Кърлеж ли е?

• 1 285
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам един може би глупав въпрос, но съм притеснена и не знам как да постъпя.
Днес излизах и бях обута с дънки, скъсани между бедрата. По едно време усетих нещо като убождане точно на скъсаното място, но помислих, че е от търкането на плата и не обърнах внимание. Все пак като се прибрах погледнах мястото и видях, че има червена подутина, като при ужилване от насекомо. Нито сърбеше, нито болеше. Понеже нямах друго под ръка, го натърках с чесън и тогава ме защипа и заболя. Зачудих се какво насекомо може да е, не мислех че е кърлеж, понеже съм чувала, че не се усеща като се ухапе и не боли, но все пак реших да огледам. И по слабините, точно под корема, видях една черна точка. В първия момент ми заприлича на бенка, разтърках я и ми остана на пръста. Започнах да я гледам под лупа, но не мога да разбера какво е. Прилича ми на кожно образувание, обаче се притесних да не е кърлеж. Не мога да преценя, съвсем малко е, около 1мм.
На мястото където беше не виждам нищо, нито да е останало някаква черна точка, нито е зачервено.
Чудя се как да постъпя, дали да ходя в някаква лаборатория да го видят какво е и да го изследват?
Извинявам се, ако въпросът ми изглежда глупав, но никога досега не съм виждала кърлеж наживо, нямам представа как да го разпозная. Ето така изглежда с максимално увеличение

# 1
Не виждам това нещо да има пипала, според мен това не е кърлеж, племенницата наскоро беше с кърлеж

# 2
Така изглежда кърлежът:

Това не ми прилича изобщо на такъв.

# 3
И на мен не ми прилича, но пусти страх. Понеже е много дребно, а пък и аз малко недовиждам, си помислих, че може би просто не го виждам добре. Но май наистина не е.

# 4
Не е кърлеж, при кърлежа колкото и да е малък ясно се виждат крачетата.

# 5

Напълно е възможно.Ето как изглежда входната врата на отхапано от кърлеж.Иди, в най близката аптеката и попитай фармацевтката и ще ти даде комплект за първа помощ при ухапване от кърлеж,а и те ще знаят най добре .За тази нощ бих ти препоръчала да направиш компрес с високо градосов спирт в никакъв случай не слагай олио отгоре и наблюдавай мястото ако започне да се разпространява кръговидно трябва да идеш в най близкото инфекциозно отделение или спешното ,ЛЛ не знам дали може да вади кърлеж.Но моят съвет е първо попитай в аптеката .до утре ако се разпространи по такъв начин е кърлеж.

# 6
Последното изобщо не е вярно. Двегодишното ми дете имаш кърлеж преди няколко дни. Нямаше изобщо зачервено, но си беше кърлеж. Зачервява се ако е стоял дълго. Колкото по-бързо се извади, толкова по-добре. Последната снимка е пръв симптом за лаймска болест, а инкубационният период е над 20 дни. Не се получава на следващия ден.

# 7
На мен ми прилича на кърлеж.
За да разберете дали е кърлеж, сложете го в салфетка или хартия и го притиснете силно да се спука, ако е кърлеж ще пусне кръв.
Препоръчително е да се взема няколко дни антибиотик за профилактика на Лаймска болест. Преди време се правеше и ТАП в бърза помощ, сега не знам дали има такава практика.

# 8
Ако е кърлеж, изобщо да не се пука. Така ако  е заразен, ще разпространи болестта. Изобщо не се пипа. Отивате до спешното още щом прочетете съобщението ми, да го извадят. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Чрез слюнката си разпостравява заразата. После го дайде да го изследват да бъдете сигурна, че не е заразен.

# 9
На мен ми прилича точно на кърлеж. Крачетата са скрити под тялото.

# 10
Здравейте! Да споделя резултата. Мерси на всички за мненията и съветите. До спешното не съм ходила, защото вече го бях махнала. Колкото и да оглеждам, не виждам нещо да е останало по или в кожата. А и вече почти се бях убедила, че не е кърлеж, но вчера го занесох в една лаборатория за изследване, след като прочетох, че Национален институт по заразни и паразитни болести вече не правел изследвания на кърлежи. Днес ми излезе резултата за Ag Borrelia - отрицателен и се обадих по телефона за разяснения. Обясниха ми, че щом пише така, значи е било кърлеж и са го изследвали. Аз все още се чудя откъде съм го хванала, като не съм ходила по никакви тревни площи. Дори не знам дали беше се закачил, защото много лесно падна. А ако е бил закачен - нямам идея колко време е стоял. Няма никаква следа по мястото - нито червено, нищо. Жената от лабораторията ми каза след 3 седмици да ида да се изследвам пак за лаймска болест, но не знам дали трябва да си бия ваксина против тетанус. Имам реимунизация от миналия март, минала е повече от година. Според служителката от лабораторията, само за Ag Borrelia трябвало да се изследвам, не трябвало ТАП, ама не знам вече и аз.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 15:00 от petya.i

# 11
Дори и да не сте ходила в тревни площи, има вятър, дървета, храсти и някак Ви е намерил за гостоприемник.
Щом е паднал лесно не е успял да се впие в кожата.
Преди години ми се случи същото, беше опитал да се впие на бикини-линията, но е извадил лош късмет, заради ръбчето на бельото и движенията на тялото. Намерих го под душа, падна с докосване, не съм го давала за изследване, нямах ухапано.
Наглед по кожата изглеждат като бенка, често крачетата не се виждат и това заблуждава хората. Много неприятно, хубаво, че се е разминало без поражения и при Вас.

# 12
Благодаря за мнението, waterproof. При мен явно е същия случай, нямах усещането, че се е впил, много лесно падна. Все пак утре ще отида при личния, да видя какво ще ми каже, но най-вероятно просто ще отида да си направя едно изследване за лаймска болест след 3 седмици, за собствено успокоение.

# 13
Идете, да.
Предвид огромната популация на кърлежи е хубаво да оглеждате тялото и дрехите си, дори и да не преминавате тревни площи, че ето - случило се.
Не мога да кажа дали превантивно пръскане с репелент помага, има разни за деца, с натурални съставки. Бих опитала всичко, тъй като всичко знаем колко страшни зарази пренасят.

Общи условия

Активация на акаунт