Правени зъби в Турция

• 4 528
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте. Някой правил ли си е зъби в Турция? Искам да попитам дали сте получили 20% възвръщане на сумата от ддс. Правих си зъбите в International Plus. Преводача ми г-н Тиан каза в началото, че накрая получавам фактура и мога да я предам пред властите в България и да получа 20 процента от цялата сума. Един месец чаках да получа тази фактура. Още две седмици чаках да каже къде да я предам. Пред Нап или на границата, след тези две седмици каза пред Нап, всички са ходили там(отне му две седмици да каже нещо което знае). Знам че ме върти на малкия си пръст и само лъже. Днеска ходих в Нап и ми казаха, че такава фактура не е за Нап и че не са връщали такова ддс до сега. Казаха също, че това е частна клиника и ходенето било по желанието на пациента и те няма как да възвърнат сума . Не било по здравна каса или живото застрасаваща операция.

# 1
Има фирми, които се занимават с това -купуваш компютър от САЩ, изнасяш го и ти връщат тяхното ДДС. Обаче като го внасяш тук пак дължиш, но поне не е двойно. Това обаче е за стоки, за услуги не знам как става, защото услугата си е консумирана там. То е все едно да си искаш ДДС за хотела или ресторанта.

# 2
Здравейте. Някой правил ли си е зъби в Турция? Искам да попитам дали сте получили 20% възвръщане на сумата от ддс. Правих си зъбите в International Plus. Преводача ми г-н Тиан каза в началото, че накрая получавам фактура и мога да я предам пред властите в България и да получа 20 процента от цялата сума. Един месец чаках да получа тази фактура. Още две седмици чаках да каже къде да я предам. Пред Нап или на границата, след тези две седмици каза пред Нап, всички са ходили там(отне му две седмици да каже нещо което знае). Знам че ме върти на малкия си пръст и само лъже. Днеска ходих в Нап и ми казаха, че такава фактура не е за Нап и че не са връщали такова ддс до сега. Казаха също, че това е частна клиника и ходенето било по желанието на пациента и те няма как да възвърнат сума . Не било по здравна каса или живото застрасаваща операция.
Не съм чувал таквоз нещо.
Аз за да си връщам от държавата ДДС то си имам регистрация по ДДС (тоест имама фоирма по ДДС).
Явно не разбираш как работи този данък и някой те лъже.
Като физическо лице нямам как да си взимаш ДДС то.
Копуваш 3 хляба и тичаш в НАП да си вземеш 20 стотинки ДДС ?
Чети човек, Закона за ДДС чети.
Радвай се на новите зъби и не ходи напед назад. Че току виж са ти удържали мито и акциз
Wink

# 3
Правят разбира се.Повечето зъболекари си поръчват зъби от Турция защото е по-евтино.

# 4
Правят разбира се.Повечето зъболекари си поръчват зъби от Турция защото е по-евтино.
Ако си зъболкекат и си поръчаш зъби след което ги ползваш да лекуваш пациенти ???? тогава да
На краен клиент няма как да се върне ДДС.

Пак казвам. Четете закона. Една баба ми каза не минава в НАП.

# 5
  • София
Хм,  разкажете повече , какво значи, че повечето зъболекари си поръчват зъби в Турция, защото е по-евтино, какво имате в предвид?
Какво значи ,че е по-евтино. Аз не бих ползвал турски зъботехник, нали ако е турски и работи евтино, значи че не е много добър, максимум да е средностатистически. Ако е добър, няма да работи евтино. Така работи пазара. Аз искам добър зъботехник-давам ти пример-ако аз правя корона от металокерамика за 360 лева, от които в момента 120 ми взема зъботехника(да , не се учудвайте, разбира се, че повечето от сумата е за зъболекарят, който поема риска и отговорността пред пациента), колко пък да ми е по-евтино да ми я направят в турция-60 лева ли, 70 лева ли, и какво качество ще има.
 Да предположим, че сменя моя зъботехник, който ми взема 120 лева за корона, и слагам короната за 10 минути. Почвам да работя с турския зъботехник и му ги пращам в Турция, ако се обърка нещо и трябва да му върна короната, то аз имам едно цяло ново посещение, губя времето на пациента, губя пари, защото  в този час мога да свърша друга работа. Евтиното винаги излиза по-скъпо, да не говорим,  ако става дума за здраве.

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 14:07 от thedentist

# 6
И аз това не го разбрах, как зъболекари си поръчват зъби от Турция?

# 7
Явно нещо не сте разбрали или ви бяга мисълта.Всеки си поръчва оттам боклуците.Даже идват зъболекари и преглеждат по хотелите,че дори и не се крият а има хвърчащи флаери и по фейсбук.Чудя се как идват от страна извън ЕС и дори не са полагали изпити даващи им право да преглеждат хора!?
Вие нещо да не сте полудели? Дори зъботехническото оборудване е турско!Запитайте се защо е този безумен дъмпинг на металокерамчини коронки по 60 лв в София!? А за металните кепета по 6 лв правена от дигитални центрове? и това цени от 2021-ва.Те дори от китай си поръчват зъби след орален скенер който  е направен на пациента.Защо трябва да му връщаш коронката? Той си я изработва за сметка на лабораторията и ти я праща,то важи същото и за бг лабораториите.И не, не съм зъболекар  и няма да бъда,камо ли зъботехник .То алчността в Бг е безмерна и дори си поръчах диоптрични стъкла от Китай за 180 лв чифта за моите очи при надутите 800 лв стъклото по оптиките при същите параметри.Тук всеки муфти пациентите и иска да кара черен джиБ.

# 8
Е, къде са тези коронки по 60лв, че точно на такава оферта не съм попадала в София?

# 9
Е, къде са тези коронки по 60лв, че точно на такава оферта не съм попадала в София?
Обиколи лабораториите и им поискай оферти.Всеки дава различна цена.Дори нелегалните ги дават на 80 както се спазариш и според ситуацията.

# 10
  • София
Явно нещо не сте разбрали или ви бяга мисълта.Всеки си поръчва оттам боклуците.Даже идват зъболекари и преглеждат по хотелите,че дори и не се крият а има хвърчащи флаери и по фейсбук.Чудя се как идват от страна извън ЕС и дори не са полагали изпити даващи им право да преглеждат хора!?
Вие нещо да не сте полудели? Дори зъботехническото оборудване е турско!Запитайте се защо е този безумен дъмпинг на металокерамчини коронки по 60 лв в София!? А за металните кепета по 6 лв правена от дигитални центрове? и това цени от 2021-ва.Те дори от китай си поръчват зъби след орален скенер който  е направен на пациента.Защо трябва да му връщаш коронката? Той си я изработва за сметка на лабораторията и ти я праща,то важи същото и за бг лабораториите.И не, не съм зъболекар  и няма да бъда,камо ли зъботехник .То алчността в Бг е безмерна и дори си поръчах диоптрични стъкла от Китай за 180 лв чифта за моите очи при надутите 800 лв стъклото по оптиките при същите параметри.Тук всеки муфти пациентите и иска да кара черен джиБ.
Всичко е пазарна икономика, огромната конкуренция в София прави така, че някои хора стоят без работа. И е възможно да се опитват да дават ниска цена, ваучери за 30 лева за зъбен камък или пломба или да приемат повече пациенти, за по-голям оборот на по-ниска цена. Давам пример, аз вчера съм приел 4 пациента и средно при мен пациента плаща около 160 лева , друг зъболекар може да приеме 12 пациента, като работи пациент на всеки 30 минути и да взема средно по 80 лева , реално има за всеки-има и евтино има и скъпо. Зъболекарят може да кара скъп черен джип много по-лесно ако работи евтино и приема голям брой хора. Не мисли, че като вземам двойно на средните цени, че е задължително аз да съм с повече печалба от този, който работи на минималната цена за пломба(НЗОК сега я е определило за 77,56)
  И последно, не знам дали е разумно да се купува нещо от Китай, само защото е евтино, кой поема отговорност, ако е некачествено, ако са ви пратили същите очила , като играчките, които ни се падаха от пръчици. АКо са ви пратили такива очила. Аз не бих бил чак толкова пестелив за здравето си. Много хора ходят в Турция да си правят очна операция LASIK, защото е по-евтина и доверяват очите си на ниската цена.
Редно е да се знае, че поемаме риск с тези неща.

# 11
Вие нещо да не сте полудели? Дори зъботехническото оборудване е турско!Запитайте се защо е този безумен дъмпинг на металокерамчини коронки по 60 лв в София!? А за металните кепета по 6 лв правена от дигитални центрове? и това цени от 2021-ва.Те дори от китай си поръчват зъби след орален скенер който  е направен на пациента.Защо трябва да му връщаш коронката? Той си я изработва за сметка на лабораторията и ти я праща,то важи същото и за бг лабораториите.И не, не съм зъболекар  и няма да бъда,камо ли зъботехник .То алчността в Бг е безмерна и дори си поръчах диоптрични стъкла от Китай за 180 лв чифта за моите очи при надутите 800 лв стъклото по оптиките при същите параметри.Тук всеки муфти пациентите и иска да кара черен джиБ.
Всичко е пазарна икономика, огромната конкуренция в София прави така, че някои хора стоят без работа. И е възможно да се опитват да дават ниска цена, ваучери за 30 лева за зъбен камък или пломба или да приемат повече пациенти, за по-голям оборот на по-ниска цена. Давам пример, аз вчера съм приел 4 пациента и средно при мен пациента плаща около 160 лева , друг зъболекар може да приеме 12 пациента, като работи пациент на всеки 30 минути и да взема средно по 80 лева , реално има за всеки-има и евтино има и скъпо. Зъболекарят може да кара скъп черен джип много по-лесно ако работи евтино и приема голям брой хора. Не мисли, че като вземам двойно на средните цени, че е задължително аз да съм с повече печалба от този, който работи на минималната цена за пломба(НЗОК сега я е определило за 77,56)
  И последно, не знам дали е разумно да се купува нещо от Китай, само защото е евтино, кой поема отговорност, ако е некачествено, ако са ви пратили същите очила , като играчките, които ни се падаха от пръчици. АКо са ви пратили такива очила. Аз не бих бил чак толкова пестелив за здравето си. Много хора ходят в Турция да си правят очна операция LASIK, защото е по-евтина и доверяват очите си на ниската цена.
Редно е да се знае, че поемаме риск с тези неща.

Нямам нещо против вас или другите но просто констатирам че батака е пълен в здравния сектор.
Ама абсолютно не ме интересува кой зъболекар има 20 или 100 пациента.Друг е въпроса че ценообразуването е изкривено и дори няма най-малък намек за картел но пак не се връзват нещата защо ли.
На мен ми взеха точно 80 по здр.книжка но въпросът е дали така се избиват инвестиции.А за турските зъби дори не се знае от какво са отляти кепетата дали от рамки за очила,лъжици или кламери в кастомата.И нямат дори сертификат че сплавта е безопасна и не предизвикват алергии.Не че и тук е нещо по-различно но от дивашко скъперничество  по лабораториите леят по 20 пъти останалите леяци само и само да не купуват бобчетата за да спестят пари.А да и не съм виждал зъболекар да дава касови бележки или сертификат за изделията които слага в устата на пациента.Малко са зъболекарите които работят по здравната каса и работят с читави материали.Зъботехниката защо ли ми се струва че ще си отиде в небитието както в Норвегия я закриха тази професия и всичко мина под шапките на клиники мастодонти които бълват боклуци на конвейер.

Сега за очилата,ами доволен съм.Китайците спазиха всичко по рецепта до микрон.(може да прочетеш в другата тема подробности).Перфектно виждам с тях,абе кристална чистота даже не виждам разлика с тези на Цайс.В няколко оптики на лещометър констатираха перфекни резултати.Само монтажа на стъкла в Бг куца,все не уцелват оста при монтаж и много некадърно ги слагат.(и с протезите е така на родителя ми,отидоха в кофата след 15 минути носене чисто нови защото не са по мярка а сякаш от друга уста взети)

# 12
  • София
Ами при мен, тъй като има пос-терминал и всички плащат с него, реално е невъзможно да се укрият данъци. И другото, няма как някои да ви издаде сертификат.
 Добрата работа не е до материала,тя е до моите знания и умения. Материала струва стотинки, независимо какъв е-дали шприцата е 102 лева, 72 или 50.
Тази пломба примерно е правена с техника от 5 стъпки за лепене.
1.Пясъкоструйник, който прави така, че да може да има по-добро лепене към дълбокия слой на зъба-дентина.
2.Киселинен гел, който прави по-добра повърхността и на емайла и на дентина
3.Праймер за композит, който прави така, че да залепи фотополимера, който слагам сега, за този, който съм сложил преди 3 седмици, когато съм изграждал стените.
4. Праймер за зъба, който стои 30на секунди
5. Лепилото, което светваме с лампата и след това си играя поне час , за да направя зъба художествено, с всяка вдлъбнатина и издатина и даже да сложа боички.
    Не мислете, че ползвам винаги най-скъпите материали, тук специално има и скъпи материали, има и евтини, те не определят издръжливостта, в случая тук не съм използвал най-скъпия материал, защото той се втвърдява доста по-лесно докато моделирам. Най-скъпия ми материал използвам за по предните зъби и премолари, където не правя такава сложна анатомия и скъпия материал ми е много удобен за моделиране и понеже съм бърз не ми се втвърдява.
Та така, всичко това се надявам да ви покаже, че никакъв материал и сертификат не трябва да ви успокоява , а само уменията на зъболекарят. В случая, пациента е платил 215 лева за това изграждане. Печеля аз, че съм с научил да го правя така и за мен това си е време, в което правя по-сложна пломба, печели обаче и моят пациент, защото всяка корона щеше да е по-скъпа.

# 13
Ами при мен, тъй като има пос-терминал и всички плащат с него, реално е невъзможно да се укрият данъци. И другото, няма как някои да ви издаде сертификат.
 Добрата работа не е до материала,тя е до моите знания и умения. Материала струва стотинки, независимо какъв е-дали шприцата е 102 лева, 72 или 50.
Тази пломба примерно е правена с техника от 5 стъпки за лепене.
1.Пясъкоструйник, който прави така, че да може да има по-добро лепене към дълбокия слой на зъба-дентина.
2.Киселинен гел, който прави по-добра повърхността и на емайла и на дентина
3.Праймер за композит, който прави така, че да залепи фотополимера, който слагам сега, за този, който съм сложил преди 3 седмици, когато съм изграждал стените.
4. Праймер за зъба, който стои 30на секунди
5. Лепилото, което светваме с лампата и след това си играя поне час , за да направя зъба художествено, с всяка вдлъбнатина и издатина и даже да сложа боички.
    Не мислете, че ползвам винаги най-скъпите материали, тук специално има и скъпи материали, има и евтини, те не определят издръжливостта, в случая тук не съм използвал най-скъпия материал, защото той се втвърдява доста по-лесно докато моделирам. Най-скъпия ми материал използвам за по предните зъби и премолари, където не правя такава сложна анатомия и скъпия материал ми е много удобен за моделиране и понеже съм бърз не ми се втвърдява.
Та така, всичко това се надявам да ви покаже, че никакъв материал и сертификат не трябва да ви успокоява , а само уменията на зъболекарят. В случая, пациента е платил 215 лева за това изграждане. Печеля аз, че съм с научил да го правя така и за мен това си е време, в което правя по-сложна пломба, печели обаче и моят пациент, защото всяка корона щеше да е по-скъпа.

Хубав е зъба но не прави толкова резки фисурите и остри туберкулите ,че пациента може да изреве че цяла седмица ги ближе с езика от дразнене да се върне и да ви се моли да ги изравните с турбината.
Иначе заплащането на зъботехник в София за изработване на металокерамичен зъб е между 10 и 20 лв
Само за 1 МК се прави по ред
-Дезинфекция,понякога махане с пинцета остатъци от храна и кръв
-отливане на гипсов отпечатък(ако е некадърно взет се връща защото редовно се пести материала)и трябва да е така перфектно отлят без шупли което е много трудно
-сепариране и изчистване на гипсорезачка
-пароструйка за евентуален прах
-проверка за правилна оклузия
-моделаж на кепе със сонда за 500 лв и 100 лв за хубав восък
-слагане на дистанционен лак върху пънчето (някои диваци напрааво слагат готварско фолио за икономия)като преди това съм отделил 20 минути за изпиляване в прах а по лабораториите масово липсва аспирация и слагат прахосмукачки за пепел за 50 лв
-слагане в муфата и забъркване на огнеупорната маса на вибратор
-загряване предварително в пещ за  1200-12000 лв
-леене в кастомат със съответната сплав за 15 000 лв която е машината
-сепариране на кепетата и изпиляване като се внимава с дебеломера да не се пробие кепето
-дегазира се в керамичната пещ
-нанасяне на бонд,пече се пак,
-нанася се керамиката по съответния цвят и както спрямо големината на зъба по снимки на пациента
-пече се за 2 часа
-пилене за финал и изчистване на пароструйка
-праща се за проба и ако е ок и се лепи за 5 минути от зъболекаря....та кой ще вземе 20 лв и 80 за лабораторията която го е изработила за седмица и за зъболекаря 300 лв? Кой е губещия? м?
-И за финал бира и пържени картофки в близката кебачийница Fries Beers и затова няма желаещи за тази зъботехника защото повечето в лабораториите се държат отвратително към работещите млади и си избиват комплексите върху тях и ще стане така само индийци да правят зъби.Масово не ги назначават и ги мотаят с месеци че ще подпишат трудов договор пък и не им плащат а само на под минималната....Повечето лаборатории правят въртележки и прелъжат някой,поработи им месец без пари и му кажат не ставаш и после вземат друг и така продължава това до безкрай само и само да не дават пари и ще стане като по морето с туризма и ще бълват некачествена продукция и после що хората все ги влече към Турция или Кипър а там все нашенци ги правят зъбите

# 14

Общи условия

Активация на акаунт