Кърлеж с откъсната глава

• 639
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! Открих на сина ми прясно забит кърлеж. За първи път му вадя аз и съответно главата на кърлежа се откъсна. Рових с игла и уж я извадих. Естествено всичко стерилно и дезинфекцирах. Моля, кажете ми, случвало ли ви се е. Как мога да бъда сигурна, че съм я извадила… Притеснявам се да не изпуска отрова, ако е останала част.

# 1
В момента няма какво да направиш. Станало е. Очертай зачервеното място с химикал и следи дали зачервеното ще излезе в следващите дни извън очертаното.
Не се панирай. Кърлежът няма отрова, изпуска стомашното си съдържание, което може да не е безобидно, а може и да е.
Ако искаш успокоение звънни утре на лекар. Някои хора носят кърлежа за проба.
Пожелавам да няма никакви усложнения. Купи си от аптеката карта или специални пинсети за вадене на кърлеж.

# 2
Консултирайте се с педиатър - най-добре да се направи курс с антибиотик 3-5 дни, за да предпазите детето от Лаймска болест. Преди време се правеше и тетанус, но за деца не знам дали е задължително.
Другият път, ако се случи, не си правете експерименти.
Или се научете да вадите правилно или го водете в спешното.

# 3
  • Бургас
Цитирам последен пост на доц. Валери Велев, доцент по детски и инфекциозни болести.
Спрете вече с този антибиотик "профилактично"! И не носете кърлежа на изследване, няма никакъв смисъл.

"УХАПА МЕ КЪРЛЕЖ! ДА ГО ИЗСЛЕДВАМ ЛИ?

Не! Моля, не изследвайте сваления от вас кърлеж! Тази информация не е полезна по никакъв начин за лекуващия ви лекар.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", това значи, че вие също може да сте заразен. Но, може и да не сте. Зависи от много фактори, включително от имунната ви система.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", не значи, че това е истина. Съществуват няколко варианта за тестване на кърлежи. Някои са евтини, ненадеждни и грешни.
- Често, ако кърлежът е изслдван с молекулярни техники, ще получите резултат, че той "е заразен" с няколко различни вида борелии, бабезии и прочие пироплазми. Това ви плаши ненужно, тъй като тези микроорганизми не преминават видовата бариера и от тях боледуват само животни.
- Кърлежът може да се окаже "незаразен". Какво облекчение, а? Всъщност, както казахме, някои тестове са неточни и това може да приспи бдителността ви. Тестът може да е фалшиво отрицателен.
Никой съвестен лекар няма да започне да ви лекува от лаймска болест само защото сте показали резултат от позитивен кърлеж. Така или иначе, ще се наложи около 30-35 дни след ухапването да се изследвате вие. Все пак ще лекуваме вас.
Кърлежи се изследват по две причини: а) комерсиална, б) научна. И двата случая нямат отношение с вашето здраве.
Изваденият кърлеж се унищожава. Профилактично не се пие антибиотик.
Хубаво лято!".

Дори да е останала вътре част от кърлежа, организмът ще я изхвърли като чуждо тяло, ще загнои, ще хване коричка и ще излезе.

П.П. Махала съм десетки кърлежи, от кучета, деца и от мен Simple Smile Не се шашкайте, случва се да се скъса, не е станало нищо фатално.

# 4
Миналата година така стана при моето дете. Беше се забил твърде дълбоко и не успяха да го извадят цял. Най-добре е да го види лекар, за да е сигурно, че всичко е почистено.
Иначе следите за зачервяване и след 30 дни пускате изследване за лаймска болест, във всяка лаборатория можете да го направите. Ако преди това се зачерви веднага на лекар. Антибиотици не се дават предварително вече, изчаква се.

# 5
Благодаря ви за отговорите!
Понякога човек се учи от опита си, който може да донесе малко повече стрес.

# 6
Цитирам последен пост на доц. Валери Велев, доцент по детски и инфекциозни болести.
Спрете вече с този антибиотик "профилактично"! И не носете кърлежа на изследване, няма никакъв смисъл.

"УХАПА МЕ КЪРЛЕЖ! ДА ГО ИЗСЛЕДВАМ ЛИ?

Не! Моля, не изследвайте сваления от вас кърлеж! Тази информация не е полезна по никакъв начин за лекуващия ви лекар.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", това значи, че вие също може да сте заразен. Но, може и да не сте. Зависи от много фактори, включително от имунната ви система.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", не значи, че това е истина. Съществуват няколко варианта за тестване на кърлежи. Някои са евтини, ненадеждни и грешни.
- Често, ако кърлежът е изслдван с молекулярни техники, ще получите резултат, че той "е заразен" с няколко различни вида борелии, бабезии и прочие пироплазми. Това ви плаши ненужно, тъй като тези микроорганизми не преминават видовата бариера и от тях боледуват само животни.
- Кърлежът може да се окаже "незаразен". Какво облекчение, а? Всъщност, както казахме, някои тестове са неточни и това може да приспи бдителността ви. Тестът може да е фалшиво отрицателен.
Никой съвестен лекар няма да започне да ви лекува от лаймска болест само защото сте показали резултат от позитивен кърлеж. Така или иначе, ще се наложи около 30-35 дни след ухапването да се изследвате вие. Все пак ще лекуваме вас.
Кърлежи се изследват по две причини: а) комерсиална, б) научна. И двата случая нямат отношение с вашето здраве.
Изваденият кърлеж се унищожава. Профилактично не се пие антибиотик.
Хубаво лято!".

Дори да е останала вътре част от кърлежа, организмът ще я изхвърли като чуждо тяло, ще загнои, ще хване коричка и ще излезе.

П.П. Махала съм десетки кърлежи, от кучета, деца и от мен Simple Smile Не се шашкайте, случва се да се скъса, не е станало нищо фатално.
Намерих поста във ФБ,  който е от 2022г,  но има един меко казано критичен коментар под него:
Цитат
Много вреден пост, който гледам че отново циркулира.
Живея в епицентъра на кърлежовината в Европа - това са предимно държавите Чехия, Словакия, Австрия и Германия (отчасти вероятно защото в тези страни е забранено да се пръска срещу каквото и да е) и тук непрекъснато се образова населението относно този проблем - затова, типично по-байганьовски, ще си позволя да опровергая г-н доцента в интернет по три пункта конкретно:

1. Казвате че като си открием кърлеж, няма смисъл да бързаме да си го махаме сами; нищо спешно нямало! Колосална грешка - при откриването на кърлеж, започва губеща битка с времето - всяка минута е от значение. Бактерията борелиоза/лайм се намира действително в стомаха на кърлежа и понеже е сравнително голяма и бавноподвижна, и отнема време (условно е прието между 24 и 48ч) докато се придвижи от кърлежа в тялото ни, с което се считаме за заразени. Понеже ухапването от кърлеж не боли и много пъти остава незабелязано, е много трудно да се засече началото на процеса. Съответно, да не бързате - това е просто игра със съдбата.
С други думи - видите ли кърлеж, махайте веднага, но без да го стискате и мажете - просто дърпайте с нещо пинсетоподобно. Дори и да се скъса (както сте споменал), няма значение. Остатъкът няма да ви зарази и може да се премахне допълнително вече без бързане или просто тялото ще го изхвърли.

2. Борелиозата/лайм е сериозно заболяване, което трови живота на хората дори след "успешно излекуване" в първа фаза, каквото често пъти практически няма (болестта завинаги остава да тлее в тялото и може да се отключи наново - има няколко онлайн форума по темата с безброй страдащи от целия свят, които се опитват да се справят с болестта години наред). Ако ставаше с една опаковка доксициклинче, животът щеше да е песен.

И НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ:
3. Борелиозата всъщност не е най-страшната болест която се пренася от кърлежите - това е вирусът на TBE или tick borne encephalitis/кърлежовият енцефалит. Тя се предава мигновено по кръвен път още в момента на първия контакт на кърлежа с кръвта ни и е животозастрашаващо заболяване с възможно най-гадните симптоми, от което съвсем няма оправия и не се лекува. Добрата новина е че ИМА ВАКСИНА, но пък вие Г-Н ДОЦЕНТ не я споменавате нито веднъж!!! Мен лично ваксината ме спаси от въпросния енцефалит преди 2г. с доказани кръвни изследвания, иначе сега щях да съм амеба... В Австрия, над 80% от населението е ваксинирано срещу TBE. В България обаче, "ваксина" е мръсна дума. И те така.

(между другото ваксината срещу борелиоза е във фаза-3 от разработването и вероятно ще бъде пусната на пазара в близко бъдеще)

# 7
  • Бургас
Постът не е от 2022, а отпреди пет дни.
И не бих си позволила да "критикувам" доцент по инфекциозни болести, т.е. точно тези, които са причинени от кърлежи.

https://www.facebook.com/share/p/1ARQn31CzQ/

# 8
Ето че има и такъв от 2022ра: https://www.facebook.com/share/18hCwFNBTL/?mibextid=wwXIfr
Вижте коментарите под него,, по-специално този, направен от Alexander Nats преди около 3 седмици.
Моите уважения към доцента, но да се твърди, че нямало смисъл да се изследва кърлежа е доста странно. Особено от човек с преподавателска титла. Най-малкото, ако се правят повече такива изследвания, ще имаме по-добра статистика за това какъв процент от гадинките са заразни.  В някои райони на Европа този процент достига до 40! Което си е меко казано притеснително.

# 9
  • Бургас
Този пост е коренно различен. И няма пряка връзка с въпроса на авторката. Вярно напоследък е модерно да се критикуват хора на науката от всеки, който се е докопал до интернет. 
Ерудиран лекар с научна титла ви обяснява защо тези изследвания не са показателни и как дават грешни резултати.
Но изследвайте, като си нямате работа. Мога да ви посоча ендемични места, да си наберете колкото и каквито кърлежи искате Simple Smile

# 10
Паниката в България е много голяма. Аз живея в рисков район в Европа. Хората тук първо не пръскат за кърлежи никакви тревни площи понеже е много вредно за природата, само косят. Всеки ползва спрейове или масла за защита когато ходи из тревите. Вадят на себе си и децата си по много пъти годишно кърлежи и никой не ходи в спешното или пък да ги изследва. Имайте предвид, че има детски градини в гората и децата прекарват целия ден навън.
От всичките ми познати знам само за една възрастна жена, която се е разболяла.
Да не се случва на никого пожелавам!

# 11
Здравейте! Открих на сина ми прясно забит кърлеж. За първи път му вадя аз и съответно главата на кърлежа се откъсна. Рових с игла и уж я извадих. Естествено всичко стерилно и дезинфекцирах. Моля, кажете ми, случвало ли ви се е. Как мога да бъда сигурна, че съм я извадила… Притеснявам се да не изпуска отрова, ако е останала част.
Не се рови с игла и не се дезинфицира! Следете за симптоми и се информирайте повече за ваксината.

# 12
Ваксина за какво? Ваксината не предпазва от лаймска.

Общи условия

Активация на акаунт