Обясни ми, сякаш съм на 5

• 52 820
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 705
  • На Изток от Рая
Не, от цялото наследство, но преди това не трябва въобще да го приемеш. Ако вече си го приела, няма как да се откажеш.
Аз съм го "приела" без да знам за този дълг и е минала година от тогава, как в случая да се откажа, въпреки че нямаше да го направя дори и да знаех, дългът беше горе-долу средна работна заплата. Но например, ако наследя някакво имущество и след време разбера, че с него наследявам дълг, който не мога или не искам да изплатя, а съм вложила средства в него, пак ли трябва да се откажа?
ПП. Извинявам се, че малко стана като безплатна консултация, но това са вече минали събития, а темата за наследниците ми беше интересен

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 20:04 от Countess_M

# 706
# 707
  • Пловдив
Не, от цялото наследство, но преди това не трябва въобще да го приемеш. Ако вече си го приела, няма как да се откажеш.
Аз съм го "приела" без да знам за този дълг и е минала година от тогава, как в случая да се откажа, въпреки че нямаше да го направя дори и да знаех, дългът беше горе-долу средна работна заплата. Но например, ако наследя някакво имущество и след време разбера, че с него наследявам дълг, който не мога или не искам да изплатя, а съм вложила средства в него, пак ли трябва да се откажа?
ПП. Извинявам се, че малко стана като безплатна консултация, но това са вече минали събития, а темата за наследниците ми беше интересен
Не ти знам нещата, но спокойно е можело да си намериш адвокат и да се окаже, че може да не им платиш нищо.

# 708
По точка 4. Близък роднина почива, оставя ти в наследство жилище, след година разбираш, че този близък роднина има някакъв дълг и банката си го търси, в случая от жилището ли трябва да се откажеш, за да не изплатиш дълга?

Не можеш в последствие. Приемеш ли наследството (това може да стане и без да искаш с едно плащане на сметка или друго) после не можеш да се откажеш.

Но аз друго не разбирам - кредитът е за жилище, значи трябва да има ипотека, да си се овъзмездят от ипотеката...

# 709
  • На Изток от Рая
Бяха ме дали на ЧСИ, говорих с позната запозната с материята и познати там. Посъветва ме как да говоря с тях, но каза, че няма да ми се размине плащането, но поне беше по-малко от първоначалната сума

# 710
Може ли да ми обясните какво означава да обявиш фалит?
Става въпрос за следното, имам съседи българи от 12 години в САЩ, имат бизнес там, половин година са на ваканция в БГ. Стандартът който имат е мега консуматорство и много скъпи почивки. Жената твърди, че всичко им е на кредит, но ако решат ще си продадат бизнеса и ще си платят ипотеката и кредитите докъдето им стигат парите. Щели да прехвърлят пари от служебни сметки в лични и да обявят фалит и нищо нямали да връщат на банките. Така било в Америка, така правели повечето българи. Питам се възможно ли е това, такава държава, а да допуска някой да взема кредити за милион долара и да не връща нищо и без последствия@

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 21:50 от Rosheen

# 711
и ще идат в затвора. защото хората не пасат трева. независимо какво си мислят някои българи,

# 712
Ами как какво, означава да си в неплатежоспособност, когато това се случи събираемостта на дълговете не е задължително да е пълна, тоест кредиторите губят част от парите, които са заели. Фалитът може да е на физическо или юридическо лице. Най-общо казано, фалитът може да е като един вид план за изплащане на задълженията на физическо лице или по-бърза и опростена процедура при по-простите случаи за физически лица / преструктуриране на фирма с цел да продължи да съществува, или да е пълна ликвидация на фирма. За частен фалит не знам, но корпоративните фалити могат да са ужасно скъпи. Конкретно при физическите лица ще се види какво притежават и с какви пари разполагат, както и какви дългове имат. Определени дългове, които имат някакъв залог като ипотека, може да се погасят чрез продажбата на имота, но други, за които залог няма, е възможно да бъдат частично или изцяло отписани. Има си обаче конкретни наредби кои дългове могат да бъдат отписани, и евентуално до каква максимална граница.

Имаш обаче според мен малко грешна представа, конкретно в последното изречение - държавата не им дава кредит, дават го банките. Рискът съответно го носи банката, не държавата. Държавата просто предоставя рамка на действие в подобни ситуации. Банките са също длъжни по регулация да си планират и оценяват предварително рисковете, включително за такива случаи.

# 713
  • Бургас
Само като видя ,,ФЛАГМАН,, и до там !
Нищо повече не чета и не гледам !

# 714
Извинете ако мястото на въпроса не е за тук, но ако имам страничен доход да речем между 300-500лв. На месец освен някакъв процент от печалбата, от НАП ще ме задължът ли да внасям и допълнителни осигуровки? Подчертавам, че сумата е различна всеки месец, понякога може и 100лв. да са и едва ли ще надхвърли минималната работна заплата

# 715
На края на годината в данъчната декларация ще ти се начисли там каквото дължиш.

# 716
Зависи на какъв принцип печелиш тия пари. Те влизат в сметката ти по силата на някакъв договор/услуга. От това зависи ще плащаш ли осигуровки, както и дали плащаш ли вече някъде такива осигуровки на трудов договор или като свободнонаета и тн.

Например, ако работиш на трудов договор, но получаваш разни суми по граждански договор, дължиш само данъци.

# 717
Например, ако работиш на трудов договор, но получаваш разни суми по граждански договор, дължиш само данъци.

Да, защото възложителят плаща осигуровките по ГД. И затова трябва да му се каже, че има и друг трудов договор, защото ако доходите от двете места надвишат горния осигурителен праг осигуровките над него не се внасят.

# 718
Благодаря ви, става въпрос за продажба на картини/гоблени и други ръчно направени неща, ще ги изпращам чрез куриерски фирми, но нямам граждански договор за въпросното нещо.

# 719
  • Далечният изток
Тогава догодина си подаваш ГДД и си посочваш сумата, която си изкарала през годината. Върху дохода плащаш данък и осигуровки.
Най-вероятно всички суми от куриерските фирми, получени като наложен платеж, ще са предварително попълнени.
Осигуровките обаче се плащат авансово, така че най-добре счетоводител.

Общи условия

Активация на акаунт