Борисов-ПП-ДБ-ИТН и АПС -  остава правилото че ИТН няма да искат с Киро и Асен, а на ХИ ще му бъде трудно да обясни как АД стана добрият герой.

Трети вариант - най-вероятен - отново няма правителство?

При тази фрагментация на парламента трябва да се съберат поне 4 политически играчи, а те вече един с един не се търпят. Казал съм, за мен до президентските избори през 2026 ще сме в политическа криза

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 13:27 от Лорд Сняг

# 13 329
Доган е остарял, но не му липсва енергия. Много добра реч изнесе, каза и доста верни неща за демокрацията. Не мога да си кривя душата, въпреки всичките му кусури и обръчи, които създаде, Доган винаги е бил далновиден и умел политик. С това ДПС спечели много в политиката. Наблегна на това, управлението да се поема от младите, да има приемственост, властта и вземането на решения да не е еднолично.

Това беше единствената, на този етап, предизборна политическа реч до момента. Дано и другите партии и коалиции да се поучат и започнат и те в такава посока.

Всъщност най-доброто, което се случи, е разцепването на ДПС и БСП, което води до спада им и намаляване на тежестта. При БСП отдавна тече този процес и отслабването е постепенно. При ДПС стана изведнъж и сега ще се усети на тези избори. Прогнозите са, че сбора от двете фракции няма да се изравни с резултатите от преди разцеплението им.
Надявам се, че това ще намали и степента на влияние на Пеевски в различните държавни структури.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 13:39 от Diorela

# 13 330
Разцепването на ДПС и БСП по принцип е нещо добро, но не се случва в подходящият момент. Разцепването в БСп ще напомпа Възраждане в момент на политическа криза
Разцепването на ДПС идва в момент на политическа нестабилност, което ще остави Герб  самотни като голям играч, и ПП-ДБ като среден но с неспособност да съставят правителство

АД навремето беше доста хитър, но явно е станал зависим от проекта си. Той е АД изскочи от контрола на Луканов, какво странно има че ДП изскача от контрола на АД?
Сетила се Мара да се побара. Още през есента на 2023 трябваше да отреже мераците на ДП, сега вече е късно.

Не виждам как може степента на влияние на ДП да се намали докато има политическа нестаблиност.  А за да няма политическа нестабилност трябва да участват четирима играчи и единият от тях да е Герб, а вторият ПП-ДБ.
 ПП-ДБ пропуснаха невероятен шанс, по време на двата си мандата.

# 13 331
Нима другият вариант - силно ДПС, начело с Пеевски и потънали в корупция и зависимости държавни структури, е по добър?
Сега поне ще се разбъркат пластовете.

# 13 332
Аз съм "за" Възраждане да е втора политическа сила, а първа да е някоя евроатлантическа, ГЕРБ, ПП. Така ще има баланс в евроатлантическата ни ориентация, демек ако популистите дишат във врата на комсомолците евроатлантици, те ще се замислят да правят компромиси с българския интерес що се отнася до икономика, миграция и прочее. За мен е добре да имаме балансирано европейска ориентация, а това е възможно само при наличие на силна центробежна партия като силна опозиция, иначе е ясно, че с нашите послушковци ще клякаме и козируваме за всяко нещо. Като първа сила и аз Възраждане не я искам особено, защото вярвам в светлото европейско бъдеще на България и на ЕС, но силна втора със заявка за първа е единственият ни шанс за що годе нормално по мои критерии управление. И аз смятам, че Възраждане ще бъде с голямо влияние в близките години, съдя по европейските тенденции- АФД е на един процент дистанция от социалистите в Бранденбург, което е наистина шок за мен. Във Франция и там националистите печелят и тн. Да не говорим, че ако дойде икономическа криза, както са прогнозите, националистите ще се засилват. Последното ми се ще да го избегнем като европейци, защото е рисковано.

Иначе, Възраждане стават симпатични с това, че хората, които най-агресивно пищят срещу тях са обикновено наистина активисти за НГО-та и посолства, изкарващи си с това прехраната. Тоест, няма как Възраждане наистина да бъде намразено, нищо, че са тъпаци, защото техните противници са много по-вредоносни.

Диорела, ами като не могат да се напънат да управляват, да си ходят в крайна сметка. ГЕРБ не може да състави правителство вече кой път. Те могат да поискат една партия да влиза в парламента, за да не им прави никой проблем. Бойко и той се поизноси и го мързи чак.

Мария, целта на Възраждане е да се сдобие с толкова власт, че да извади България от ЕС и най-вече от НАТО! Всички приказки и лакърдии за за наивници.

# 13 333
Диорела как ще се поразбъркат? М?
При другият вариант можеше да се направи правителство - Борисов ДП и част от Величие/ИТН.
Какво значи по-добър? Да се преборим с корупцията? Мисля че с този вариант се простихме окончателно след кабинета Денков.

Другата алтернтива е политическа нестабилност поне до октомври 2026, кабинети с Главчев начелро. Това по-добре ли е? Как ще се разбутат нещата като няма правителство и не могат да изберат председатели на ККОНПИ, АДФИ, Сметна палата и пр.?

А ако под "разбутване" разбираме скандали до какво доведе "разбутването" с имотите на Артекс? До какво доведе "разбутването" с Живко Коцев?
Реално ситуацията е такава да избираме между една партия която ни е противна и друга която ни е противна. "Разбутването" намалява активността за гласуване, налива вода в мелницата на Герб и засила корупционните практики, вместо да ги отслабва.
"Разбутване" може да стане с присъди, но за да се намерят правилните хора за регулаторите и за да се промени ефективно съдебната система не достигат много гласове. ПП-ДБ никога няма да получат подкрепа от Герб ако не обещаят индулгенции. А ако не обещаят ще си гледаме Борисов президент и Радев партиен лидер.

# 13 334
А варианта ГЕРБ + БСП + ИТН + ДПС Доган дали би бил възможе?
БСП без Корнелия може да са склонни на подобна коалиция - до сега мисля, че основната пречка беше именно тя. ИТН нямат проблем да участват в подобно правителство. Всичко зависи кой какви проценти ще получи.

Едва му се разбираше на Доган. За сега изглежда ДП го смачка, но все си мисля, че държи нещо в ръкава за последния момент. Ще видим.

И аз мисля така. Догат, освен, че е много умен, е и доста хитър, така че все си мисля, че голямата изненада ще дойде в последния момент и Пеевски няма да има време да реагира и да "отиграе топката".

Общи условия

Активация на акаунт